Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

És suís i és ple de forats, sabeu quin formatge és?

Els deu punts clau per identificar l'autèntic emmental

Emmentaler AOP

Emmentaler AOP

De formatges emmentals n'hi ha molts, però segurament n'heu vist uns quants que porten la terminació -aler. Què vol dir? Doncs, que teniu al davant un Emmentaler, l'autèntic formatge suís amb AOP (denominació d'origen protegida), elaborat de manera artesana amb llet fresca de vaca i sense additius. Emmental és el nom genèric d'aquest tipus de lacti, sense tenir-ne en compte el lloc de producció. Però, més enllà de la terminació -aler, recollim deu elements que us permetran distingir i identificar aquest suís, de gran mida i amb una tradició i una qualitat molt destacables.

  1. 100% artesà. Només el 5% dels emmentals tenen origen suís; a Suïssa es produeixen de manera artesana, amb llet fresca i sense additius.
  2. El dels forats. Se'l coneix per la gran quantitat de forats ‒de la mida d'una cirera o d'una nou‒ que es formen en el formatge durant el procés de maduració.
  3. Vaques en llibertat. L'autèntic Emmentaler AOP té l'origen a la vall del riu Emme, al cantó suís de Berna, on s'elabora des del segle XIII amb la llet de vaques que pasturen en llibertat i s'alimenten només d'herba i farratge.
  4. Llet no tractada. Les 111 formatgeries on es produeix l'Emmentaler fan servir només llet crua de vaca.
  5. Grans rodes. Es necessiten més de mil litres de llet crua per a cada roda d'Emmentaler, que tenen un diàmetre d'entre 80 i 100 centímetres i pesen entre 75 i 120 quilos cadascuna.
  6. Alta qualitat. Cada roda d'Emmentaler AOP passa per controls de qualitat estrictes, en els quals es classifiquen els forats, la massa, el sabor, l'aspecte i la capacitat de conservació i maduració.
  7. Seleccionats. Es posen a la venda amb la denominació AOP únicament els millors Emmentalers, els que obtenen 17 o més dels 20 punts possibles en els controls de qualitat.
  8. 100% autòcton. Una oficina reguladora controla que la distància màxima entre la lleteria i la formatgeria no superi els 25 quilòmetres, per preservar les condicions de conservació i la qualitat de la llet.
  9. Maduracions. Per a tots els gustos. L'Emmentaler està disponible en diferents graus de maduració: el clàssic suau (un mínim de quatre mesos), el reserva picant (un mínim de vuit mesos), l'aromàtic criat en cova (un mínim de dotze mesos), i el primigeni, madurat de manera única (un mínim de dotze mesos).
  10. Cru o cuinat. L'Emmentaler es pot menjar cru (en trossos o laminat) o com un ingredient més de la cuina, calent, a la qual aporta molt de sabor.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

13 mar

Sopar dels Sentits

La productora d’esdeveniments culturals, científics i gastronòmics Sternalia proposa...

Portada Cuina 247

CIGRONS! ENERGIA VEGETAL

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Jan Fargas

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 49,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto