Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com triar un bon pernil cuit

Més enllà dels biquinis i els llibrets

CUINA.CAT

28/01/2020

El pernil cuit seria, respecte al pernil curat, com l’arròs bullit si el comparem amb la paella. Ni es troba gaire als restaurants ni la gent en compra quan vol quedar bé amb els convidats, però tothom en menja. I és que són pocs els que el consideren un producte gurmet, malgrat que és el segon embotit més venut a les xarcuteries del país i que té moltes possibilitats gastronòmiques. 

El pernil cuit, elaborat amb la cuixa de darrere del porc, només pot ser de categoria extra o primera. Les variants de menys qualitat (de noms com espatlla cuita o ‘fiambre’) avui són molt poc presents als taulells. Per saber com triar el millor, fixem-nos en el tall:

 

  • S’han de poder diferenciar els músculs de la peça, així com vetes de greix i les diferents tonalitats de la carn cuita.
  • La textura ha de ser lleugerament fibrosa, però mai esponjosa ni gomosa.
  • Les llesques no han de ser gaire consistents. Si s’estiren, s’han de desfer en diferents trossos, seguint les delimitacions dels músculs.
  • La textura no ha de ser humida, si això es dóna, probablement s’ha afegit un excés d’aigua a la carn.
  • El sabor ha de ser el natural i suau de la carn: desconfieu si és massa potent, ja que pot incloure aromes afegides.

 

I recordeu, abans d’arribar a la cuina, només cal seguir una pauta de conservació. Quan s’obri el pernil envasat al buit o se’n compri a granel, cal conservar-lo en fred immediatament, ben tapat, i consumir-lo, preferentment, en només un parell de dies.

Pernil dolç tallat

Pernil dolç tallat Thinkstock

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

15 ago

Històries de vi al Monestir

Sabíeu que el monestir de Sant Benet va ser un gran productor del vi? Durant segles els monjos elaboraren...

27 ago

Tast maridatge de formatges i vins de les Vinyes del Convent

Els dies 13 i 27 d’agost, el sommelier Javier Campo dirigirà un tast de formatges i vins...

29 ago

Sopar dels Sentits

La productora d’esdeveniments culturals, científics i gastronòmics Sternalia proposa...

Portada CUINA 241

50 IDEES PER A UN ESTIU SUPERGASTRO!

  • Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò
  • Carles Gaig

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto