Troba la teva recepta

Com fer una bona sangria

La sangria és una beguda molt típica de l'estiu, feta amb vi negre, sifó, taronja, llimona, sucre i espècies

Sangria

Sangria Thinkstock

Ara que la calor de l'estiu ens obliga a refrescar-nos sovint, veiem entre enveja i compassió com alguns turistes engoleixen amb fruïció gerres i gots d'un beuratge fred i alcohòlic que sovint enterboleix el seu enteniment. En diuen 'sangria', però ho és? El cert és que gairebé mai és la veritable sangria. Fa poc es preguntava a una sèrie de persones vinculades al món del vi el seu parer sobre la sangria, i la majoria la considerava una beguda bastant indigna pensada bàsicament per engatar gent de poc criteri i molta set. Tot seguit, un seguit de factors a tenir en compte per fer una sangria com cal.

  1. Els ingredients. Aquí rau un dels problemes principals. Una autèntica sangria es fa amb vi negre (ni blanc, ni rosat, ni escumós), aigua carbonatada (altrament dita 'sifó'), sucre, taronja i llimona naturals (millor a llesques), una mica de canyella i, si es vol, préssec de vinya o alguna altra fruita mediterrània. Cal ser generosos amb les fruites, que al final ens les podrem menjar. I gens de licors ni destil·lats. 
  2. La qualitat. Si es vol fer un bon guisat s'han de triar ingredients de bona qualitat; doncs amb la sangria passa el mateix. El vi negre, de qualitat mitjana o una mica millor (pot ser d'un bon 'bag in box'). El sifó, l'habitual de qualsevol 'super'. La fruita, la que faríem servir per fer un suc, però a llesques (no hi poseu suc, i mai de la vida un refresc, per molt que diguin que és de fruita). I la canyella en branca, sencera o a trossos.
  3. Preparació. Feu-ne entre dos i cinc litres, depenent del nombre de bevedors i del volum de consum de cadascú, i perquè en sobri una mica. En una garrafa o una gerra, poseu el vi, barregeu-hi el sucre al gust, fins que es dissolgui, afegiu-hi les fruites (una pela de taronja de més i una altra de llimona no hi faran cap mal) i la canyella, tapeu-ho i deixeu el recipient en un lloc fresc, però no a la nevera. 
  4. Paciència. Això és molt important. Una bona sangria ha de confitar les fruites i el vi, i això vol una mica de temps. Si sou de mena tranquil·la i previsora, deixeu-la reposar tres o quatre dies, remenant-la molt sovint i amb energia (que no faci escuma) i amb un dia o dos en tindreu prou. Ep!, que estem parlant d'una bona sangria, no d'un 'entrompa guiris'.
  5. Ja quasi està. Passat el temps adequat de confitat o maceració, podeu colar el vi —si voleu embotellar-lo sense les fruites— o repartir-lo en recipients més petits amb fruites incloses. Ara la podeu guardar a la nevera, on es conservarà ben bé tres o quatre dies més. I no, no hi poseu el sifó, encara, però és el moment de corregir-la si hi falta sucre, canyella (podeu afegir-hi també un clau d'espècia) o alguna altra cosa, recordant que encara no l'heu diluït amb sifó.
  6. A punt per beure. Ha arribat el moment de beure-us la sangria. Només cal treure el macerat de la nevera i posar-hi sifó (o gasosa, si sou més llaminers) al vostre gust, afegir-hi opcionalment un glaçó fet amb aigua bona a cada got (no a la gerra o a l'ampolla de servir, perquè l'aigualiria massa), i gaudir de la feina feta. Us recomanem  vi macerat i sifó a parts iguals, però depèn del gust de cadascú.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

29 ago

VIII Tasta la Fresca!

Hostaleria de Lleida posa en marxa una nova edició del Tasta la Fresca!, unes jornades gastronòmiques...

30 ago

Contalles del Delta

El delta de l’Ebre és un territori singular que amaga indrets i moments màgics. Un dels seus tresors...

31 ago

X Jornades Gastronòmiques d'Empordàlia

El celler Empordàlia celebra la desena edició de les Jornades Gastronòmiques, on es pot gaudir del...

31 ago

XIV Mercat del Préssec d'Ordal

Sant Pau d'Ordal torna a celebrar a la plaça de Subirats una nova edició del Mercat del Préssec...

Portada 231

PA AMB TOMÀQUET REVOLUTION. CAPGIREM LA RECEPTA MÉS TRADICIONAL!

  • 'Souvenirs' gastronòmics
  • Somni d'un paisatge gastronòmic d'estiu

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€ I  DE REGAL 2 ESPECIALS RECEPTES BY CUINA

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto