Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

La cria dels musclos, de Roses al delta de l'Ebre

El nord i el sud del litoral català s'alien per trobar solucions que permetin adaptar la producció de musclos al canvi climàtic

La cria de musclos s'adapta al canvi climàtic

La cria de musclos s'adapta al canvi climàtic

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conjuntament amb el sector del musclo, han promogut una iniciativa per donar resposta a la necessitat d'adaptació del cultiu d'aquest mol·lusc als efectes del canvi climàtic. La proposta consisteix en la producció de llavor de musclo en zones del litoral català que presenten unes temperatures de l'aigua més baixes a les de les zones de més producció de mol·luscs, per reduir tant la mortalitat deguda a l'escalfament de l'aigua com la necessitat actual d'importació de llavor d'altres països, com ara Itàlia i Grècia, amb la consegüent reducció d'emissions.

Aquesta experiència ha portat el sector a establir sinergies entre la producció de llavor del musclo al nord del litoral català, amb aigües més fredes, però que són menys indicades per a l'engreix i la comercialització, ja que tenen menys nutrients que les zones de les badies del delta de l'Ebre, on el musclo es desenvolupa molt bé.

Col·laboració per créixer

Així, la Confraria de Pescadors de Roses, que també gestiona un granja de llobarros i orades, ha començat a produir cria de musclos, aprofitant les infraestructures i les aigües d'aquestes instal·lacions, idònies per al cultiu de cries de musclo, per l'alt contingut en nutrients, que n'afavoreixen el creixement. Quan el mol·lusc assoleix la mida necessària, les cries es transporten fins al delta de l'Ebre, on acaben d'assolir la talla comercial i s'extreuen.

photo 2023 01 31 11 08 11

Aquesta col·laboració entre nord i sud sorgeix després que el Departament d'Acció Climàtica, juntament amb el sector, dugués a terme diverses proves pilot per conèixer la viabilitat de criar musclos fora de les badies del Delta. Les proves van tenir bons resultats i, per això, s’ha consolidat la col·laboració entre la CP de Roses i Fepromodel pel subministrament de llavor de musclo i s'està treballant amb la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l'Ebre (Fepromodel) en cercar noves ubicacions en aigües més obertes per a la producció de llavor que garanteixin la producció local de 2.000 tones de llavor de musclo per a les dues badies.

L'objectiu és poder fer la captació de llavor en les diferents zones obertes i, després, passats els mesos de calor de l'estiu, es traslladi a les diferents muscleres de les badies. Amb això es vol assegurar que cada any hi hagi plena disponibilitat de llavor de musclo i que, a més, aquesta serà de quilòmetre zero, produïda a mar obert però a prop de les zones de producció.

Franja Logos Gene suport

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 290

UN REBOST ÚNIC. PLATS PER ASSABORIR ELS PAISATGES DE MUNTANYA DE CASA NOSTRA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Oriol Lagé

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: