Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com aprofitar el fonoll a la cuina

Aquesta planta té moltes més propietats de les que imaginàvem i, a més, als fogons la podem afegir en múltiples receptes

CUINA.CAT

27/03/2018

El fonoll és un vegetal que ja s’utilitzava a l’època egípcia i a la grecoromana sobretot per les seves propietats medicinals, i els romans van ser els primers en fer-lo servir amb finalitats culinàries. Actualment, Itàlia és un dels països on més es cuina la varietat dolça, i nosaltres hem de prendre’n exemple i introduir-lo més sovint als nostres plats perquè us assegurem que és ben saludable!

Si compreu fonoll no en quedarà cap rastre oblidat a la nevera o llençat a les escombraries, perquè d’aquesta planta se n’aprofita tot! Les tiges i les fulles s’utilitzen com a herba aromàtica; les llavors, com a espècia i planta remeiera i fins i tot se n’obté un oli essencial, i el bulb, com a hortalissa. Quina és la manera més indicada de cuinar cadascuna d’aquestes parts? Tot seguit us ho expliquem!

Fonoll

Fonoll

Com triar-lo i cuinar-lo

  • El bulb es pot guisar o bullir i menjar-lo com ho faríem amb qualsevol altra verdura o hortalissa. Si us calen idees, aquí trobareu algunes receptes molt interessants.
  • Les fulles es poden bullir com a verdura o bé tallar-les a trossos petits i barrejar-les amb una vinagreta aromàtica d’herbes, amb una amanida de llegums, esqueixada, en una truita...
  • Les tiges podeu afegir-les, quan són tendres, talladetes com si fossin cibulet. També les podeu fer servir per decorar plats o s'escampen per l'amanida.  Si les tiges més a prop del bulb no són prou tendres, podeu fer servir les del capdamunt de la planta,
  • Les flors decoren i donen sabor a les amanides de llegums, sobretot, però també a les verdes, i al peix.
  • Les llavors es poden guardar seques i són molt bones per donar aroma al peix. També en podeu fer infusions. 
  • Totes les parts del fonoll es poden assecar i guardar en pots per condimentar plats diversos o per infusions al llarg de l'any. De fet, una de les aplicacions de la planta és també la conserva d'olives: hi ha qui hi posa les tiges, però també les flors o els fruits.

A l’hora de triar el fonoll, fixeu-vos-hi bé: ha de tenir la tija rígida i ferma i el bulb ha de ser gros i arrodonit de color blanquinós; els allargats són menys suculents. Una vegada comprat, per mantenir-lo en perfecte estat cal guardar-lo en una bossa de paper dins de la nevera i no esperar més de cinc dies des que l’hàgiu comprat. 

I a més dels usos aromàtics, el consum de fonoll també és saludable, ja que té algunes propietats que val la pena saber:

  • És recomanat especialment per a les persones que pateixen hipertensió, retenció de líquids, hiperuricèmia, gota o artritis, però té moltes altres propietats, com alleujar la sensació d’opressió nerviosa que sentim quan estem intranquils a la part alta de l’estómac i ens ajuda a obrir la gana.
  • El bulb del fonoll també el podeu fer servir en dietes d’aprimament i per combatre l’estrenyiment i, si el que voleu en època de fred és entrar en calor, el gust una mica picant d’aquesta herba us ajudarà.
  • A més, si al acabar els vostres àpats en mastegueu les llavors, podreu combatre el mal alè.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: