Troba la teva recepta

Els beneficis d'una bona conserva

Ara que està tan de moda la paraula 'ultraprocessat', és el moment perfecte per explicar que hi ha processats saludables

CUINA.CAT

25/07/2019

En un món que es caracteritza per ser una voràgine de rapidesa i immediatesa, a vegades no disposem de molt de temps per a l'àmbit culinari. Aquesta absència de dedicació se substitueix amb elements ultraprocessats com llaunes o pots de conserva que, a més de facilitar la seva manipulació a l'hora de preparar un menú, també, com bé indica el seu nom, ens ajuda a mantenir els ingredients al rebost durant més temps. Malgrat això, la paraula 'processat' s'ha guanyat una certa impopularitat per la gran quantitat de sucres afegits, farines refinades i olis vegetals refinats que s'incorporen a la conserva per tal que trigui més a fer-se malbé. Tot i així, s'ha d'assenyalar que podem trobar processats bons al supermercat, des de llaunes de tonyina fins a iogurts que si es troben a la nostra dieta habitual és perquè s'ha demostrat que són saludables per a l'organisme.

01 Conserves de peix

Conserves de peix

Consells

Amb tot el procés industrial que pateixen la majoria d'aliments, és difícil trobar al supermercat uns ingredients naturals i saludables. No obstant això, les bones conserves es poden distingir fàcilment si es coneixen les claus fonamentals per diferenciar-les de les conserves dolentes:

  1. Pocs ingredients: les bones conserves estan compostes per una barreja senzilla de pocs ingredients o, en ocasions, són només un únic element. Si té més ingredients, significa que haurà passat per més processos i, per tant, no serà tan natural.
  2. Compte amb els afegits: mireu que les conserves no portin sucre ni sal afegits. És més senzill trobar tomàquets pelats o triturats sense additius si comprem puré de tomàquet, sense sofregir.
  3. Vidre en comptes de llauna: intenteu comprar sempre conserves en pots de vidre per evitar la llauna, que sovint no és lliure del tòxic bisfenol A.
  4. Descobriu productes!: el xucrut, el paté vegetal d'albergínia i l'hummus són una opció interessant per complementar la dieta. Són preparats sans per als dies que no tenim temps de cuinar.
  5. Fixeu-vos en l'oli: l'oli d'una conserva, com el de la tonyina, ha de ser oli d'oliva verge extra. Si no hi diu 'verge extra' vol dir que porta una barreja d'olis refinats.
  6. Millor verdures que carn: trieu conserves de verdures i no de carn processada, que té additius, com pots de carxofes conservades amb oli, espàrrecs o xampinyons.
02 Conserves

Conserves

Processats saludables

Com ja s'ha esmentat, no totes les conserves processades són dolentes. Hi ha molts aliments en els quals s'indica que han estat processats i, arran d'això, els evitem sense saber que en realitat són saludables. Us donem una llista d'aliments processats bons per a l'organisme, tant en conserva com envasats amb altres mètodes, tot i que us recomanem que mireu sempre l'etiqueta, perquè potser els afegeixen elements no desitjats!

  • Pans integrals: el pa sempre és un aliment processat, però tracteu d'evitar el blanc o el de motlle refinat. Per altra banda, fixeu-vos en els ingredients que porta, sobretot en el percentatge de farina integral.
  • Llegums: en pot, dessecats o congelats, només s'han d'evitar aquells que es presenten en preparacions ja fetes. Els que venen ja cuits en pot no són perjudicials i són molt útils a l'hora de cuinar.
  • Pastes: les millors són les de tipus integral o de farina de llegum. Eviteu les pastes refinades o els plats preparats amb pasta.
  • Fruites i verdures: si no podeu comprar-les fresques, es poden trobar tallades o congelades, i aquest processament no haurà alterat les seves propietats. Això sí, descarteu les que vinguin amb almívar o amb sucre.
  • Peixos: passa el mateix que amb les fruites i hortalisses, ja que si estan tallats, envasats o congelats són saludables. Encara que si són frescos, millor.
  • Carn: els únics elaborats que són saludables són la carn picada o congelada. Però, compte, ja que com hem esmentat abans us haureu de fixar que no portin additius.
  • Llet: millor la pasteuritzada, i s'ha demostrat que no cal donar prioritat a la desnatada per sobre de la sencera. La llet desnatada sacia menys i la gana torna abans.
  • Oli d'oliva: el més saludable és el verge extra, sobretot pel seu consum en cru. Si és per cuinar, també es pot comprar l'oli d'oliva verge, que és més econòmic.
  • Xocolata: heu de fixar-vos en el percentatge de cacau. Si és més del 85%, millor, ja que si no el que no és cacau, és sucre.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

16 feb

Vermood Market

Arriba la Vermood Market, el primer mercat vintage a Vilanova i la Geltrú, que tindrà lloc cada diumenge...

14-16 feb

Jornades de Peix i de Sa Perdiu 2020

Menorca celebra, al febrer, dues jornades gastronòmiques que són l’excusa ideal per acostar-vos...

17 feb

Viatge gastronòmic per la Xina i el Japó Nou 2020

Els dilluns 10, 17, 24 i 2 de març es durà a terme un conjunt de tallers de cuina asiàtica. A càrrec...

17 feb

Taller 'Pop roquer i pop blanc'

El dilluns 17 de febrer, de 18.30 a 21.30 h, es farà un taller sobre el pop, un dels animals marins més...

Portada Cuina 236

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€ I DE REGAL EL NOU MITJÀ MULTIMEDIA APART + ULLERES VR

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto