Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Consells per fer un bon cuscús

És un dels grans tresors de la gastronomia mundial, i des de fa uns anys ha passat a formar part de molts receptaris occidentals

CUINA.CAT

03/05/2018

El cuscús, una elaboració de sèmola, és una de les fonts principals d’hidrats de carboni dels països del Magrib, on és un plat de consum diari. També és present en altres països africans, del Pròxim Orient o d’Europa. El cuscús és un aliment conceptualment senzill però d’execució elaborada, a base de petites partícules de blat cuites al vapor que, treballades de manera convenient, formen una espècie de sorra tova i lleugera, composta de petites boletes. 

Cal remarcar que el cuscús no és, pròpiament, del món musulmà, encara que actualment hi estigui lligat. Es coincideix a atribuir-ne la invenció als pobles amazics (no musulmans) del nord d’Algèria i el Marroc, entre els segles XI i XIII, al bell mig del que anomenem Magrib, la part més occidental del continent africà. Com qualsevol plat de cuina antiga, el cuscús és una cursa de fons, que va des del començament, amb la matèria primera gairebé sense processar, fins a un final que és diferent a cada casa o amb variants regionals.

A continuació, us expliquem tot el que heu de saber per preparar un cuscús com cal!

Plats de cuscús

Plats de cuscús Thinkstock

Cereals i espècies

Cada regió té les seves receptes pròpies i les seves variants, en funció del que dóna la terra i la tradició. Per elaborar-lo trobem diversos cereals:

  • Espelta: varietat de blat híbrida molt antiga. S’ha mantingut per la resistència al fred i a les malalties, i no ha patit alteracions genètiques. És molt valorada per a qui cerca productes naturals.
  • Búrgul blanc gruixut: sèmola de blat de gra més gruixut que el del cuscús. Als països d’origen, com el Líban o Síria, es fa servir en receptes com el tabule.
  • Arròs i blat de moro: ambdós cereals, junts, aporten una textura semblant al cuscús de blat, però de sabor i aromes més dolços. Una solució per a celíacs.
  • Kamut: ‘blat’, en egipci, el nom és una marca comercial que elabora un tipus de blat, de gra molt gran i amb molt gluten.
  • Integral: té més nutrients i fibra, és un producte més gustós que la versió tradicional, amb una textura més dura i que requereix una cocció més llarga.

Molt sovint, el cuscús es condimenta amb espècies. Les més comunes són aquestes:

  • ‘Tabel’: la versió tunisiana del ras-alhanut. A base de llavors de coriandre, canyella, capolls de rosa, alcaravia, cúrcuma, all en pols, pebre vermell... Aquí és més difícil de trobar, però fer-ne a casa, amb un molinet elèctric, no és difícil.
  • Ras-alhanut: literalment, ‘cap de la casa’. La barreja d’espècies estrella, per al cuscús i tot tipus de tagins. Es fa triturant un nombre i una proporció variable d’espècies: comí, cúrcuma, pebre negre, pebre vermell, cardamom, rosa seca, canyella, clau, gingebre, nou moscada...
  • ‘Bharat’: barreja de l’Orient (Palestina, Jordània, Síria). El mot significa ‘espècies’ i deriva de ‘bahar’, és a dir, ‘pebre’. A l’últim moment, complementa plats com els cuscussos salats i dolços. Pols d’espècies com el comí, el coriandre, la nou moscada i, sobretot, la canyella.
Cuscús

Cuscús

Com fer un cuscús tradicional

  1. Poseu aigua a la ‘marka’ i feu-la bullir
  2. Poseu 500 g de sèmola i 3 cullerades d’oli al ‘gsaa’. Barregeu-ho. Afegiu-hi 300 ml d’aigua freda, barregeu-ho i deixeu-ho reposar 10 minuts.
  3. Fregueu la sèmola amb les mans. Poseu-la plana al ‘keskés’, tapeu-ho i poseu-ho a sobre de la ‘marka’ amb l’aigua bullent. Coeu-ho 10 minuts.
  4. Al bol, afegiu-hi un got d’aigua i fregueu-ho amb les mans.
  5. Deixeu-ho 10 minuts a la cuscussera.
  6. Poseu-ho al bol i fregueu-ho sense aigua.
  7. Torneu-ho a la cuscussera, 5 minuts.
  8. Quan es refredi, amaniu-ho (oli o mantega) i fregueu-lo.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto