Troba la teva recepta

Com fer un bon gaspatxo

És la sopa freda de l’estiu, l’aliment que ve més de gust i que, avui, presenta múltiples variants

CUINA.CAT

12/07/2019

Amb més o menys all, més o menys pebrot i més o menys cogombre, el gaspatxo és una sopa senzilla i gustosa que ajuda a fer més suportable la calor. A més, és una font de vitamines, antioxidants, minerals i líquids, necessitats que cal tenir cobertes quan els termòmetres escalen graus.

Gaspatxo clàssic

Gaspatxo clàssic Thinkstock

Ingredients

Tot i que a cada casa hi donen el seu toc, el gaspatxo té una formulació bàsica. Tot i que, com la majoria de plats, admet variacions i adaptacions, els ingredients bàsics són:

  • tomàquets carnosos i madurs
  • all
  • pebrot
  • ceba
  • cogombre
  • pa
  • oli d’oliva
  • vinagre
  • sal i aigua
Gots de gaspatxo

Gots de gaspatxo Thinkstock

Consells bàsics

  • Per fer-lo més digestiu: afegiu-hi una poma golden i reduïu la quantitat d’all si us costa de pair
  • Per conservar-lo: si no hi afegiu pa el gaspatxo aguantarà més dies, sempre en fred, a la nevera.
  • Per fer-lo més lleuger: reduïu la quantitat de pa i oli.
  • Per fer-lo menys àcid: si voleu rebaixar l’acidesa del tomàquet, aleshores hi podeu afegir un parell de pastanagues.
  • Per provar nous sabors: el gaspatxo admet combinacions d’altres hortalisses i fins i tot fruites, com la síndria, la taronja o la remolatxa.
Tomàquets de l'hort

Tomàquets de l'hort Thinkstock

Utilitzar tomàquets de la millor qualitat possible

Per elaborar un bon gaspatxo és fonamental tenir els tomàquets de la millor qualitat possible. Els cuiners i cuineres insisteixen en la importància d’utilitzar tomàquets de l’hort, res de tomàquets d’hivernacles, ja que el resultat és un producte insípid i sense suc. A l’estiu recomanen utilitzar els de pera, ja que són durs i carnosos, ideals per fer un gaspatxo. D’altres cuiners opten per utilitzar el tomàquet lleig de Tudela. Un cop els tingueu escollits, peleu-los, retireu-ne les llavors i comenceu a preparar el gaspatxo.

Gaspatxo amb pa

Gaspatxo amb pa Thinkstock

Variacions regionals

A Extremadura s’hi afegeix un ou cru abans de barrejar els ingredients; a Múrcia s’hi posen daus de pernil salat; a Granada i Màlaga l’ajoblanco porta ametlles i no tomàquet; a Còrdova el salmorejo no té pebrot ni cogombre ni ceba, i a Sevilla, antigament, hi afegien taronja amarga i ara canvien el vinagre per llimona.

També trobem versions de gaspatxo que s’han distanciat molt de l’original, com és el cas del de la vall del Vinalopó. La torta de gaspatxo és una base feta de farina que, un cop tallada a trossets, es barreja amb guisat de perdiu o conill amb cargols. El gaspatxo manxec és semblant, però sense cargols.
 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

18 jul

VIII Tasta la Fresca!

Hostaleria de Lleida posa en marxa una nova edició del Tasta la Fresca!, unes jornades gastronòmiques...

20 jul

Biofira L'Ecològica de Solsona 2019

Coincidint amb la Setmana del Medi Ambient, que a Solsona se celebra del 15 al 21 de juliol, la ciutat acull una...

20 jul

Mercat Romà de Guissona 2019

Des de fa 23 anys, Guissona rememora el seu passat romà amb una festa on els visitants tenen l’oportunitat...

20 jul

Aplec del Romesco

A Santa Coloma de Queralt, la recepta del romesco passa de pares a fills i se n’ha perdut el rastre en el...

gambes 229

SUPER GAMBES. LES ESTRELLES DEL MARISC ESTIUENC

  • Horitzó terrasses
  • La cuina catalana que es reivindica

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto