Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Quina és la sal més adequada per a cada plat?

El simple fet de salar un plat, que sovint fem inconscientment, pot condicionar el sabor final de la recepta. Aprèn a fer-ho correctament amb aquestes indicacions per salar cada plat!

CUINA.CAT

09/04/2018

Com fer servir la sal de la manera més adequada

Sal grossa / Thinkstock

Sal grossa / Thinkstock

Cinc sals que has de conèixer

Diferents varietats de sal / Thinkstock

Diferents varietats de sal / Thinkstock

  1.  Feu servir sal fina en aliments cuinats en forma de guisats, brous o rostits.
  2.  Les sals en flors o escates incorporeu-les a aliments crus o cuinats a la planxa.
  3.  Saleu les carns i peixos fets a la graella quan els doneu la volta. Utilitzeu sal en escates, triturada amb els dits, perquè quedin més saboroses.
  4.  Els guisats o els rostits saleu-los al final. D'aquesta manera evitareu el risc que us quedin salats.
  5.  Els rostits al forn, de carn o peix, saleu-los al principi abans de cuinar-los. Trieu una sal fina per millorar el resultat.
  6.  Per salar l'aigua feu-ho quan comença a bullir i no abans.

Tot i que sempre acabem utilitzant la sal comuna, en podem trobar de molts tipus i varietats, amb diferents matisos de sabor i intensitats segons l’aplicació que li vulguem donar. Tot seguit us en donem alguns exemples:

  • Maldon: De cristalls piramidals, cruixents i delicats, s’elabora artesanalment a Maldon (Gran Bretanya) des de 1882. Es fa servir molt en l’alta cuina, sobretot per acabar de condimentar els plats. Va molt bé per posar sobre carns, peixos, aperitius i tapes.
  • Himàlaia: És una sal de roca de gust fort provinent de la mina de sal de Khewra (Pakistan), utilitzada tradicionalment per afavorir la meditació i com a fàrmac natural. La coneixereu pel color rosat i perquè està formada per cristalls molt grans. La seva aplicació a la gastronomia és molt recent, però es fa servir, sobretot, per condimentar carns i peixos a la brasa.
  • Fumada: Sal caracteritzada per tenir un sabor molt marcat i una forta olor de fum. S’elabora a partir de processos industrials, però, tot i així, n’hi ha que s’elaboren mitjançant processos artesans, com la de l’illa de Bali (Indonèsia) fumada a base de closca de coco i pell de llima. Molt utilitzada per carns a la graella, escalivades i per donar un toc carni a les cuines vegetarianes.
  • Negra de Hawaii: Sal d’origen volcànic, també s’anomena ‘la perla negra’ i es recull de manera manual i artesanal a l’illa de Molokai (Hawaii). Està composta per sal i carbó vegetal actiu i després d’un llarg depurat s’obté una sal de cristall gruixut i d’un color negre molt brillant amb un gust salat molt net de notes fumades. És molt apreciada en l’alta cuina i genial per a peixos i mariscos, carpaccios i verdures a la graella.
  • 'Fleur de sel': És una sal marina recollida de forma molt tradicional a la Bretanya francesa. El procés de producció es basa en extreure els primers cristalls de sal que surten a les salines quan l’aigua es comença a evaporar. El color d’aquesta sal depèn del seu origen. N’hi ha de tons grisos i de tons vermells; aquesta diferència de colors és causada per la presència de microalgues a la superfície del cristall.

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: