Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com podem gaudir dels productes DOP i IGP a Catalunya?

Segells DOP i IGP

Segells DOP i IGP

Comencem pels olis...

Estem de sort, a Catalunya tenim cinc denominacions d’origen protegides (DOP) per poder gaudir de l’oli verge extra de la màxima qualitat. El segell DOP identifica un producte que té un origen geogràfic específic i posseeix una qualitat que és intrínseca a aquest origen.

En el cas de casa nostra, les DOP que formen el pòquer d’olis verges extra d’una qualitat excel·lent són: Siurana, Les Garrigues, Oli de laTerra Alta, Oli del Baix Ebre - Montsià i Oli de l’Empordà. Cadascun, amb unes varietats autòctones característiques i que constitueixen una diversitat d’olis que ens apropen als nostres paisatges, des de l’Albera fins al massís dels Ports.

DOP Olis

Els olis verge extra de Catalunya amb segell de qualitat diferenciada, com que tenen poca acidesa, es poden prendre en cru, per gaudir de totes les seves bondats organolèptiques; en amanides, sopes fredes i gaspatxos, i tindrem un trio guanyador si el combinem amb pa i amb llonganissa. També podem recuperar les receptes senzilles i de tota la vida, com el pa amb oli i sal, el pa amb oli i xocolata o unes saboroses coques d’oli (també anomenades pa d’oli).

Amb tot, l’oli també es pot gaudir en brous, guisats i plats més elaborats, aprofitant els diferents matisos que ens aporten uns olis que estan arrelats a uns paisatges i a un saber fer mil·lenari i que en aquests plats intensifiquen les aromes i els beneficis de la dieta mediterrània amb un ingredient d’una qualitat tan alta.

Oli d'oliva

Finalment, cal destacar que aquest tresor daurat també transmet les propietats saludables als macerats que es poden preparar amb plantes medicinals o herbes aromàtiques. Per exemple, si feu un macerat de romaní, farigola, sajolida o fonoll amb oli verge extra durant dues o tres setmanes, aconseguireu un oli aromàtic que podreu fer servir per cuinar i donarà un toc especial als plats que prepareu. 

I, en el cas de les plantes medicinals, aquesta maceració feta amb oli verge extra contindrà els principis actius de la planta sumats a les propietats de l’oli que utilitzem. De fet, l’oli d’oliva és un hidratant natural, reparador de la pell seca; ideal per a suavitzar-la i aportar-hi humitat. En aquest sentit, és coneguda, per exemple, la maceració de les flors de la planta Hypericum perforatum, per obtenir un oli que a més té propietats antiinflamatòries, i, per aquesta raó, també es coneix com a oli de cop.

El pa i la llonganissa

Si diem pa, segur que el primer que ens ve al cap és el pa de pagès. I a Catalunya tenim el pa de la IGP Pa de Pagès Català, que és un pa tradicional, rodó, de crosta cruixent, molla tendra i alveolat gran. Tot el procés d’elaboració d’aquest producte es fa seguint un procediment tradicional, amb fermentacions lentes. És per això que és un pa amb molta aroma i molt sabor, amb una certa acidesa que manté la sensació de frescor i una textura agradable, ideal per fer-ne una  torrada de pa amb tomàquet i llonganissa, per exemple.

logos llonganissa i pa de pages

I, si parlem de llonganissa, aquesta adquireix la màxima qualitat amb el segell de la IGP Llonganissa de Vic. El color vermell intens i brillant al tall deixa perfectament visibles els petits daus de greix i el pebre en gra que integren la composició tradicional d’aquest producte, que dona lloc a un sabor intens que sempre ens deixa amb un gust desbordant al paladar.

IGP Llonganissa de VicIGP Pa de Pagès Català

La IGP, o indicació geogràfica protegida, és una figura que identifica un producte alimentari que és originari d’un lloc determinat, d’una regió o d’un país; que té una qualitat concreta, una reputació i alguna característica que essencialment pot ser atribuïda al seu origen geogràfic, i que, com a mínim, té una de les fases de producció, transformació o elaboració que es fa a la zona geogràfica definida.

Franja Logos DOPIGP

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 290

UN REBOST ÚNIC. PLATS PER ASSABORIR ELS PAISATGES DE MUNTANYA DE CASA NOSTRA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Oriol Lagé

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: