Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Suquets, del mar a la taula

Alguns dels secrets de la recepta més marinera de casa nostra

POL LEIVA

08/07/2019
El suquet de peix és el plat mariner per excel·lència del nostre país i està envoltat d’un gran misteri, ja que no té cap recepta marcada. És un plat de pescadors que tradicionalment es feia amb el que el mar dóna i que per motius estètics no es podia vendre. Actualment el suquet ha deixat l’alta mar i s’ha instal·lat a la terra per esdevenir un dels plats més importants de la gastronomia catalana. No ho dubteu, els millors suquets són els que es fan a casa, i per això us presentem quatre consells per tal que els feu vosaltres mateixos i en gaudiu amb els vostres.

 

Fumet de peix

Fumet de peix Thinkstock

El fumet de peix és la clau

Sens dubte, un bon fumet de peix és l’ingredient perfecte per fer un bon suquet. Trieu peix de roca, ben fresc. També hi podeu posar petits crustacis com crancs, escamarlans o gambes petites; tots aquests ingredients us proporcionaran un fumet amb personalitat, potent i amb l’essència del mar a dins. Intenteu no condimentar el suquet amb aigua, ja que farà disminuir molt el sabor dels productes; tot i així, si no teniu temps per preparar-lo podeu fer servir aigua, però no us quedarà igual.

El rap és una de les millors opcions per fer suquet

El rap és una de les millors opcions per fer suquet Thinkstock

Tipus de peix

Tot peix és bo, però els millors, segons els pescadors de Roses, són el rap, l’escórpora, la clavellada o escrita, el congre i el garneu. És cert, si no viviu en un poble de platja podeu tenir dificultats per trobar molts d’aquests peixos, però no patiu, el lluç, el llobarro, el gall i fins i tot el gall de Sant Pere també són peces excel·lents. No us atabaleu pensant en el tipus de peix que fareu servir, trieu-ne un de ben fresc, i mans a l’obra.

Suquet de rap amb llagostins, musclos i pa d'allioli d'avellanes

Suquet de rap amb llagostins, musclos i pa d'allioli d'avellanes

Picada o allioli negat

El suquet no és una sopa de peix, es menja amb forquilla i amb la salsa ben lligada. Per espessir el suc teniu dos possibles recursos: fer servir una picada tradicional o fer un allioli negat.

  • La picada és un conjunt d’elements sòlids picats en un morter; hi podeu posar fruits secs, pa, oli, julivert, i fins i tot hi ha qui hi posa el fetge d’un rap, que és un espessidor magnífic i aporta un gust de mar desmesurat.
  • L’allioli negat és l’altre mètode; es tracta de fer un allioli tallat, heu de tenir molt de compte a l’hora de posar-lo, ja que si us passeu el gust d’all emmascararà tot el sabor de la vostra elaboració.
Suquet d'escórpora

Suquet d'escórpora

Personalitza el suquet

El suquet és una recepta de mariners que es feia dalt del vaixell, a alta mar i amb els ingredients que hi havia en aquell moment. Per tant, res fa pensar que tingui alguna recepta escrita o vertadera. Tothom l’ha adaptat a la seva manera de cuinar i d’entendre la gastronomia. Obriu els ulls, observeu, informeu-vos, pregunteu i aleshores feu el vostre suquet que de ben segur serà el millor, perquè serà vostre!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: