Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Les propietats de les castanyes

Us diem les bondats i les aplicacions a la cuina d'aquesta fruita seca atípica que és la gran protagonista, amb el permís dels panellets, de la Castanyada

CUINA.CAT

26/10/2021

Les castanyes són filles d’un arbre solemne i bonic, maduren pels volts de l’estiu i se’ns lliuren a la tardor, quan l’olor humida del bosc encatifat de fulles de color torrat ens transporta a la vora del foc, per refugiar-nos dels primers freds. Són un dels símbols més evidents de la tardor i protagonitzen una de les revetlles tradicionals de Catalunya, la Castanyada. Sabíeu que fins que no cauen a terra no es poden collir? 

Castanyes / Thinkstock

Castanyes / Thinkstock

Producte de temporada i molt versàtil

La castanya és un producte de temporada molt popular a Catalunya que sobretot és consumeix torrat, però és molt versàtil, ja que també hi ha altres plats típics i elaboracions en la nostra cuina que l'utilitzen:

  • Poden acompanyar un guisadet de costella de porc, arròs de salsitxes i bolets, peus de porc amb castanyes, ànec amb prunes i castanyes o el platillo de naps, castanyes i menuts d’ànec.
  • Bullides i pelades les podeu fer servir per fer una bona escudella, un puré o una una crema de bolets: li donareu un canvi de rumb.
Castanyes torrades / Thinkstock

Castanyes torrades / Thinkstock

Fruita seca atípica i poc calòrica

Després de diverses reflexions, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural i el de Medi Ambient van confirmar que les castanyes es consideren una fruita seca, tot i que atípica: té un 50% de contingut d’aigua, xifra força superior a la resta de fruites seques i respecte a les seves col·legues, la castanya té la virtut de ser menys calòrica. 

  • Poc calòrica: 100 g/165 kcal, una xifra molt inferior, per exemple, que la de l’ametlla torrada (621 kcal)
  • Pobra en proteïna: 2 g/100 g. L’ametlla torrada, en canvi, en té 21,2 g. Tot i que en té més que la fruita fresca i una quantitat similar a verdures i hortalisses.
  • Baixa en greixos: 2,2 g/100 g, si el comparem amb l’ametlla (7 g) o el plàtan (20,8 g), una de les fruites fresques que en té més.
  • Molta fibra: 5,5%, el doble que una fruita fresca, que no supera el 2,5%, i menys que l’ametlla torrada (7,5%).
  • Bon contingut en calci: 145 mg/100 g, similar a les bledes i els espinacs.
  • Rica en magnesi: molt baixa en potassi i amb un alt contingut d’àcid fòlic.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: