Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Truites. La quallada d’ou més versàtil

Consells per triomfar i sorprendre tothom

30/09/2014

De patata —i ceba, és clar—, amb verdures, de peix, de bolets, de cansalada, d’alls tendres, de julivert... Si comencem a enumerar tots els possibles ingredients amb què podem preparar una truita, podríem fer una enciclopèdia. I és que les truites estan presents a la nostra dieta des de temps immemorials i les hem anat perfeccionant i adaptant als nostres gustos fins aconseguir una varietat gairebé infinita de receptes. I d’això us parlem en aquests consells de cuina: de les truites i del seu ingredient principal, els ous.
 

 

Truita i els seus ingredients / Thinkstock

Truita i els seus ingredients / Thinkstock

Amb un parell d’ous...o sense!

Els ous són l’ingredient bàsic de qualsevol truita —o potser no?— i, contràriament a la idea que es va estendre a la dècada de 1970, el seu consum no és perjudicial per a la salut. És evident que, com tot, cal consumir-ne amb moderació, però estem parlant d’un producte carregat de proteïnes i vitamines, sempre que els conservem adequadament:

  • Si no els consumim immediatament, els hem de guardar a la nevera i amb la closca intacta.
  • A l’estiu hem de vigilar amb la preparació de salses com la maionesa, per evitar que hi proliferin paràsits com la salmonel·la.
  • Fixeu-vos en la marca que tenen tots els ous: ens indiquen d’on vénen i quan caduquen.

Ja teniu els ous? Doncs ja podeu posar-vos a cuinar la truita. I si no en teniu, també! Tot i que sembla un ingredient insubstituïble, no ho és pas. De fet, podeu preparar una truita de patates sense ous, fent servir nata i aigua i, per quallar-ho tot, una mica d’agar-agar, que és una gelatina vegetal.

Truita / Thinkstock

Truita / Thinkstock

D’aquí i d’allà

Hi ha algunes truites que, per tradició, s’han acabat identificant amb un territori. Els dos casos més evidents són la truita espanyola i la francesa. És a dir, la truita de patates —i ceba!— i la truita normal. També n’hi ha de dolces, flamejades amb licor o farcides amb fruita, com si fossin unes creps. A casa nostra, val la pena destacar la truita del Priorat, amb ous, mongetes, espinacs, bacallà i crancs de riu. I és només una de les més de trenta que podem trobar al ‘Corpus de la Cuina Catalana’.

Hi ha, això sí, un ingredient fonamental en qualsevol truita. L’explicava Rosa Masip, propietària de la fonda de la Bisbal del Priorat i autèntica experta en preparar la truita amb suc, el 2011 a les pàgines del CUINA: l’amor.

Amb amor i amb aquests consells, aconseguireu la millor truita del món, no en tingueu cap dubte!

Truita amb amanida / Thinkstock

Truita amb amanida / Thinkstock

Les claus per a una truita perfceta

  • Els ous, ben frescos. Com menys temps hagi passat des de la posta, millor, sigui quina sigui l'au que escollim.
  • Batuts a mà. Cal batre els ous a mà, perquè amb els batedors es trenquen les fibres i les truites no queden tan ben lligades.
  • L'oli és la clau. Si preparem una truita francesa, és millor escalfar-lo a foc mitjà, però si preparem una truita de patates, cal que estigui ben calent perquè quedi daurada per fora i més crua per dins. Si fem una truita amb molts ingredients, o gruixiuda, millor fer-la a foc baix perquè quedi uniforme.
  • La barreja fora de la paella. Abans de posar la truita al foc, és recomanable barrejar en un bol a part els ous batuts amb els ingredients que hi posem.
  • Per tombar-la, el millor és fer servir un plat una mica més petit que la paella, i mullar-lo amb aigua tèbia perquè no se'ns enganxi.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

04 jul

Nits de pel·lícula entre vinyes

Jean Leon presenta Nits de Pel·lícula entre Vinyes, dues vetllades inoblidables on cinema, gastronomia...

01-19 jul

L'arròs mariner, jornades gastronòmiques

Aquestes jornades gastronòmiques estaven previstes el passat mes de març, però la crisi sanitària...

Portada CUINA 241

50 IDEES PER A UN ESTIU SUPERGASTRO!

  • Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò
  • Carles Gaig

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto