Xef d’un restaurant mig amagat en un polígon industrial de Balaguer, Toni Punyet aposta per la cuina catalana i pel producte, amb una carta plena de caràcter i personalitat, com ell mateix.
Quin ingredient no falta mai a la seva carta?
L’arròs, sens dubte. Per la infinitat i la versatilitat de maneres de cuinar-lo. Cada dia l’oferim al menú i en servim quasi bé dues tones l’any.
Quin ingredient li falta per tastar i se’n mor de ganes?
Més que un ingredient, seria una manera de cuinar una matèria primera sense emmascarar-la.
El viatge gastronòmic de la seva vida seria…
El Japó. Com m’agradaria visitar-ne els mercats i els restaurants!
De quin plat li agradaria haver estat l’autor?
De qualsevol del Corpus Culinari de la Cuina Catalana, sobretot els plats d’aprofitament i de subsistència, com l’escudella i carn d’olla, la tupina de porc, l’olla de congre... Tinc la sort
de ser català i gaudeixo del meu país i de tots els productes i les matèries primeres que tenim a l’abast.
Quin dels seus plats és el que més el representa?
Els cargols bovers de les terres i les hortes de Ponent. Los caragols de l’oest són los millors!
A qui tiraria els plats pel cap?
A qui no em respecti a casa meva. Tinc la sort de gaudir d’aquest ofici des que tenia tretze anys, però això és casa meva i fai lo que em surt dels fogons. A qui no li agradi, que no vingui.
Quin és el seu personatge preferit i què li cuinaria?
Clint Eastwood. És molt bon actor i millor director. M’agradaria compartir-hi un bon capipota de vedella i que visités l’oest del país.
La primera recepta que va cuinar va ser…
Una paella d’arròs amb peix i closca, a casa del meu amic Sergi. Quins records, hòstia!
Qui va ser el seu mestre als fogons? Què en va aprendre?
Tot i que sóc autodidacte, he tingut la sort de treballar amb molts bons cuiners. Recordo els consells de Salvador Alari i Josep Maria Turmó.
Què trobarem al seu restaurant que no trobem en cap altre?
Que és un restaurant on has de venir expressament. Estic amagat en un polígon industrial i ofereixo cuina catalana i productes de proximitat.
La truita de patates, amb ceba o sense?
Amb uns bons ous! I afegir-hi patates de muntanya, ceba dolça i all. Sobretot, all.
És dels que s’ofega en un got d’aigua o bé l’aigua l’inspira ?
Tinc pit i collons! No m’arrugo amb res ni amb ningú. Sóc un pencaire i, amb salut, i si Déu m’ajuda, no em pararà ningú !
Què desperta el seu esperit volcànic?
Els reptes i la il·lusió per tirar endavant en tots els sentits. La vida està feta per als valents.
Nova Font Blanca
Gregal, 4. Balaguer (Noguera). Tel. 973 44 89 85. www.novafontblanca.cat.