Poc després d'haver obert, la sorpresa del Cruix es va encendre com la pólvora dins del circuit gastronòmic barceloní. Un menjador de taules atapeïdes on se servia un menú de degustació de tapes d'alt nivell, culminat per arrossos inesperats a la ciutat: tota una fita de la 'bistronomia'. Quatre anys després, la proposta que van idear el xef Miquel Pardo (1989) i el seu soci a la sala, Carlos Fernández, s'ha consolidat com una de les més valentes de la ciutat, com una democratització real de l'alta cuina servida a preus populars. Pardo hi aboca l'experiència acumulada als fogons de Jordi Cruz, Rafa Peña, Ricard Camarena i Albert Adrià. No s'escapa de l'atracció que sent per les cuines foranes —especialment, asiàtiques: adapta el 'ssam' tailandès i cou verdures al tendur indi—, però el plat fort remet al seus orígens valencians, a Onda (Plana Baixa): els arrossos. Els cou com qui hi té la mà trencada, però també són camp per deixar córrer la creativitat, amb encerts com l'arròs de llàgrima ibèrica amb albergínia.
Cruix. Entença, 57. Barcelona. Tel. 93 525 23 18. Dinars (de dijous a diumenge) i sopars (de dimecres a dissabte). Preu: 35 €.