Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com fer una bona lasanya

Us donem un grapat de consells per cuinar autèntica lasanya com si fóssiu italians italians!

Lasanya

Lasanya

És un dels plats més emblemàtics de la riquíssima i mundialment coneguda cuina italiana. En ser un plat de molt renom, és difícil trobar-ne bones versions, quelcom que s'allunyi de les lasanyes precuinades plenes de beixamel, embafadores i amb poca gràcia. Us animem a cuinar-la vosaltres mateixos, amb ingredients frescos i de qualitat i seguint unes quantes pautes. Us sortiran unes lasanyes dignes de la cuina de la 'mamma'.
 

  1. El farciment: és el de la clàssica lasanya bolonyesa, que vindria a ser un ragout de carn de vedella, amb abundant tomàquet triturat. Es comença amb un sofregit amb ceba, pastanaga i api, treballant-lo bé però sense que agafi massa color. Tot seguit hi afegim carn picada de vedella, més tendra i gustosa que la de porc. Hi afegim vi blanc, i ho remenem perquè s'integri tot el conjunt dins la cassola per, posteriorment, abocar-hi tomàquet triturat fins cobrir-ho tot. Ho deixem coure a foc lent fins que sigui tot ben tendre, ha de quedar més aviat líquid.
  2. La pasta: la podem comprar ja feta. La podeu posar sense coure-la quan la munteu, ja que amb l'escalfor del forn i la humitat del líquid del farcit s'acaba de coure, queda amb un punt de cocció més just i ens estalviem passos i processos, ja que no cal coure-les en aigua ni patir perquè no se'n trenqui cap.
  3. Ricotta i mozzarella com a alternativa a la beixamel: en comptes de beixamel us proposem que poseu trossos de formatge ricotta i de mozzarella entre les diferents capes de lasanya, resulta molt més cremosa i gustosa alhora que ens estalvia feina. El resultat realça els sabors de reminiscència italiana i converteix el conjunt en una barreja de pasta, carn, salsa de tomàquet i formatge desfet realment deliciosa. Per gratinar, ratlleu formatge parmesà i afegiu-hi mozzarella, tot regat amb un raig d'oli d'oliva.
  4. Versions vegetals: la lasanya, a part de ser una recepta, es pot arribar a entendre com un concepte culinari, una superposició de capes d'elements que finalment es gratina al forn. Podeu fer-ne versions vegetals, canviant el ragout que us hem explicat al primer punt per una samfaina, per exemple. També hi podeu incorporar rodanxes d'hortalisses, com ara albergínia o carbassó, per donar-hi més matissos de gust i de textura. Si els catalans ens hem fet ja tant nostrats els canelons, per què no ho fem amb la lasanya? Cal reivindicar-la i gaudir-la quan està ben elaborada, allunyant-nos de les versions comercials que la denigren com a plat emblemàtic de la gastronomia italiana. Bon profit!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: