Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com fer una vinagreta

S'ha transformat en l'amaniment perfecte per a molts tipus d'amanides i és més fàcil de fer del que sembla!

CUINA.CAT

14/05/2021

Tots ens sabem la base d'una vinagreta clàssica: oli i vinagre. Però... quina quantitat d'oli i de vinagre? S'ha d'afegir-hi mostassa per emulsionar-ho tot? O era un ou? Arriba un moment en què comencem a dubtar d'aquesta recepta que, sorprenentment, és més senzilla del que sembla. Per tal que pugueu gaudir d'aquest amaniment típic, us donem les pautes principals perquè us surti excel·lent.

01 Vinagreta

Vinagreta

Els secrets de l'oli i el vinagre

Sí, sí, que la vinagreta s'elabora amb oli i vinagre, això està més que clar. Ara bé, de quina classe el fareu servir? Primer, però, heu de saber que això depèn dels gustos. Si parlem de l'oli, nosaltres recomanem fer servir meitat oli de gira-sol i meitat oli d'oliva verge extra, ja que el primer és neutre i el segon hi afegeix sabor. Pel que fa al vinagre, podeu utilitzar-ne de vi si voleu una vinagreta agra, però si busqueu un resultat més dolç feu-ne servir un de Mòdena.

Per altra banda, no us oblideu de les proporcions adequades d'oli i vinagre, ja que és fonamental perquè la vinagreta s'anomeni com a tal. Ha d'haver-hi més oli que vinagre: amb 2/3 d'oli és suficient, encara que podeu experimentar amb 3/4 del total.

02 Oli en una amanida

Oli en una amanida

El misteri de l'emulsió

Tot i que l'estabilitat de l'emulsió sembla un pas important per elaborar la vinagreta, en realitat no ho és. El resultat final és suficientment fluid perquè acompanyi de manera ideal les amanides. Per tal d'aconseguir la textura desitjada, cal abocar el vinagre sobre l'oli de mica en mica i augmentar la intensitat progressivament. Al final, s'han d'utilitzar les varetes per tal d'emulsionar bé la vinagreta.

D'aquesta manera, no és necessari afegir res més per fer aquesta salsa, encara que aquesta opció sempre està oberta per tastar noves combinacions. Mostassa, mel, soja o un ou poden donar una major consistència i un sabor diferent. Això sí, eviteu que tingui la mateixa textura que una maionesa, perquè llavors no serà una vinagreta!

03 Oli i vinagre

Oli i vinagre

Conservació

Un plat amanit amb vinagreta s'ha de menjar al moment, ja que uns minuts després la salsa pot fer malbé els aliments. És difícil conservar els àpats ja banyats amb l'amaniment, per això és més recomanable centrar-nos únicament en la vinagreta. Només cal guardar l'elaboració dins d'una ampolla i aquesta pot aguantar uns dies a la nevera.

04 Carn rostida

Carn rostida

Apte per a molts tipus de plats

Aprofitem per recordar que la vinagreta no s'utilitza només per a les amanides, sinó que també és ideal per acompanyar altres plats de verdures, peixos o, fins i tot, carns. Això sí, quan l'utilitzem, ens hem d'assegurar que els aliments estiguin ben secs, ja que l'aigua superficial pot fer que la salsa no s'adhereixi del tot i, per tant, no quedi tan bé com esperàvem.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: