Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com fer la picada perfecta

Apreneu a preparar un dels condiments essencials de la cuina catalana! Si ja en sabeu, perfeccioneu la vostra tècnica amb aquests consells.

CUINA.CAT

16/04/2018

La picada és un dels condiments essencials de la cuina catalana. No és una salsa autònoma, com ho pot ser la maionesa o el romesco, sinó que s'elabora per acompanyar un plat en el moment de la seva cocció. Les picades casen amb tot tipus d'ingredients, com arròs, peix, carn, verdures, llegums i fins i tot amb determinades postres, i així enriqueixen considerablement el gust i el perfum de les nostres receptes.

Sovint, les picades s'afegeixen a la cassola uns vuit o deu minuts abans que l'ingredient principal estigui cuit del tot. Són el colofó, el punt final d'una preparació, l'última aroma que s'afegeix per donar per acabada aquella operació de coure i que anirà precedida d'una estona de repòs perquè l'elaboració s'assenti bé. Aquí et donem algunes claus perquè li quedin perfectes:

Com la podeu preparar?

Bol de musclos amb vi i picada de julivert i nous / Becky Lawton

Bol de musclos amb vi i picada de julivert i nous / Becky Lawton Becky Lawton

Quins ingredients necessitareu?

Bol de musclos amb vi i picada de julivert i nous / Becky Lawton

Bol de musclos amb vi i picada de julivert i nous / Becky Lawton Becky Lawton

  1. Poseu un drap de cuina sobre el marbre perquè en picar no se'ns mogui el recipient.
  2. Sempre que pugueu, utilitzeu un morter, és el millor estri perquè permet obtenir la textura ideal.
  3. En cas que no tingueu temps, utilitzeu una picadora elèctrica per fer-la. Si és així, cal procurar que el resultat final no quedi massa fi, que "es noti el gra" de la picada, intentant emular la textura que tindria en el morter.
  4. Podeu congelar part de la picada i guanyar temps cada vegada que vulgui preparar. Es tracta de picar alls a trossets, col·locar-los en un motlle típic per fer gel en cubs, afegir oli d'oliva i posar-lo al congelador! D'aquesta manera, tindreu la ració ideal congelada i a punt per cuinar! Afegir la picada a la cassola uns vuit o deu minuts abans que l'ingredient principal estigui cuit del tot.
  • Per fer una picada us caldran tres ingredients bàsics: ametlles, pa i algun líquid. Això diu la recepta canònica però amb el pas del temps, cada vegada trobem més versions diferents i, per exemple, no és estrany que les ametlles (que en qualsevol cas han de ser torrades) se substitueixin per alguna altra fruita seca, com avellanes, pinyons, nous o una barreja de diverses fruites seques.
  • El pa ha de ser el més dur possible perquè es pugui picar. Per això, el millor és fer servir pa torrat o fregit amb una mica d'oli, galetes, crostons, carquinyolis o pa del dia anterior.
  • I pel que fa al líquid, es recomana utilitzar el suc de la cocció, però també podeu optar per un brou, aigua calenta o vi.
  • Per donar més aroma a la picada podeu afegir altres ingredients, com alls, o espècies i herbes aromàtiques, com el safrà o el julivert. Si sou atrevits, us convidem a provar-la amb canyella, fetge, xocolata o comí.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: