Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com cuinar la carn de xai

Com passa amb la carn de porc, del xai es poden aprofitar totes les parts i es pot cuinar de totes les maneres

04/05/2018

El xai és un producte de temporada que té una carn més melosa quan arriben els primers dies de bonança. Tot i així, el consumim durant tot l'any i s'ha vinculat tradicionalment a festivitats i trobades (al forn per les festes de Nadal, a la brasa els dies d'estiu...). I ja fa molt de temps que cuinem la seva carn; els receptaris medievals eren plens de plats elaborats amb carn de xai, comú tant a les cases benestants com a les menys adinerades. Aquest animal, a més, és present en moltes altres cultures alimentàries, ja que no està prohibit ni per religió ni per aspectes socioculturals, com sí que passa amb la carn de porc o la de vaca.

Xai

Xai

Com gaudir de la carn de xai a la cuina

  • La carn de xai és vermella i destaca pel seu contingut en proteïnes d'alta qualitat. A més, és una bona font de ferro fàcil d'assimilar i també de zinc i sodi. Consumir xai ens aporta vitamines del grup B, on destaca la B12, que difícilment trobem en els aliments d'origen vegetal i que ajuda a mantenir sanes les neurones i els glòbuls sanguinis.
  • La recomanació de consum de la carn vermella és d'entre una i dues racions per setmana, ja que té força greix saturat. En els animals joves, es concentra sota la pell i es fàcil d'eliminar, però en els més grans està infiltrada en el teixit muscular.
  • Assegureu-vos de comprar la carn d'aquells elaboradors o distribuïdors que hagin sacrificat l'animal en les millors condicions de manera que la qualitat final de la seva carn estigui garantida. Fixeu-vos que la carn tingui un color vermell bonic, que estigui humida, amb la pell flexible i el greix de color blanc.
  • Els xais que es comercialitzen tenen un mes (lletó), quatre mesos (anyell) i un any de vida (pasqual). A l'Empordà en diuen xai; a Barcelona, be, i els literats, anyell. Els dos exemplars autòctons més destacats de la nostra terra són l'ovella Xisqueta i la Ripollesa.
  • El millor xai és el de primavera, ja que les ovelles que alleten els xais petits mengen pastura fresca. L'alimentació dels xais de ramat consistirà únicament en pinso, palla, farratges i llet.
  • Per conservar-lo, fresc, a la nevera, aguanta 2 o 3 dies. El millor és fer-ho amb un envàs hermètic per evitar que agafi els gustos d'altres aliments. No és aconsellable tapar-lo amb plàstic alimentari perquè el contacte perllongat amb el film evita que la carn respiri i provoca que suï, fent-se malbé més ràpidament. La carn de xai, congelada, pot arribar a durar fins a 8 mesos. Per descongelar-la s'ha de fer progressivament, primer a la nevera i sobre d'una reixa perquè l'aigua que alliberi no estigui en contacte amb la carn.
  • La carn es cou amb l'aigua, l'oli o la planxa ben calents perquè els porus es tanquin i el suc quedi retingut a dins. Si es tracta de talls nerviosos, els més adients per fer estofats i rostits amb suc, els heu de coure a foc lent. Si cuineu talls magres i melosos, per fer a la brasa, necessiteu foc viu i poc temps de cocció. Ara bé, si trieu talls eixuts, per fregir, farcir o arrebossar, poseu el foc no gaire fort. Procureu no coure la carn en excés en les llargues coccions perquè podria quedar molt resseca, eixuta i dura.
  • Les millors parts del xai per coure a la brasa són les costelles i les mitjanes, que es treuen del llom de l'animal. Les més bones són les del centre i pal. Per cuinar-lo al forn, trieu l'espatlla –són les potes davanteres de l'animal i la part més sucosa i tendra– , i el coll, que és greixós i es ven amb os.
  • Per estofar, feu servir l'espatlla, el pit o el coll. Cal controlar que l'atuell on es coguin no quedi sec d'aigua i salsa. Les cuixes, la part menys greixosa de l'animal, talleu-les a daus i guiseu-les.
  • Condimenteu el plat amb herbes (farigola, romaní o alfàbrega), autèntiques espècies de casa nostra que aportaran un valor aromatitzant, ornamental i, fins i tot, medicinal. Caldrà també afegir-li oli, llimona i all perquè el xai perdi el gust fort i agafi un toc molt mediterrani.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: