Amb aquests consells de Núria Coll podreu preparar una amanida saludable, proteica i energètica
Amanida Thinkstock
Hi ha d'haver molta fulla verda de diferents tipus i intensitat: enciam, ruca, espinacs, col, escarola, api amb fulla... Tots són essencials i totes aquestes hortalisses poden ser molt curatives i regeneradores.
És important aprendre el que no s'ha de posar a l'amanida i que sovint fem. Per exemple, una amanida amb tonyina, olives o blat de moro no és una amanida. Ni tan sols el tomàquet ha de ser-hi, ja que és una fruita i s'ha de menjar per separat.
Han de ser nutritives: incorporeu-hi les fulles del rave, plenes de nutrients, i la petita fulla verda, la més nutritiva i que poca gent té en compte: el julivert, un potent antioxidant.
Poseu-hi més colors, a més del verd. Com més intens i variat sigui el color de l'amanida, més sana és. Les amanides plenes de colors són plenes de fitonutrients, uns grans protectors de la salut.
Per fer-la proteica, poseu-hi llavors (sèsam, pipes de gira-sol, de carbassa, etc.) i aliments germinats de qualsevol llegum, gra, llavors o fruita seca, ja que pel fet d'estar germinats contenen trenta vegades més nutrients concentrats que les verdures madures. I no hi poden faltar els grans protectors de la flora intestinal, els aliments fermentats, com el xucrut.
Podeu amanir-les amb oli de gira-sol, un oli que, és veritat, mai no ha estat ben considerat. Aquest oli prové d'una llavor amb moltes propietats i s'ha de consumir cru. L'oli de qualsevol llavor té l'inconvenient que s'oxida ràpidament si s'escalfa. Per això no es recomana per cuinar (en aquest cas, s'ha de fer servir sempre oli d'oliva).
Un lloc on tastar-les: el Petit Brot. En aquest racó de Barcelona hi preparen amanides vives i energètiques. Utilitzen fulla petita que se'n diu 'salvatge'. 'Fulles de mostassa, ruca, espinacs baby, mizuna o komatsuna, totes són fulles petites, que ens subministra directament collides del camp l'horta ecològica Pla de Munt'. Són fulles més tendres que les grosses i més fàcils de digerir.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia