Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els beneficis d'una bona conserva

Ara que està tan de moda la paraula 'ultraprocessat', és el moment per explicar que hi ha processats saludables

CUINA.CAT

02/12/2020

En un món que es caracteritza per ser una voràgine de rapidesa i immediatesa, a vegades no disposem de molt de temps per a l'àmbit culinari. Aquesta absència de dedicació se substitueix amb elements ultraprocessats com llaunes o pots de conserva que, a més de facilitar la seva manipulació a l'hora de preparar un menú, també, com bé indica el seu nom, ens ajuda a mantenir els ingredients al rebost durant més temps. Malgrat això, la paraula 'processat' s'ha guanyat una certa impopularitat (força merescuda, la veritat) per la gran quantitat de sucres afegits, farines refinades i olis vegetals refinats que s'incorporen a la conserva per tal que trigui més a fer-se malbé. Tot i així, s'ha d'assenyalar que podem trobar processats bons al supermercat, des de llaunes de tonyina fins a iogurts que si es troben a la nostra dieta habitual és perquè s'ha demostrat que són saludables per a l'organisme. Us ho expliquem!

01 Conserves de peix

Conserves de peix

Consells

Amb tot el procés industrial que pateixen la majoria d'aliments, és difícil trobar al supermercat uns ingredients naturals i saludables. No obstant això, les bones conserves es poden distingir fàcilment si es coneixen les claus fonamentals per diferenciar-les de les conserves dolentes:

  1. Pocs ingredients: les bones conserves estan compostes per una barreja senzilla de pocs ingredients o, en ocasions, són només un únic element. Si té més ingredients, significa que haurà passat per més processos i, per tant, no serà tan natural.
  2. Compte amb els afegits: mireu que les conserves no portin sucre ni sal afegits. És més senzill trobar tomàquets pelats o triturats sense additius si comprem puré de tomàquet, sense sofregir.
  3. Vidre en comptes de llauna: intenteu comprar sempre conserves en pots de vidre per evitar la llauna, que sovint no és lliure del tòxic bisfenol A.
  4. Descobriu productes!: el xucrut, el paté vegetal d'albergínia i l'hummus són una opció interessant per complementar la dieta. Són preparats sans per als dies que no tenim temps de cuinar.
  5. Fixeu-vos en l'oli: l'oli d'una conserva, com el de la tonyina, ha de ser oli d'oliva verge extra. Si no hi diu 'verge extra' vol dir que porta una barreja d'olis refinats.
  6. Millor verdures que carn: trieu conserves de verdures i no de carn processada, que té additius, com per exemple pots de carxofes conservades amb oli, espàrrecs o xampinyons.
02 Conserves

Conserves

Processats saludables

Com ja s'ha esmentat, no totes les conserves processades són dolentes. Hi ha molts aliments en els quals s'indica que han estat processats i, arran d'això, els evitem sense saber que en realitat són saludables. Us donem una llista d'aliments processats bons per a l'organisme, tant en conserva com envasats amb altres mètodes, tot i que us recomanem que mireu sempre l'etiqueta, perquè potser els afegeixen elements no desitjats.

  • Pans integrals: el pa sempre és un aliment processat, però tracteu d'evitar el blanc o el de motlle refinat. Per altra banda, fixeu-vos en els ingredients que porta, sobretot en el percentatge de farina integral.
  • Llegums: en pot, dessecats o congelats, només s'han d'evitar aquells que es presenten en preparacions ja fetes. Els que venen ja cuits en pot no són perjudicials i són molt útils a l'hora de cuinar. Això sí, si els feu a casa, molt millor.
  • Pastes: les millors són les de tipus integral o de farina de llegum. Eviteu les pastes refinades o els plats preparats amb pasta.
  • Fruites i verdures: si no podeu comprar-les fresques (la millor opció) es poden trobar tallades o congelades, i aquest processament no haurà alterat les seves propietats. Això sí, descarteu les que vinguin amb almívar o amb sucre.
  • Peixos: passa el mateix que amb les fruites i hortalisses, ja que si estan tallats, envasats o congelats són saludables. Encara que si són frescos, millor.
  • Carn: els únics elaborats que són saludables són la carn picada o congelada. Però, compte, ja que com hem esmentat abans us haureu de fixar que no portin additius.
  • Llet: millor la pasteuritzada, i s'ha demostrat que no cal donar prioritat a la desnatada per sobre de la sencera. La llet desnatada sacia menys i la gana torna abans.
  • Oli d'oliva: el més saludable és el verge extra, sobretot pel seu consum en cru. Si és per cuinar, també es pot comprar l'oli d'oliva verge, que és més econòmic.
  • Xocolata: heu de fixar-vos en el percentatge de cacau. Si és més del 85%, millor, ja que si no el que no és cacau, és sucre.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

30 gen

Sopar dels Sentits

La productora d’esdeveniments culturals, científics i gastronòmics Sternalia proposa...

Portada Cuina 246

SOPES!

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Albert Boronat Miró

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 49,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto