POL LEIVA
28/07/2021Intenteu fer gelats i no hi ha manera?
Gelats Thinkstock
Tots els gelats tenen com a base una solució feta amb llet, nata o derivats. Un dels nous ingredients que podeu utilitzar és la llet en pols, que aportarà proteïnes làctiques i lactosa. La lactosa té la propietat d’absorbir deu vegades el seu pes en aigua, fet que fa que es redueixi la presència de líquid al vostre gelat i que, per tant, disminueixi el risc que aquest cristal·litzi i doni al gelat una textura poc cremosa.
Licor de cirera Thinkstock
L’alcohol es congela als -130 ºC i els congeladors que tenim a casa no tenen capacitat per congelar-lo. El fet d’afegir un licor al nostre gelat aportarà més cremositat, ja que també impedirà que es formin cristalls de gel a la nostra recepta.
Gelat de màquina Thinkstock
L’aire en si mateix no és un ingredient per fer gelat; ara bé, si no està ben emulsionat, no té aquella textura cremosa i untuosa tan típica. L’ideal per fer una bona emulsió és amb una màquina de fer gelats. Si no en teniu, podeu fer un procediment similar a l’emulsió remenant el gelat a cada hora de congelador tres vegades; aquest procediment no emulsionarà el vostre gelat, però si ho feu bé trencareu tots els cristalls que hi pugui haver.
Gelat de gerds Thinkstock
Els gelats han de reposar a una temperatura entre -14 i -7 ºC. Com que els congeladors convencionals no tenen les qualitats d’un congelador destinat a la conservació de gelats, és recomanable que traieu el gelat de la nevera cinc minuts abans de servir-lo; això farà que es descongeli una mica i quedi més cremosos. Tan bon punt hàgiu servit totes les racions, l’haureu de tornar ràpidament al congelador.
A Londres han millorat el sistema. En una petita gelateria anomenada Chin Chin Laboratorists fan gelats instantanis mitjançant un producte una mica estrafolari: el nitrogen líquid. La seva temperatura és de -195’8 ºC i, per tant, es fa en pocs minuts.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: