Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Botifarres: les varietats dels Països Catalans

Descobriu el producte més representatiu dels Països Catalans i coneixeu-ne totes les variants i noms

CUINA.CAT

27/02/2019

Si haguéssim de triar un producte per representar tots els Països Catalans, sens dubte l’escollit seria la botifarra. Cada comarca de Catalunya en té una versió pròpia, i aquesta diversitat es veu reflectida, també, tant al País Valencià com a les illes Balears. És el producte que ens dóna identitat i que a tothom als Països Catalans, de nord a sud i d’est a oest, li agrada menjar. Per a qui no ho sàpiga, la botifarra és un embotit fet amb budell ple de carn de porc capolada, cansalada i d’altres ingredients que poden variar segons les tradicions de cada comarca i poble.

N’hi ha amb tòfona, pebrot, bolets, fruita seca, all i julivert i fonoll. Es pot cuinar de diverses maneres. També es fa directament amb carn crua i tenim la llonganissa, que és típica de la Catalunya occidental i del País Valencià.

Botifarra d'ou

Botifarra d'ou

Les varietats de botifarra

Amb aquest consell de cuina us oferim una gran varietat de botifarres del nostre país perquè pugueu tastar-les totes i gaudir del producte amb més identitat catalana.

  • Blanca: és un dels embotits cuits de porc més populars, sobretot pel gust suau. Es fa amb ventresca i cansalada grassa, embotits a la tripa.
  • Bull negre: el tret diferencial és la presència de sang a la barreja de carn picada de porc. Tradicionalment, s’hi posen els últims retalls de carn de la matança.
  • Bull blanc: es fa a partir de la bufeta, l’intestí gros o l’estómac, farcit de carn picada i adobada de porc. Cada elaborador el prepara a la seva manera.
  • Dolça: originària de les cases de pagès de l’Empordà. És semblant al fuet, però com que s’hi afegeix sucre i pela de llimona ratllada té un gust dolç molt particular que li dóna personalitat. És el producte més simbòlic de Girona.
  • De perol: típica de Girona i el Maresme, el nom fa referència al recipient on es cou. S’elabora amb carn noble del porc.
  • Baldana: típica de les Terres de l’Ebre. Es fa amb sang de porc, cap, cotnes, arròs, cansalada, pebre, sal i, de vegades, pinyons.
  • Catalana: és exclusiva del nostre país i es fa amb les parts més nobles del porc barrejades amb espècies i, sobretot, amb tòfona.
  • D’ou: ‘Per dijous gras, botifarra d’ou menjaràs’. Aquest embotit, tradicional del dijous gras, és molt similar a la botifarra blanca, però s’hi afegeix ou, que li dóna color. Aquesta botifarra és un producte de temporada que normalment s’associa al Carnaval en llocs com Barcelona o les comarques del voltant. A l’Alt Empordà es fa amb ous i greixons, i a la Garrotxa conté carn magra, cansalada, ous, sal, pebre i all i julivert.
  • Negra: per elaborar-la es fa servir la carn i els menuts del porc, barrejats amb sang i, de vegades, pa. Té un gust fort i es fa servir en moltes receptes.
  • Crua: preparada amb carn i cansalada viada amanides amb sal i pebre negre. Protagonitza els plats més tradicionals del país.
  • D’arròs: la botifarra d’arròs és pròpia de les zones de muntanya, del País Valencià i la Franja. Conté sang, ronyó, cor, cotnes, carn de perol, sal i pebre. És parenta de la botifarra de ceba, molt popular al País Valencià.
  • De fetge: s’ha de menjar més tendra, ja que es conserva menys temps que la de sang. És tradicional del Pla de l’Estany, l’Empordà, el Gironès i altres zones de l’entorn. Es fa amb carn i trossos de fetge.
  • De llengua: és típica de l’Empordà, el Ripollès i el Solsonès. Es fa amb carn magra, cansalada i llengua. Aquesta està present de dues formes: a daus o sencera.
  • De perol: és típica de la Selva, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Gironès, l’Empordà i el Vallès. Es tracta de budell prim i es pot menjar fregida o a la brasa.
  • Picant: no es considera una botifarra perquè és crua, i els cansaladers de Barcelona han acabat per anomenar-la ‘botifarra crua’. A les comarques gironines rep el nom de ‘botifarra vermella’; a l’Empordà, ‘de sal i pebre’, i a la Garrotxa i al Ripollès és coneguda com ‘llonganisseta’, com a preludi del nom ‘llonganissa’, embotit del País Valencià i de la Catalunya Nova.
Botifarra casolana

Botifarra casolana

La recepta: botifarra casolana

Podeu preparar les vostres botifarres a casa d'una forma simple i ràpida!

Ingredients

  • Secret de porc, 800 g
  • Cansalada, 300 g
  • Sal
  • Pebre blanc
  • Budell
  • Corda

Preparació

 

  1. Primer de tot, poseu en remull el budell durant aproximadament una hora, canviant de tant en tant l’aigua. També s’ha de passar aigua a l’interior (ho podeu fer amb l’ajuda d’un embut).
  2. A continuació, netegeu la carn i la cansalada de greix i talleu-la en petits quadrats.
  3. Piqueu la carn i la cansalada i afegiu-hi la sal i el pebre blanc per fer la massa amb la qual fareu la botifarra.
  4. Un cop tingueu la massa de carn picada, introduïu el budell a l’embotidora. S’ha de lligar amb la corda el principi i el final, un cop ja hàgim embotit tota la carn.
  5. Deixeu-la reposar una estona a la nevera i ja tindreu la vostra botifarra llesta per ser cuinada!
Botifarres al mercat

Botifarres al mercat

Guia pràctica

Per si encara no esteu convençuts que a Catalunya fem les millors botifarres, us deixem un llistat dels establiments i botigues més emblemàtics per comprar-ne i una guia dels millors restaurants barcelonins per menjar-ne i gaudir del seu sabor.

ON COMPRAR
Mas Gourmets

Casanova, 189, 5º 3ª, Barcelona
Tel. 93 494 83 56
www.masgourmets.com
Venda d’embotits i de productes carnis a Barcelona i a Sant Cugat del Vallès.

La Garriga
Mallorca, 272. Barcelona
Tel. 93 487 47 65
www.lagarrigacharcuteria.com
Venda i degustació d’embotits. També s’hi pot esmorzar, dinar i sopar.

Antiga Casa Jaume
Sant Roc, 1. Bellver de Cerdanya
Tel. 97 351 00 24
Venen embotits artesans. Destaquen el bull, la llonganissa i la botifarra negra.

Cal Rovira
Casa Malla. Sagàs (Berguedà)
Tel. 93 825 11 00
www.calrovira.cat
Venen embotits d’elaboració pròpia artesana. Destaquen la botifarra de perol i el bull.

La Botifarreria de Santa Maria
Santa Maria, 4. Barcelona
Tel. 93 319 91 23
www.labotifarreria.com
Es troba al barri del Born de Barcelona i venen embotits tradicionals i d’altres més exòtics.

Can Japot
Sant Esteve, 8. Olot (Garrotxa)
Tel. 97 226 35 36
És una empresa familiar de més de 150 anys que elabora i ven embotits derivats de la carn.

ON MENJAR
Butifarring
Carrer de Sant Pere, 6. Badalona
Tel. 93 159 75 19
www.butifarring.com
Venen entrepans de botifarra a la brasa i vuit tipus diferents de botifarres.

Sagàs
Pla de Palau, 13. Barcelona
Tel. 93 310 24 34
www.sagasfarmersandcooks.com/ca/
Serveixen diversos entrepans amb els embotits de Cal Rovira.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: