L'espiralitzador és un estri de cuina que serveix per fer nous talls i formes diferents i divertides a diferents hortalisses, verdures i fruites. En trobareu tant d’elèctrics com de manuals, n'hi ha de més complexos, amb diferents opcions de tall, i d’altres de més senzills, però tots resulten ben útils.
- QUÈ ÉS? Un espiralitzador de verdures és un estri de cuina que s'ha creat amb la finalitat d’aconseguir nous talls i formes diferents i divertides per a les hortalisses.
- AMB QUÈ ES FA SERVIR? Podem fer-ho servir per tallar qualsevol tipus de verdura o fruita? No, aquest tipus d’estri necessita uns vegetals o unes fruites que tinguin una estructura amb certes característiques: dura i llisa, i amb poca aigua, cosa que ens permeti un tall precís. Són ideals, per exemple, la pastanaga, la remolatxa, el cogombre, el nap, el carbassó i la patata. Hi ha vegetals que, per la forma o l'estructura, no permetrien aquests talls, com el bròquil, els vegetals de fulles, el tomàquet i la majoria de les fruites sucoses o molt madures.
- MODELS. Quins hi ha als mercats? Són espiralitzadors elèctrics, manuals? En trobareu tant d’elèctrics com de manuals, n'hi ha de més complexos, amb diferents opcions de tall, i d’altres de més senzills.
- AVANTATGES. Quins avantatges tenim si tallem les verdures amb l'espiralitzador? Per a què el podem fer servir a l'hora de cuinar? L'avantatge principal és aconseguir talls nous i seductors, que fan els plats visualment més bonics: una amanida queda més vistosa i desitjable amb diferents talls i colors. O un saltat al wok de vegetals variats, tant de color com de tall.
- USOS. Es poden recrear diferents talls i formes amb els mateixos vegetals, com és el cas d'aquesta recepta de caneló, on s'ha fet servir un espiralitzador.