Troba la teva recepta

Botifarres: les varietats dels Països Catalans

Descobriu el producte més representatiu dels Països Catalans i coneixeu-ne totes les variants i noms

CUINA.CAT

27/02/2019

Si haguéssim de triar un producte per representar tots els Països Catalans, sens dubte l’escollit seria la botifarra. Cada comarca de Catalunya en té una versió pròpia, i aquesta diversitat es veu reflectida, també, tant al País Valencià com a les illes Balears. És el producte que ens dóna identitat i que a tothom als Països Catalans, de nord a sud i d’est a oest, li agrada menjar. Per a qui no ho sàpiga, la botifarra és un embotit fet amb budell ple de carn de porc capolada, cansalada i d’altres ingredients que poden variar segons les tradicions de cada comarca i poble.

N’hi ha amb tòfona, pebrot, bolets, fruita seca, all i julivert i fonoll. Es pot cuinar de diverses maneres. També es fa directament amb carn crua i tenim la llonganissa, que és típica de la Catalunya occidental i del País Valencià.

Botifarra d'ou

Botifarra d'ou

Les varietats de botifarra

Amb aquest consell de cuina us oferim una gran varietat de botifarres del nostre país perquè pugueu tastar-les totes i gaudir del producte amb més identitat catalana.

  • Blanca: és un dels embotits cuits de porc més populars, sobretot pel gust suau. Es fa amb ventresca i cansalada grassa, embotits a la tripa.
  • Bull negre: el tret diferencial és la presència de sang a la barreja de carn picada de porc. Tradicionalment, s’hi posen els últims retalls de carn de la matança.
  • Bull blanc: es fa a partir de la bufeta, l’intestí gros o l’estómac, farcit de carn picada i adobada de porc. Cada elaborador el prepara a la seva manera.
  • Dolça: originària de les cases de pagès de l’Empordà. És semblant al fuet, però com que s’hi afegeix sucre i pela de llimona ratllada té un gust dolç molt particular que li dóna personalitat. És el producte més simbòlic de Girona.
  • De perol: típica de Girona i el Maresme, el nom fa referència al recipient on es cou. S’elabora amb carn noble del porc.
  • Baldana: típica de les Terres de l’Ebre. Es fa amb sang de porc, cap, cotnes, arròs, cansalada, pebre, sal i, de vegades, pinyons.
  • Catalana: és exclusiva del nostre país i es fa amb les parts més nobles del porc barrejades amb espècies i, sobretot, amb tòfona.
  • D’ou: ‘Per dijous gras, botifarra d’ou menjaràs’. Aquest embotit, tradicional del dijous gras, és molt similar a la botifarra blanca, però s’hi afegeix ou, que li dóna color. Aquesta botifarra és un producte de temporada que normalment s’associa al Carnaval en llocs com Barcelona o les comarques del voltant. A l’Alt Empordà es fa amb ous i greixons, i a la Garrotxa conté carn magra, cansalada, ous, sal, pebre i all i julivert.
  • Negra: per elaborar-la es fa servir la carn i els menuts del porc, barrejats amb sang i, de vegades, pa. Té un gust fort i es fa servir en moltes receptes.
  • Crua: preparada amb carn i cansalada viada amanides amb sal i pebre negre. Protagonitza els plats més tradicionals del país.
  • D’arròs: la botifarra d’arròs és pròpia de les zones de muntanya, del País Valencià i la Franja. Conté sang, ronyó, cor, cotnes, carn de perol, sal i pebre. És parenta de la botifarra de ceba, molt popular al País Valencià.
  • De fetge: s’ha de menjar més tendra, ja que es conserva menys temps que la de sang. És tradicional del Pla de l’Estany, l’Empordà, el Gironès i altres zones de l’entorn. Es fa amb carn i trossos de fetge.
  • De llengua: és típica de l’Empordà, el Ripollès i el Solsonès. Es fa amb carn magra, cansalada i llengua. Aquesta està present de dues formes: a daus o sencera.
  • De perol: és típica de la Selva, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Gironès, l’Empordà i el Vallès. Es tracta de budell prim i es pot menjar fregida o a la brasa.
  • Picant: no es considera una botifarra perquè és crua, i els cansaladers de Barcelona han acabat per anomenar-la ‘botifarra crua’. A les comarques gironines rep el nom de ‘botifarra vermella’; a l’Empordà, ‘de sal i pebre’, i a la Garrotxa i al Ripollès és coneguda com ‘llonganisseta’, com a preludi del nom ‘llonganissa’, embotit del País Valencià i de la Catalunya Nova.
Botifarra casolana

Botifarra casolana

La recepta: botifarra casolana

Podeu preparar les vostres botifarres a casa d'una forma simple i ràpida!

Ingredients

  • Secret de porc, 800 g
  • Cansalada, 300 g
  • Sal
  • Pebre blanc
  • Budell
  • Corda

Preparació

 

  1. Primer de tot, poseu en remull el budell durant aproximadament una hora, canviant de tant en tant l’aigua. També s’ha de passar aigua a l’interior (ho podeu fer amb l’ajuda d’un embut).
  2. A continuació, netegeu la carn i la cansalada de greix i talleu-la en petits quadrats.
  3. Piqueu la carn i la cansalada i afegiu-hi la sal i el pebre blanc per fer la massa amb la qual fareu la botifarra.
  4. Un cop tingueu la massa de carn picada, introduïu el budell a l’embotidora. S’ha de lligar amb la corda el principi i el final, un cop ja hàgim embotit tota la carn.
  5. Deixeu-la reposar una estona a la nevera i ja tindreu la vostra botifarra llesta per ser cuinada!
Botifarres al mercat

Botifarres al mercat

Guia pràctica

Per si encara no esteu convençuts que a Catalunya fem les millors botifarres, us deixem un llistat dels establiments i botigues més emblemàtics per comprar-ne i una guia dels millors restaurants barcelonins per menjar-ne i gaudir del seu sabor.

ON COMPRAR
Mas Gourmets

Casanova, 189, 5º 3ª, Barcelona
Tel. 93 494 83 56
www.masgourmets.com
Venda d’embotits i de productes carnis a Barcelona i a Sant Cugat del Vallès.

La Garriga
Mallorca, 272. Barcelona
Tel. 93 487 47 65
www.lagarrigacharcuteria.com
Venda i degustació d’embotits. També s’hi pot esmorzar, dinar i sopar.

Antiga Casa Jaume
Sant Roc, 1. Bellver de Cerdanya
Tel. 97 351 00 24
Venen embotits artesans. Destaquen el bull, la llonganissa i la botifarra negra.

Cal Rovira
Casa Malla. Sagàs (Berguedà)
Tel. 93 825 11 00
www.calrovira.cat
Venen embotits d’elaboració pròpia artesana. Destaquen la botifarra de perol i el bull.

La Botifarreria de Santa Maria
Santa Maria, 4. Barcelona
Tel. 93 319 91 23
www.labotifarreria.com
Es troba al barri del Born de Barcelona i venen embotits tradicionals i d’altres més exòtics.

Can Japot
Sant Esteve, 8. Olot (Garrotxa)
Tel. 97 226 35 36
És una empresa familiar de més de 150 anys que elabora i ven embotits derivats de la carn.

ON MENJAR
Butifarring
Carrer de Sant Pere, 6. Badalona
Tel. 93 159 75 19
www.butifarring.com
Venen entrepans de botifarra a la brasa i vuit tipus diferents de botifarres.

Sagàs
Pla de Palau, 13. Barcelona
Tel. 93 310 24 34
www.sagasfarmersandcooks.com/ca/
Serveixen diversos entrepans amb els embotits de Cal Rovira.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

24 mai

(R)Evolució a la cuina: la revolució líquida

Revolució a la cuina! La nostra vida diària s'ha vist envaïda per les presses i la manca de temps,...

24 mai

Taller 'La cucina italiana del risotto'

La cuina italiana atreu tot tipus de mirades pel seu sabor i meticulositat en cada plat. És ben conegut que...

25 mai

VII D Vins, Mostra de Vins i Caves

D Vins, la Mostra de Vins i Caves de proximitat, torna amb la 7a edició. Enguany, compten amb 35 expositors...

25 mai

III Cursa de la Cervesa

Torna la Cursa de la Cervesa, un esdeveniment organitzat per Cervesa del Montseny, una marca artesana de referència...

Portada 228 Neta

UNIVERS PINTXO. TOT EL QUE CAP EN UNA BROQUETA!

  • Viatge al sud-est asiàtic
  • El bon temps s'instal·la a les taules del jardí

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto