Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com introduir les proteïnes vegetals a la dieta

L'energia vegetal triomfa! Us expliquem com eliminar l'aportació de proteïnes d'origen animal de la nostra alimentació

Tofu amb tirabecs i pèsols

Tofu amb tirabecs i pèsols

Llegums, fruita seca, llavors... Eliminar l'aportació de proteïnes d'origen animal de la nostra alimentació és possible, des d'un punt de vista nutricional, si combinem la quantitat i la qualitat de les proteïnes vegetals de manera correcta i equilibrada en els àpats. Abans de fer-ho, seguiu els nostres consells:

  1. Tots els aliments vegetals tenen contingut proteic: entre un 0,5 i un 3%, en el cas de la fruita i la verdura, i entre un 20 i un 35% en les llavors (cànem, carbassa, xia), la fruita seca (ametlles), els cereals (quinoa, civada, tef, sorgo) i els llegums (soja, tofu, cacauets, faves, llenties...).
  2. Les proteïnes vegetals són més saludables perquè no tenen compostos nitrogenats que calgui eliminar, com en el cas de les d'origen animal (àcid úric, amoníac), de manera que estalviarem feina al fetge i els ronyons. Les proteïnes animals, a més, són molècules grans i complexes, més difícils de digerir. Les vegetals, a més, tenen molts minerals i moltes vitamines.
  3. Per aconseguir un bon perfil proteic, hem de fer combinacions especials d'aliments en els diferents àpats per aconseguir una proteïna completa. No cal que sigui en el mateix menjar, sinó al llarg del dia: llegums + cerals, llegums + verdura + fruita seca, cereals + verdures + fruita seca.
  4. Sabent els aliments que han d'estar presents a la dieta, hem d'incloure'ls en diferents àpats del dia. Per esmorzar i berenar, podem servir-nos de quinoa, fruita seca, llavors i llets vegetals, afegint-hi fruita fresca. I per dinar i sopar, llegums, germinats i cereals amb verdura abundant.
  5. Hem d'incloure algunes proteïnes vegetals en cada àpat, tenint en compte que les necessitats augmenten si fem activitat física intensa. Un nutricionista o un dietista ens pot ajudar a organitzar una dieta equilibrada per no caure en abusos d'alguns aliments i per evitar carències.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: