Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

7 tipus de tomàquets que has de conèixer

El tomàquet és una hortalissa de sabor i color intensos, present a les cuines d'arreu del món però especialment a la mediterrània

Tomàquets

Tomàquets Thinkstock

Lluny dels temps en què cada pagès tenia el seu planter i anava seleccionant els tomàquets que li agradaven més, actualment el mercat es mou al voltant d'unes quantes varietats dominants, cadascuna per un ús culinari més o menys concret. Fem un repàs de les varietats més habituals als mercats de Catalunya:

  1. Montserrat. És un dels tomàquets més gustosos que podeu trobar al mercat i, abanda de menjar-vos-el amanit, el podeu farcir amb el que vulgueu. De forma aplanada i amb tres, quatre o cinc cavitats interiors on s'ubiquen les llavors, la paret exterior es conforma en una sèrie de costelles longitudinals, a manera de grills desiguals que, probablement, en justifiquen el nom.
  2. Cor de bou. Un dels primers tomàquets que trobem al mercat cada temporada.  Destaca pel gust, més aviat dolç.
  3. Llarg. Té poca llavor i és molt gustós. El podeu posar en amanides o fer-lo servir per sucar pa.També s'anomena 'tomàquet italià' o 'canari'. Era el tomàquet habitual per fer conserves de tomàquet, ja que és quasi tot polpa, amb pell fina i relativament fàcil de treure.
  4. Cebrino pera. De gust dolç i una mica àcid, aquest tomàquet és molt adequat per a les amanides i per decorar.
  5. Groc cherry. Si valoreu molt les presentacions dels plats, aquesta varietat aportarà color.
  6. Cherry (cirerol). És l'estrella de les amanides des de fa uns quants anys. Menut com una cirera i amb dues cavitats per a les llavors, és també el resultat d'una selecció genètica. Molt sovint s'integra en els plats de forma merament ornamental. Es pot trobar en rams o sense peduncle, normalment envasat. 
  7. Tomàquet de penjar. També anomenat 'tomacó' o 'de ramellet', es diferencia dels altres perquè té dues cavitats amb llavors, el color és més aviat pàl·lid i té la propietat de resistir l'assecat sense podrir-se. Per assecar-los, se'n fan rastelleres i es pengen en un lloc airejat i no gaire calent o es posen damunt d'un encanyissat. És la varietat de tomàquet que permet fer el pa en tomàquet en millors condicions.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

Aquesta setmana

15 mai

Sopar dels Sentits

La productora d’esdeveniments culturals, científics i gastronòmics Sternalia proposa...

Portada 249

BOJOS PER LES TRUITES!

  • Tot el que cal saber per ser 'foodie' de debò
  • Rafel Muria

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 49,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto