Troba la teva recepta

Com fer pa a casa

El pa casolà és un univers d’experimentació que enganxa

15/10/2019

El pa, producte ancestral, base de l’alimentació europea durant segles, ha esdevingut un figurant dins la gastronomia. Fa anys que el pa de poble és un mite i només alguns forns arreu de Catalunya, no massa, han resistit l’embat de la tecnologia i les presses. D’acord, la indústria del pa congelat, primer, i precuit, després, no ha posat les coses fàcils als professionals.

Amb el pas de la forneria 100% artesana a la tecnificada, a la qual van sucumbir els establiments a partir dels anys 60 del segle passat, la qualitat del producte en va sortir molt mal parada. Però com que tot torna i els clients, en el fons, no són beneits, el panorama ha començat a canviar. De fet, al Principat han arribat uns aires que anteriorment ja havien bufat a França, Alemanya, Suècia, el Regne Unit o els Estats Units.

Després del vi i l’oli, ara el pa apareix en cursos i tallers de moltes escoles de cuina i centres cívics. Comença a protagonitzar tastos i fires i, amb molta lentitud, es van publicant llibres que expliquen com fer-ne a casa, ja que el pa no necessita una maquinària específica: amb només una taula, un forn (elèctric o de gas), un bol gran i els ingredients bàsics, qualsevol cuina es pot convertir en una fleca.

Si bé la majoria de conversos s’inicien en aquest camí perquè fa temps que el pa dels comerços els ha desencisat, molts comencen amb una panificadora i una pastilla de llevat fresc. Res d’embrutar-se les mans, d’entrada. Aquest petit electrodomèstic ja fa uns quants anys que és a moltes cuines. Després, arriben els experiments amb segell propi, amb pans de mil sabors, fins que la panificadora queda curta. Ha estat una bona solució per a les persones amb celiaquia, que, gràcies a l’aparell, han pogut augmentar el ventall de pans comestibles. Però, per als panarres militants, el món canvia quan descobreixen el llevat natural i els llibres, webs, blogs i cursos com els que actualment proliferen, especialment en anglès.

Pa de pagès / Thinkstock

Pa de pagès / Thinkstock

L'ingredient secret: el llevat natural

Perdre la por al llevat natural és part de l’addicció al pa casolà. És l’ingredient secret de cada forner, la fórmula màgica on el professional expressa el seu concepte del pa. I la baula perduda de l’ofici, avui dia. El llevat natural és l’ingredient definitiu que aporta sabor, acidesa o dolçor, humitat a la molla i cruixit a la crosta. Es tracta d’una barreja d’aigua i farina, en proporcions diferents, en funció de si es prepara un llevat natural líquid o bé sòlid, on es deixen actuar llevats i bacteris de l’ambient durant uns dies. Els llevats s’alimenten dels sucres de la farina i generen gas carbònic, motiu pel qual, a més del sabor, el llevat natural també és el responsable del volum del pa.

Quan la recepta bàsica ja es domina, comencen les provatures amb farina, aigua i productes rics en sucres que encenen la gana als llevats, com mel, panses, poma, farina de llegums o d’altres.
 

Elaboració del pa / Thinkstock

Elaboració del pa / Thinkstock

Pa a casa pas a pas

Temps i ganes són els ingredients que arrodoneixen el procés d’elaboració d’un bon pa. No és difícil, però cal respectar cada pas:

  1. Per començar, es barregen els ingredients; l’aigua i la farina, si no es vol condimentar amb cap altre component.
  2. Després, la massa es comença a pastar fins que s’hi pot fer un tel llis, que ens indica que ja està a punt per fer una bola i deixar-la reposar.
  3. Seguidament, la bola es divideix per fer els pans que volem. Cada porció es ‘boleja’ i es deixa reposar un altre cop. Se li dóna forma a cada porció.
  4. Fermentació final de la massa de cada pa, ja formada i amb la forma final.
  5. Es fa un tall als pans que ho requereixin i cap al forn!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

01-28 feb

Jornades gastronòmiques 'Temps d'uriços'

Els eriçons de mar són uns dels productes que reben més noms diferents al nostre país. Depèn...

01-29 feb

La Ruta del Xató 2020

Al febrer, la Ruta del Xató, que s’estrena al novembre amb el Festival del Xató de Vilanova i la...

01-29 feb

La Ruta del Xató 2020

Al febrer, la Ruta del Xató, que s’estrena al novembre amb el Festival del Xató de Vilanova i la...

01-29 feb

La Ruta del Xató 2020

Al febrer, la Ruta del Xató, que s’estrena al novembre amb el Festival del Xató de Vilanova i la...

Portada 237 Neta

BACALLÀ FOODIE. MAI NO L'HAVÍEU CUINAT AIXÍ!

  • Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò
  • Carlota Claver

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€ I DE REGAL EL NOU MITJÀ MULTIMEDIA APART + ULLERES VR

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto