Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

6 preguntes amb resposta sobre els gerds

Les varietats, les aplicacions a la cuina, les propietats... Us diem tot el que heu de saber de la fruita vermella més salvatge

Cistell amb gerds

Cistell amb gerds Thinkstock

El gerd és un fruit menut, de la família de les rosàcies, format per petites drupes carnoses que amaguen una llavor al seu interior. Agredolç i molt perfumat, té tocs florals, entre els quals el de violeta. Es consumia ja a l’antiga Grècia, però actualment encara amaga secrets que molta gent no coneix. Us diem tot el que heu de saber d'aquesta fruita vermella:

  1. Varietats: n'hi ha força, però els més populars són el vermell (‘Rubus idaeus’) i el negre (‘Rubus occidentalis’), tots dos àmpliament utilitzats en pastisseria, però també com a acompanyants de plats salats.
  2. Aplicacions a la cuina: és un ingredient molt versàtil. Es fa servir en preparacions de melmelades, confitures, compotes i gelees, suflés, ‘macarons’, merengues, escumes i xarops, i també en l’elaboració de vinagres i vinagretes, salses i coulis, sucs, aiguardents i cerveses. Fins i tot el trobem en amanides, salses i acompanyaments per a carns i aus.
  3. Propietats: com tots els fruits vermells, és molt antioxidant i, a més, té propietats anticancerígenes. Som davant una font de vitamines (especialment A i C) i fibra que ha estat objecte d’estudis que li atribueixen efectes protectors de l’organisme, com ara la reducció del risc de malalties cardiovasculars.
  4. Cultiu: és molt semblant al del maduixot. Comença a Huelva, on se’n fan de gener a març; puja cap al Maresme, on en trobem de maig a juny-juliol, i després continua pujant cap a França i Holanda. Els que consumim durant els mesos d’hivern vénen en avió des de l’hemisferi sud, especialment des de Xile, l’Argentina i Sud-àfrica.
  5. Quin és el moment òptim per menjar-lo? És un fruit que un cop collit continua madurant, per això es cull sempre una mica abans de la seva maduració. El moment òptim de menjar-lo és als tres o quatre dies de la recol·lecció. Un cop a casa s’han de guardar al calaix fred que tenen molts frigorífics, entre 1 i 3 ºC, i no rentar-los fins al moment de menjar-los.
  6. Com saber si és al seu punt? Quan madura se separa fàcilment del seu peduncle i mostra la seva cavitat interna, cosa que serveix d’orientació per saber si és al seu punt.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: