Us donem a conèixer un aliment que prové de les zones més altes de Bolívia i el Perú
Exemplars de 4 maques, les arrels andines Pedro Truffi / GETTY IMAGES
QUÈ ÉS? La maca és una arrel que s'infla quan creix i es converteix en un tubercle que té forma de pera, i que es desenvolupa gràcies a una climatologia molt especial: raigs solars de gran intensitat, baixes temperatures i altitud. El color pot variar entre blanc, vermellós, marró fosc, gris o groc.
UNA FAMA SALUDABLE. Actualment, la maca ha adquirit una gran fama per l'originalitat d’on creix i per unes propietats extraordinàries que se li atribueixen: és molt vigoritzant, ajuda a enfortir el sistema immune debilitat i afavoreix la lluita contra les malalties respiratòries i el dolor articular. Així mateix, ajuda a reduir els trastorns menstruals i els de la menopausa. També és un afrodisíac reconegut i ajuda a augmentar la fertilitat, la memòria i les habilitats d'aprenentatge.
CONSUM. La maca es comercialitza en pols o bé en càpsules. Podem dissoldre-la en un suc, afegir-la a una salsa per a amanides o en salses per a carn o peix, purés i cremes. Els tubercles frescos s'assequen al sol, al voltant d'una setmana. La pols seca de maca es pot mantenir uns dos anys en un lloc sec i fosc. Al lloc d’origen també bullen el tubercle per fer-ne suc, i la part aèria de la planta es pot menjar, crua o cuita.
PREVENCIÓ. Tot i que no s'han pogut percebre efectes negatius pel fet de prendre maca, els experts defensen que mai no s'ha d'abusar de cap producte, ni conegut, ni desconegut. Abans d’incorporar-lo en la nostra dieta, cal consultar-ho a una persona especialitzada.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia