CUINA.CAT
12/07/2019Amb més o menys all, més o menys pebrot i més o menys cogombre, el gaspatxo és una sopa senzilla i gustosa que ajuda a fer més suportable la calor. A més, és una font de vitamines, antioxidants, minerals i líquids, necessitats que cal tenir cobertes quan els termòmetres escalen graus i pugen les temperatures. Si encara no us surt del tot perfecte o esteu cansats de la recepta de sempre, seguiu llegint.
Gaspatxo
Tot i que a cada casa hi donen el seu toc, el gaspatxo té una formulació bàsica. Tot i que, com la majoria de plats, admet variacions i adaptacions, els ingredients bàsics són:
Gots de gaspatxo Thinkstock
Tomàquets de l'hort Thinkstock
Per elaborar un bon gaspatxo és fonamental tenir els tomàquets de la millor qualitat possible. Els cuiners i cuineres insisteixen en la importància d’utilitzar tomàquets de l’hort, res de tomàquets d’hivernacles, ja que el resultat és un producte insípid i sense suc. A l’estiu recomanen utilitzar els de pera, ja que són durs i carnosos, ideals per fer un gaspatxo. D’altres cuiners opten per utilitzar el tomàquet lleig de Tudela. Un cop els tingueu escollits, peleu-los, retireu-ne les llavors i comenceu a preparar el gaspatxo.
Gaspatxo amb pa Thinkstock
A Extremadura s’hi afegeix un ou cru abans de barrejar els ingredients; a Múrcia s’hi posen daus de pernil salat; a Granada i Màlaga l’ajoblanco porta ametlles i no tomàquet; a Còrdova el salmorejo no té pebrot ni cogombre ni ceba, i a Sevilla, antigament, hi afegien taronja amarga i ara canvien el vinagre per llimona.
També trobem versions de gaspatxo que s’han distanciat molt de l’original, com és el cas del de la vall del Vinalopó. La torta de gaspatxo és una base feta de farina que, un cop tallada a trossets, es barreja amb guisat de perdiu o conill amb cargols. El gaspatxo manxec és semblant, però sense cargols.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: