Troba la teva recepta

Us donem un grapat de consells per fer una sangria boníssima

La sangria és una beguda molt típica de l'estiu, feta amb vi negre, sifó, taronja, llimona, sucre i espècies

Sangria

Sangria Thinkstock

Ara que la calor de l'estiu ens obliga a refrescar-nos sovint, veiem entre enveja i compassió com alguns turistes engoleixen amb fruïció gerres i gots d'un beuratge fred i alcohòlic que sovint enterboleix el seu enteniment. En diuen 'sangria', però ho és? El cert és que gairebé mai és la veritable sangria. Fa poc es preguntava a una sèrie de persones vinculades al món del vi el seu parer sobre la sangria, i la majoria la considerava una beguda bastant indigna pensada bàsicament per engatar gent de poc criteri i molta set. Tot seguit, un seguit de factors a tenir en compte per fer una sangria com cal.

  1. Els ingredients. Aquí rau un dels problemes principals. Una autèntica sangria es fa amb vi negre (ni blanc, ni rosat, ni escumós), aigua carbonatada (altrament dita 'sifó'), sucre, taronja i llimona naturals (millor a llesques), una mica de canyella i, si es vol, préssec de vinya o alguna altra fruita mediterrània. Cal ser generosos amb les fruites, que al final ens les podrem menjar. I gens de licors ni destil·lats. 
  2. La qualitat. Si es vol fer un bon guisat s'han de triar ingredients de bona qualitat; doncs amb la sangria passa el mateix. El vi negre, de qualitat mitjana o una mica millor (pot ser d'un bon 'bag in box'). El sifó, l'habitual de qualsevol 'super'. La fruita, la que faríem servir per fer un suc, però a llesques (no hi poseu suc, i mai de la vida un refresc, per molt que diguin que és de fruita). I la canyella en branca, sencera o a trossos.
  3. Preparació. Feu-ne entre dos i cinc litres, depenent del nombre de bevedors i del volum de consum de cadascú, i perquè en sobri una mica. En una garrafa o una gerra, poseu el vi, barregeu-hi el sucre al gust, fins que es dissolgui, afegiu-hi les fruites (una pela de taronja de més i una altra de llimona no hi faran cap mal) i la canyella, tapeu-ho i deixeu el recipient en un lloc fresc, però no a la nevera. 
  4. Paciència. Això és molt important. Una bona sangria ha de confitar les fruites i el vi, i això vol una mica de temps. Si sou de mena tranquil·la i previsora, deixeu-la reposar tres o quatre dies, remenant-la molt sovint i amb energia (que no faci escuma) i amb un dia o dos en tindreu prou. Ep!, que estem parlant d'una bona sangria, no d'un 'entrompa guiris'.
  5. Ja quasi està. Passat el temps adequat de confitat o maceració, podeu colar el vi —si voleu embotellar-lo sense les fruites— o repartir-lo en recipients més petits amb fruites incloses. Ara la podeu guardar a la nevera, on es conservarà ben bé tres o quatre dies més. I no, no hi poseu el sifó, encara, però és el moment de corregir-la si hi falta sucre, canyella (podeu afegir-hi també un clau d'espècia) o alguna altra cosa, recordant que encara no l'heu diluït amb sifó.
  6. A punt per beure. Ha arribat el moment de beure-us la sangria. Només cal treure el macerat de la nevera i posar-hi sifó (o gasosa, si sou més llaminers) al vostre gust, afegir-hi opcionalment un glaçó fet amb aigua bona a cada got (no a la gerra o a l'ampolla de servir, perquè l'aigualiria massa), i gaudir de la feina feta. Us recomanem  vi macerat i sifó a parts iguals, però depèn del gust de cadascú.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

17 ago

Contalles del Delta

MónNatura Delta de l’Ebre proposa una activitat especial per als vespres d’aquest estiu, fins...

17 ago

Capvespres a Món Sant Benet 2018

Sant Benet té memòria. Sota les seves pedres s’amaguen històries sorprenents que val la pena...

18 ago

Mercat del Préssec d’Ordal 2018

A la plaça de Subirats de Sant Pau d’Ordal es podrà adquirir, tots els caps de setmana de juny,...

20 ago

Tast de biblioteques amb DO

La Taverna de Vinseum cada mes fa un repàs a cada una de les diferents denominacions d'origen vinícoles...

Portada 218

BRUNCH MEDITERRANI: RECEPTES PER VIATJAR DE GRÈCIA AL MARROC

  • El Penedès que empeny
  • El gran restaurant d'hotel rejoveneix

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto