Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Cupcakes

Un univers ple d’imaginació dolça

CUINA.CAT

03/02/2015

Els tons pastel, la innocència infantil, el romanticisme més ensucrat, la tendència ‘retro’ i fins i tot un punt de cursileria configuren l’univers ‘cupcake’. Un dolç associat a la infància, elaborat amb sabors bàsics (xocolata, vainilla) i que ara s’ha convertit en una temptació de moda i gourmet. Ara, agafa embranzida i adopta tots els colors possibles, se sofistica i esdevé omnipresent

01 Cupcake amb bandera americana

Cupcake amb bandera americana

Origen

La història d’aquest pastís comença el 1828. ‘Cupcake’ vol dir, literalment, ‘pastís tassa’. Abandonar la precisió del pes per l’ull de les tasses va fer guanyar molt de temps a les cuines, però sembla que aquest no és l’únic significat de ‘cupcake’. Així, ‘The Oxford Encyclopedia of Food and Drink in America’ hi afegeix la pràctica d’enfornar algunes receptes en petits recipients; sovint, tasses.

Amb el canvi de segle, la tendència es va popularitzar, de manera que a principis de 1900 moltes festes infantils incloïen pastissos cuits en tasses, per la senzillesa del procediment. Hostess, una empresa nord-americana de pastisseria industrial, va ser la primera a comercialitzar un aperitiu dolç sota el nom de ‘cupcake’, un pastisset de xocolata similar a una magdalena que ha esdevingut tot un clàssic al país. Corria la dècada dels 50 del segle passat i el ‘cupcake’ era un producte més de la prolífica rebosteria industrial dels EUA.

02 Noia preparant cupcakes

Noia preparant cupcakes Thinkstock

Consells bàsics

  • En primer lloc, la cobertura ha de ser cremosa (a base de mantega i sucre de llustre) o tenir un glacejat amb pasta de sucre. A primera vista, allò que identifica el cupcake són la cobertura i els colors.
  • Els cupcakes acostumen a estar farcits amb melmelades o cremes, en funció del gust del pa de pessic.
  • Els cremosos són més delicats, necessiten un ambient fresc i aguanten uns dos o tres dies.
  • Els glacejats poden guardar-se fins a cinc dies.
  • Els colors s’obtenen amb colorants alimentaris.
03 'Cupcakes'

'Cupcakes' Thinkstock

Cupcake, muffin i magdalena


Malgrat les similituds evidents amb la magdalena, el cupcake té entitat pròpia. Comparteixen els ingredients (farina, sucre, ous, llevat i mantega) i la forma, però no proporcions ni procediments. Tampoc no és un ‘muffin’ delicat, ja que aquesta magdalena de gran format i aparença tosca acostuma a ser molt més compacta. Per tant, el cupcake es distingeix pel seu pa de pessic més esponjós i lleuger i per una decoració exterior més elaborada.

04 Cupcakes

Cupcakes Thinkstock

GUIA PRÀCTICA

Algunes adreces per comprar i tastar aquests pastissets deliciosos!

Florentine Cupcake

Think-Sweet

Cup & Cake

Milola

  • C/ Manzanillo, 20. Sant Pol de Mar.
  • Tel. 93 760 24 68
  • www.milola.com

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 291

ELS PLATS DEL TEU ESTIU

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Els Subirós

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: