El gerd és un fruit menut, de la família de les rosàcies, format per petites drupes carnoses que amaguen una llavor al seu interior. Agredolç i molt perfumat, té tocs florals, entre els quals el de violeta. Es consumia ja a l’antiga Grècia, però actualment encara amaga secrets que molta gent no coneix. Us diem tot el que heu de saber d'aquesta fruita vermella:
- Varietats: n'hi ha força, però els més populars són el vermell (‘Rubus idaeus’) i el negre (‘Rubus occidentalis’), tots dos àmpliament utilitzats en pastisseria, però també com a acompanyants de plats salats.
- Aplicacions a la cuina: és un ingredient molt versàtil. Es fa servir en preparacions de melmelades, confitures, compotes i gelees, suflés, ‘macarons’, merengues, escumes i xarops, i també en l’elaboració de vinagres i vinagretes, salses i coulis, sucs, aiguardents i cerveses. Fins i tot el trobem en amanides, salses i acompanyaments per a carns i aus.
- Propietats: com tots els fruits vermells, és molt antioxidant i, a més, té propietats anticancerígenes. Som davant una font de vitamines (especialment A i C) i fibra que ha estat objecte d’estudis que li atribueixen efectes protectors de l’organisme, com ara la reducció del risc de malalties cardiovasculars.
- Cultiu: és molt semblant al del maduixot. Comença a Huelva, on se’n fan de gener a març; puja cap al Maresme, on en trobem de maig a juny-juliol, i després continua pujant cap a França i Holanda. Els que consumim durant els mesos d’hivern vénen en avió des de l’hemisferi sud, especialment des de Xile, l’Argentina i Sud-àfrica.
- Quin és el moment òptim per menjar-lo? És un fruit que un cop collit continua madurant, per això es cull sempre una mica abans de la seva maduració. El moment òptim de menjar-lo és als tres o quatre dies de la recol·lecció. Un cop a casa s’han de guardar al calaix fred que tenen molts frigorífics, entre 1 i 3 ºC, i no rentar-los fins al moment de menjar-los.
- Com saber si és al seu punt? Quan madura se separa fàcilment del seu peduncle i mostra la seva cavitat interna, cosa que serveix d’orientació per saber si és al seu punt.