Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El que cal saber per aprofitar i cuinar bé els pèsols

Us mostrem tots els secrets d’aquest petit aliment per poder-ne gaudir al màxim

LARA SÁNCHEZ

22/02/2019

El pèsol, l’aliment verd més petit, ha evolucionat al llarg de la història. En un principi es comercialitzava madur i gros; ara, el més important és que sigui molt tendre, ja que és el que reclama el mercat. I el mercat sempre té la raó. Tot i així, és un aliment molt versàtil, es pot treballar de diverses maneres segons gustos: cru, escaldat, poc cuit, en receptes elaborades salades o dolces. 

Pertanyen a la família de les lleguminoses, però des d’un punt de vista nutricional també formen part del grup de les verdures, així que són les dues coses a la vegada. Tenen un alt contingut en vitamina B, C, proteïnes, hidrats de carboni i minerals com el calci, ferro i potassi. Un aliment que de segur no ha de faltar en cap àpat.

Pèsols frescos

Pèsols frescos Thinkstock

El que heu de saber

  1. El pèsol i la fava són els dos llegums que consumim frescos. El pèsol negre, una varietat que s’asseca, és menjat en petites quantitats al Ripollès, el Berguedà o la Cerdanya.
  2. Quan es desgrana el pèsol, és important que es triï per mides, perquè no té la mateixa cocció un pèsol petit que un de gros.
  3. Per gaudir de la màxima expressió del pèsol, s’ha de menjar cuit. D’aquesta manera no perd el verd, ni la textura ni la fragància dolça.
  4. El pèsol s’ha de menjar quan ja s’ha esclovellat. Per contra, si el deixeu més d’un dia a la nevera, el sucre es transforma en midó i ja no és dolç.
  5. S’han de coure entre un i tres minuts quan encara són tendres. A mesura que es fan grossos i van envellint, és aconsellable coure’ls més minuts.
Pèsols ofegats amb cloïsses i sípia

Pèsols ofegats amb cloïsses i sípia AJJ Estudi

Què heu de tenir en compte a l'hora de comprar-ne?

  1. Les beines han de ser gruixudes, llises i d’un verd intens.
  2. Cal vigilar de no escollir tavelles planes ni arrugades.
  3. Per tenir-ne 1 kg de desgranats se n’han de comprar entre dos i tres quilos amb beina, recorda la Fundació Alícia.
  4. La tavella ha de ser ferma i en obrir-la ha de ser humida per dins.
  5. Com més petits siguin els pèsols, més tendres i gustosos són al paladar.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto