CUINA.CAT
03/02/2015Els tons pastel, la innocència infantil, el romanticisme més ensucrat, la tendència ‘retro’ i fins i tot un punt de cursileria configuren l’univers ‘cupcake’. Un dolç associat a la infància, elaborat amb sabors bàsics (xocolata, vainilla) i que ara s’ha convertit en una temptació de moda i gourmet. Ara, agafa embranzida i adopta tots els colors possibles, se sofistica i esdevé omnipresent
Cupcake amb bandera americana
La història d’aquest pastís comença el 1828. ‘Cupcake’ vol dir, literalment, ‘pastís tassa’. Abandonar la precisió del pes per l’ull de les tasses va fer guanyar molt de temps a les cuines, però sembla que aquest no és l’únic significat de ‘cupcake’. Així, ‘The Oxford Encyclopedia of Food and Drink in America’ hi afegeix la pràctica d’enfornar algunes receptes en petits recipients; sovint, tasses.
Amb el canvi de segle, la tendència es va popularitzar, de manera que a principis de 1900 moltes festes infantils incloïen pastissos cuits en tasses, per la senzillesa del procediment. Hostess, una empresa nord-americana de pastisseria industrial, va ser la primera a comercialitzar un aperitiu dolç sota el nom de ‘cupcake’, un pastisset de xocolata similar a una magdalena que ha esdevingut tot un clàssic al país. Corria la dècada dels 50 del segle passat i el ‘cupcake’ era un producte més de la prolífica rebosteria industrial dels EUA.
Noia preparant cupcakes Thinkstock
'Cupcakes' Thinkstock
Malgrat les similituds evidents amb la magdalena, el cupcake té entitat pròpia. Comparteixen els ingredients (farina, sucre, ous, llevat i mantega) i la forma, però no proporcions ni procediments. Tampoc no és un ‘muffin’ delicat, ja que aquesta magdalena de gran format i aparença tosca acostuma a ser molt més compacta. Per tant, el cupcake es distingeix pel seu pa de pessic més esponjós i lleuger i per una decoració exterior més elaborada.
Cupcakes Thinkstock
Algunes adreces per comprar i tastar aquests pastissets deliciosos!
Florentine Cupcake
Think-Sweet
Cup & Cake
Milola
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: