Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Un repàs al iogurt

Tot el que cal saber del derivat de la llet més saludable i gustós

LARA SÁNCHEZ

01/12/2015

L’origen del iogurt té a veure amb la necessitat constant dels éssers humans de conservar la llet. Aquest producte el trobem fa cinc mil anys a Sumèria (l’actual Iraq), quan transportaven la llet amb sacs fets amb animals. El cos de l’animal traspassava la calor als recipients de cuir i els bacteris àcids de la llet es multiplicaven. D’aquesta forma la llet es convertia en iogurt. Però no va ser fins al segle XX que el seu consum es va fer popular a Europa gràcies a un microbiòleg rus. Al principi es venia a les farmàcies com un medicament més, però amb la industrialització es va consolidar com a unes postres, mentre que a l’Orient s’utilitzava per a l’esmorzar, dinar i sopar, mai com a postres.

Gràcies al ric contingut en calci i la baixa aportació calòrica, el iogurt s’ha convertit en tota una font de salut: per a la flora intestinal, reforça la salut dels ossos, ajuda a controlar el pes i reforça les defenses de l’organisme en situacions d’estrès o fatiga. Aquestes qualitats es deuen a l’àcid làctic. És més fàcil digerir un iogurt que un got de llet. A més, és més sa cuinar el iogurt per fer salses o mousses que cuinar amb nata, ja que redueix la ingesta de greix i suposa més absorció de sals minerals i vitamines. És un aliment que es pot fer servir tant per a plats dolços com salats; per exemple, per acompanyar la carn, convertit en salses per a les amanides o barrejat amb qualsevol tipus de fruita tallada o seca.

01 Tarrines de iogurt / Thinkstock

Tarrines de iogurt / Thinkstock

Iogurt a casa

  • Compreu iogurt natural, 900 ml de llet i 100 ml de nata si el voleu molt cremós (si no, només 1 l de llet).
  • En un bol s’ha de barrejar el iogurt amb 50 ml de llet i reserveu-ho. Escalfeu la resta de la llet i la nata fins que arribi als 39-45 ºC.
  • Si supera aquesta temperatura, es maten els bacteris del iogurt i ja no serveix.
  • Traieu-ho del foc i barregeu la llet amb el iogurt reservat, remenant-ho suaument (però de forma constant) perquè s’integri.
  • S’ha de posar en gots de vidre i tapar amb paper d’alumini. Una altra opció és tapar els pots amb llana perquè així es manté l’escalfor.
  • És preferible fer-ho al vespre perquè el iogurt necessita vuit hores de repòs, els bacteris necessiten fermentar.
  • El forn s’ha de posar a 50 ºC durant 10 minuts, apagar-lo i posar-hi els iogurts.
  • Després s’han de deixar tapats dins d’un recipient al costat del motor de la nevera, perquè desprèn calor.
  • Un cop fets, es posen a la nevera unes hores per agafar més cos.
02 Quefir / Thinkstock

Quefir / Thinkstock

Succedanis de iogurt

  • Quefir. És llet fermentada que té el seu origen a les muntanyes del Caucas. És una barreja de bacteris i llevats que viuen en simbiosi. Un cop està fermentat (en aigua o llet), es transforma en una beguda semblant al iogurt però més àcida. És molt digerible, regula el sistema digestiu i restableix la flora intestinal. A més, és recomanable per a l’anèmia, els problemes renals i hepàtics, l’asma i la bronquitis.
  • Ayran. És una altra beguda làctica molt popular a Turquia, Armènia, els Balcans i l’Orient Mitjà. Està feta de iogurt de llet d’ovella i aigua freda, i depenent de la zona s’hi pot afegir sal, all o fulles de menta.
03 Got amb iogurt, fruita i cereals / Thinkstock

Got amb iogurt, fruita i cereals / Thinkstock

Guia Pràctica

On menjar

  • Restaurant Pietros
    Parlament, 4. Local 7. Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
    Tel. 93 890 21 70
    www.pietros.info

 

  • Rincón Persa
    Floridablanca, 85. Barcelona
    Tel. 93 425 59 96

On comprar

  • Sympósion
    Mercat de la Boqueria, parades 638-640. Barcelona
    Tel. 69 110 01 08
    Productes grecs
  • La lleteria de Sant Cugat
    Mercat de Torreblanca. Av. Torreblanca, 10. Sant Cugat (Vallès Occidental)
    Tel. 64 934 89 47
04 Iogurt fet a casa / Thinkstock

Iogurt fet a casa / Thinkstock

Productors catalans

  • El Rebost de la Torre
    Agrofresc. Torre del Roca. Ctra. de Sallent a Balsareny, km 1,5. Sallent (Bages)
    Tel. 93 837 10 43
    Productes làctics de qualitat
     
  • Cal Joanet
    Ctra. de Tavascan, s/n. Ainet de Cardós (Pallars Sobirà)
    Tel. 97 362 31 61
    Iogurts i productes làctics elaborats amb llet fresca de vaca
     
  • La Fageda
    Els Casals, s/n. Santa Pau (Garrotxa)
    Tel. 97 268 10 10
    www.fageda.com
    Divuit varietats de iogurts i postres làcties
     
  • La Cleda
    Carles Buigas, 9. Canovelles (Vallès Oriental)
    Tel. 93 846 81 34
    www.formatgeslacleda.cat
    Iogurts cremosos de llet d’ovella
     
  • Pauet
    Agroalimentària Fido. Mas Saguer, s/n. Jafre (Baix Empordà)
    www.pauet.cat
    Iogurts de llet de cabra del ramat propi del jove pastor Pau Figueres
     
  • Granges Comas
    Ctra. de Santa Eugènia de Berga (Osona)
    Tel. 93 883 37 00
    Iogurts i altres lactis

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: