Catalunya produeix oli d'oliva d'alta qualitat i està emparat per diferents denominacions d'origen protegides (DOP): Les Garrigues, Siurana, Baix Ebre-Montsià, Terra Alta i Empordà. Aquests olis d'oliva destaquen per unes qualitats de sabor, aroma i acidesa baixa, que venen garantides per un fruit, l'oliva, de primer ordre, i per unes tècniques d'elaboració mecàniques, que mantenen totes les característiques saludables i gustatives d'aquest aliment.
A través de la recerca i l'experimentació, s'ha aconseguit la selecció de les millors oliveres, d'una qualitat excel·lent. D'aquesta manera, l'oli d'oliva verge extra s'emmarca en la categoria superior. Es tracta d'un oli amb unes característiques excepcionals, tant des del punt de vista de la salut com de la gastronomia, ja que es considera producte fonamental d'una alimentació saludable i rica en sabors.
Més de cent mil hectàrees
Al nostre país, hi ha 108.000 hectàrees de terra dedicada a olivera, un 14% de la superfície de conreu, que proporcionen la matèria primera, l'oliva, per a una de les indústries amb més potencial: la de transformació, envasament i comercialització d'oli d'oliva, amb gairebé un 8% del volum de negoci de la indústria agroalimentària de Catalunya.
A les DOP Siurana i Garrigues, la varietat d'oliva més abundant per fer oli és l'arbequina, una de les més preuades en els mercats internacionals, però en aquestes i en le altres DOP també es fan servir altres varietats com l'empeltre, la morruda, la sevillenca, la farga, l'argudell, la corivell o la verdal. Totes les varietats d'oliva produeixen olis verges extres excel·lents, cada un amb unes característiques pròpies pel que fa a sabor i aroma.
A més, Catalunya exporta oli d'oliva a 118 mercats d'arreu del món. La Unió Europea (amb prop del 40% de la quota) és el principal mercat, seguit de l'Amèrica Llatina (17%) i d'Àsia (16%). Per països, destaquen Itàlia, els EUA, el Regne Unit, el Brasil i França.