Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com fer una bona sangria

La sangria és una beguda molt típica de l'estiu, feta amb vi negre, sifó, taronja, llimona, sucre i espècies

Sangria

Sangria Thinkstock

Ara que la calor de l'estiu ens obliga a refrescar-nos sovint, veiem entre enveja i compassió com alguns turistes engoleixen amb fruïció gerres i gots d'un beuratge fred i alcohòlic que sovint enterboleix el seu enteniment. En diuen 'sangria', però ho és? El cert és que gairebé mai és la veritable sangria. Fa poc es preguntava a una sèrie de persones vinculades al món del vi el seu parer sobre la sangria, i la majoria la considerava una beguda bastant indigna pensada bàsicament per engatar gent de poc criteri i molta set. Tot seguit, un seguit de factors a tenir en compte per fer una sangria com cal.

  1. Els ingredients. Aquí rau un dels problemes principals. Una autèntica sangria es fa amb vi negre (ni blanc, ni rosat, ni escumós), aigua carbonatada (altrament dita 'sifó'), sucre, taronja i llimona naturals (millor a llesques), una mica de canyella i, si es vol, préssec de vinya o alguna altra fruita mediterrània. Cal ser generosos amb les fruites, que al final ens les podrem menjar. I gens de licors ni destil·lats. 
  2. La qualitat. Si es vol fer un bon guisat s'han de triar ingredients de bona qualitat; doncs amb la sangria passa el mateix. El vi negre, de qualitat mitjana o una mica millor (pot ser d'un bon 'bag in box'). El sifó, l'habitual de qualsevol 'super'. La fruita, la que faríem servir per fer un suc, però a llesques (no hi poseu suc, i mai de la vida un refresc, per molt que diguin que és de fruita). I la canyella en branca, sencera o a trossos.
  3. Preparació. Feu-ne entre dos i cinc litres, depenent del nombre de bevedors i del volum de consum de cadascú, i perquè en sobri una mica. En una garrafa o una gerra, poseu el vi, barregeu-hi el sucre al gust, fins que es dissolgui, afegiu-hi les fruites (una pela de taronja de més i una altra de llimona no hi faran cap mal) i la canyella, tapeu-ho i deixeu el recipient en un lloc fresc, però no a la nevera. 
  4. Paciència. Això és molt important. Una bona sangria ha de confitar les fruites i el vi, i això vol una mica de temps. Si sou de mena tranquil·la i previsora, deixeu-la reposar tres o quatre dies, remenant-la molt sovint i amb energia (que no faci escuma) i amb un dia o dos en tindreu prou. Ep!, que estem parlant d'una bona sangria, no d'un 'entrompa guiris'.
  5. Ja quasi està. Passat el temps adequat de confitat o maceració, podeu colar el vi —si voleu embotellar-lo sense les fruites— o repartir-lo en recipients més petits amb fruites incloses. Ara la podeu guardar a la nevera, on es conservarà ben bé tres o quatre dies més. I no, no hi poseu el sifó, encara, però és el moment de corregir-la si hi falta sucre, canyella (podeu afegir-hi també un clau d'espècia) o alguna altra cosa, recordant que encara no l'heu diluït amb sifó.
  6. A punt per beure. Ha arribat el moment de beure-us la sangria. Només cal treure el macerat de la nevera i posar-hi sifó (o gasosa, si sou més llaminers) al vostre gust, afegir-hi opcionalment un glaçó fet amb aigua bona a cada got (no a la gerra o a l'ampolla de servir, perquè l'aigualiria massa), i gaudir de la feina feta. Us recomanem  vi macerat i sifó a parts iguals, però depèn del gust de cadascú.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: