Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El 2025, Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia

És la primera regió europea a rebre aquesta distinció

El 2025 serà un any ple d'activitats gastronòmiques

El 2025 serà un any ple d'activitats gastronòmiques

L'any 2025 marcarà una fita històrica per a Catalunya, que es convertirà en la primera regió europea a rebre la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia. Aquest reconeixement, atorgat per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), posa de manifest l'excepcionalitat i la riquesa del patrimoni agroalimentari i culinari català, consolidant el territori com un referent internacional.

La distinció reconeix Catalunya no només com una destinació gastronòmica de primer nivell, sinó també com un territori innovador, capaç de connectar el seu patrimoni alimentari amb valors com la sostenibilitat, la qualitat i la cohesió social.

Arriba una nova collita de l'oli DOP Siurana

Aquest reconeixement s'atorga a aquelles regions que demostren una estratègia integrada per promoure la seva gastronomia com a motor de desenvolupament econòmic, turístic i cultural. Catalunya ha destacat gràcies a la seva capacitat d'aglutinar institucions, productors locals, restauradors, col·lectius de cuina i experts en un projecte comú que enllaça tradició i innovació.

Catalunya compta amb una tradició culinària única, basada en la Dieta Mediterrània, reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Productes amb distintius europeus (Denominació d'Origen Protegida i Indicació Geogràfica Protegida), cuiners de renom mundial (com els germans Roca, el trio Castro-Xatruch-Casañas del restaurant Disfrutar, Carme Ruscalleda o Ferran i Albert Adrià) i una aposta decidida per l'enoturisme i pel producte local són algunes de les fortaleses que han fet possible aquest reconeixement.

Un any d'activitats

Durant l'any vinent, es desplegaran tota una sèrie d'accions orientades a posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència mundial, i a fomentar la gastronomia catalana i l'orgull i l'autoestima de la població de Catalunya envers la seva identitat culinària i alimentària. També es pretén atraure un turisme més responsable amb el medi ambient, més just socialment, equilibrat territorialment i innovador.

Activitat en família al Penedès

Aquestes actuacions inclouen una gran varietat d'iniciatives que busquen connectar amb ciutadans, visitants i professionals del sector, tot destacant la singularitat i l'excel·lència de la nostra gastronomia, entre les quals destaquen:

  • Som Gastronomia World Tour, una acció internacional que portarà la cuina catalana a mercats de tot el món.
  • Catalunya Gastronòmica a Espanya, una sèrie de presentacions a diverses ciutats espanyoles per promocionar Catalunya com a destinació de turisme enogastronòmic.
  • 12 mesos, 12 paisatges gastronòmics, una iniciativa per posar en valor els productes locals i les tradicions culinàries.
  • Herois del rebost, per fomentar la col·laboració entre les organitzacions professionals i posar en valor productes emblemàtics de la gastronomia catalana, com la llet, l'oli d'oliva verge extra, el vi i la carn.
  • Tasta el Grand Tour, una ruta enogastronòmica que permetrà als visitats descobrir Catalunya seguint un itinerari que combina paisatges, productes locals i experiències gastronòmiques.

Trobareu tota la informació i les activitats a la pàgina web Som Gastronomia.

 

Gencat

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 291

ELS PLATS DEL TEU ESTIU

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Els Subirós

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: