Troba la teva recepta

Com comprar, torrar i moldre cafè

Seguiu aquests consells per fer cafè a casa com uns autèntics baristes

12/10/2018

Antigament la gent comprava el cafè al mercat per després torrar-lo i moldre'l a casa. Amb el pas dels anys, les vides s'han tornat més atabalades i és gairebé impossible pensar que algú faci tot aquest procés a casa seva per prendre'n un. És cert que les marques comercialitzen un munt de cafès ja preparats per ser infusionats, però és una bona idea agafar-se un dia amb més tranquil·litat per poder fer un bon cafè i gaudir així d'aquesta beguda tan estimulant. En certa manera es tracta de recuperar la nostàlgia de fer les coses a poc a poc. En aquest consell de cuina us expliquem el pas a pas per elaborar un cafè com un barista artesà!

01 Cafè sense torrar

Cafè sense torrar Thinkstock

Què heu de tenir en compte quan compreu cafè?

En primer lloc, cal comprar els grans de cafè. És fàcil trobar diferents varietats d’aquests fruits a Internet i a botigues especialitzades. A l’hora de comprar-lo cal tenir en compte diferents aspectes :

  • Els grans han de presentar uniformitat en color i forma
  • El cafè no ha de ser ni molt fràgil, ja que inidicaria un assecat excessiu, ni molt flexible, perquè significaria que no està eixut del tot

Per conèixer més detalls sobre com s’ha cultivat, processat, transportat o conservat el cafè, sempre ho podeu preguntar al proveïdor o a la botiga de cafè perquè us doni més informació. 

02 Cafè torrat a màquina

Cafè torrat a màquina Thinkstock

Com podeu torrar el cafè a casa?

Torrar el cafè a casa us assegura que la beguda que us prendreu és totalment natural, ja que no necessitareu afegir-hi cap additiu. Realment es tracta d'un procés molt senzill, que no us portarà més de 20 minuts; això sí, 20 minuts d'atenció. Podeu triar entre fer-ho en una paella o al forn, encara que també existeixen màquines per torrar-lo, la gràcia és evitar haver de comprar tants aparells.

  • Torrar a la paella: haureu de posar el foc alt, estendre una capa de cafè (assegureu-vos que tots els grans tenen contacte amb la paella) i remenar-ho amb una cullera de fusta constantment durant 15-20 minuts per evitar que el cafè es cremi. Com més torrat, més amarg serà el cafè. En canvi, si el torreu menys tindrà un gust més dolç i àcid.
  • Torrar al forn: caldrà escalfar el forn a 260 °C, estendre el cafè en una capa fina quan el forn estigui calent i anar-ho remenant de tant en tant per unificar el torrat. En només 10 minuts estarà fet. En aquest cas el cafè perdrà una mica d'aroma però se'n potenciaran les notes greus.
03 Barista molent cafè

Barista molent cafè Thinkstock

Com podeu moldre el cafè?

L'últim pas consisteix a moldre el cafè, però per fer-ho cal decidir abans amb quina màquina fareu el vostre cafè, ja que això determinarà el tipus de mòlta:

  • Si prepareu el cafè en una màquina francesa, cal optar per una mòlta gruixuda (mida d'un gra de pebre partit).
  • Si infusioneu els grans mòlts en una cafetera de filtre, és millor una mòlta mitjana.
  • Si beveu cafè exprés, haureu de moldre el cafè ben fi.

Tan bon punt hàgiu decidit la mòlta, ja estareu llestos per utilitzar el molinet. Els de tipus navalla van molt bé per a un cafè molt gruixut o mitjà; en canvi, els de mola són més precisos i aconsegueixen produir un cafè amb una mòlta des de mitjana fins a fina. També podeu fer-ho amb un molinet antic si sou fans del vintage, però obtindreu un cafè molt de menys qualitat que el processat amb els molinets elèctrics.

Ara que ja el teniu mòlt, conserveu-lo en un recipient estanc, sec i fosc i utilitzeu-lo en 2-3 dies, ja que si no perdrà tota la seva essència i sabor. Per a una aroma intensa, la millor opció és moldre'l just abans de prendre el cafè.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

12 des

Taller de 'mocktails' festius

Els 'mocktails' són la versió sense alcohol del còctel. José Verdejo, bàrman expert en...

12 mai - 15 des

Cicle Enocultura't 2018

Del maig al desembre, el Mas Comtal, celler familiar ubicat a Avinyonet del Penedès (Alt Penedès), organitza...

15 des

Visita guiada al Vinseum

Cada tercer dissabte de mes, a les 12 h, el Museu de les Cultures del Vi (Vinseum) ofereix una visita guiada a...

15 des

Fes l'oliva

La campanya de recollida de l’oliva ja ha començat i el Celler Masroig us torna a oferir l’oportunitat...

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto