El passat 17 de setembre, el xef Ferran Adrià va rebre l'Andorra Taste Award 2025, un reconeixement a la seva trajectòria professional que l'ha consolidat com un dels cuiners més influents i innovadors del món. Durant l'acte de lliurament del guardó, Adrià va advertir: "tinc fama de ser políticament incorrecte, perquè dic coses que la gent no s'atreveix a dir", i va aprofitar per reflexionar sobre la distinció entre gastronomia i alimentació. Segons ell, "la gastronomia està lligada al plaer i a la qualitat absoluta". En aquest sentit, va afegir que "la gastronomia és transversal i, per això, genera aquest interès global", tot remarcant que "cal continuar apostant i invertint en gastronomia a tots els nivells". Com a exemple, va esmentar el cas de Tailàndia, actualment un dels epicentres gastronòmics més dinàmics: el govern del país ha invertit 20 milions d'euros en la promoció de la seva cuina, i ja compta amb sis restaurants dins la prestigiosa llista dels The World's 50 Best Restaurants.
Adrià també va oferir una radiografia econòmica del sector a l'estat espanyol, on "gairebé el 30% del PIB del país està vinculat amb l'alimentació". Les dades microeconòmiques són habituals en les seves intervencions, especialment des que lidera, amb el suport d'una entitat bancària, un projecte per fomentar l'emprenedoria en el món de la restauració. Va alertar que "cinc de cada deu restaurants no arriben als cinc anys", i ho va atribuir al fet que "només un 10% fan un pla de negoci". Tot i que considera que els cuiners actuals són "els millor formats de la història", lamenta que sovint els manca cultura empresarial: "vaig a 250 restaurants a l'any. Un restaurant gastronòmic que no estigui al 70% o 80% d'ocupació és molt difícil que funcioni", encara que s'obri amb tota la il·lusió del món. A més, va recordar que "només un 5% dels comensals està disposat a gastar més de 70 euros en un àpat". Tot i les crítiques que ha rebut per utilitzar McDonald's com a referent, Adrià no va dubtar a provocar: "Us dono un milió d'euros si ho feu millor que el McDonald's al preu que ho cobren".
En el seu discurs d'agraïment, el cuiner català va aprofitar per assenyalar algunes línies estratègiques que Andorra hauria de seguir per consolidar-se com a destinació gastronòmica. "El primer de tot", va dir, "és planificar, estar disposat a invertir i treballar, i buscar la pròpia identitat culinària". En aquest sentit, va elogiar la iniciativa del país, que ha posat en marxa un pla estratègic de posicionament gastronòmic que, segons ell, "és una eina fonamental per saber cap a on ens dirigim".
De rentaplats a referent mundial
Nascut a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Ferran Adrià volia ser empresari, però la voluntat de guanyar diners per pagar-se un estiu a Eivissa el va convertir en el cuiner més influent de tots els temps. Va començar com a rentaplats a l'Hotel Playafels de Castelldefels, però va ser el servei militar a Cartagena, on va treballar a la cuina de l'Almirall, el que va propiciar que acabés treballant a elBulli, on faria carrera. Va entrar com a cap de partida l'any 1984 i, juntament amb Juli Soler, director del local, va créixer fins a dirigir-lo i convertir-se en un dels personatges més influents dels darrers anys. Entre altres reconeixements, elBulli va ser considerat el millor restaurant del món cinc vegades (quatre de consecutives, i és l'únic restaurant a aconseguir-ho –el 2003 i del 2006 al 2009). ElBulli va tancar el 2011 per transformar-se en fundació (elBulliFoundation). Recentment, Ferran Adrià ha tornat a una cala Montjoi reformada per iniciar el treball d'investigació de elBulli1846.
Amb el guardó, Adrià s'emporta l'essència d'Andorra representada en una escultura de l'artista del país Nerea Aixàs, que, un any més, ha reunit l'ànima de les muntanyes en un bloc de guix gravat amb xicoies. Ferran Adrià se suma a Carme Ruscalleda, Gastón Acurio i Michel Bras en el reconeixement amb l'Andorra Taste Award.
Les altres estrelles
Les jornades professionals d'Andorra Taste, que van tenir lloc a Escaldes-Engordany, han tornat a dirigir la mirada cap al valor de les tradicions culinàries i el producte de muntanya. En aquest sentit, ha destacat especialment la ponència d'Oriol Castro, xef del restaurant Disfrutar (Barcelona), que ha compartit escenari amb el mestre destil·lador Carles Bonin per presentar en primícia els seus primers destil·lats sense alcohol.
Disfrutar, que ja va participar en la primera edició de l'Andorra Taste, ha tornat al Principat amb una novetat que "pretén inspirar els cuiners andorrans perquè mirin cap al territori". En aquest cas, l'equip de Disfrutar ha volgut traslladar "el paisatge que genera el desglaç a les valls andorranes a una beguda, un destil·lat sense alcohol", molt en sintonia amb la tendència actual de maridatges no alcohòlics. Amb molsa, bolets, fonoll, regalèssia, ginebró i flor de pi es recrea la muntanya andorrana en Terroir del Desglaç, un destil·lat que té una versió fumada elaborada amb pinyes fumades, ja que "el fum de les xemeneies i el confort del foc també formen part d'aquest imaginari muntanyenc", explicava Bonin.
El bolet, producte estrella de la muntanya, exemple extrem de temporalitat i metàfora de la tardor, ha estat el protagonista absolut d'una jam session micològica orquestrada per Pau Santamaria, fill del reconegut xef Santi Santamaria i distribuïdor de productes d'horta i bolets a través de Santamaria Gastronòmic, i en la qual han participat quatre cuiners andorrans. Victoria Kemerer (Kökosnøt, Andorra la Vella), Jordi Grau (Ibaya, Soldeu), Marcel Besolí (El Celler d'en Toni, Andorra la Vella) i José Antonio Guillermo (Odetti Bistro, Escaldes-Engordany) han compartit amb Santamaria la necessitat de donar valor al bolet autòcton: "fins i tot dins d'un mateix país, els bolets tenen un gust diferent segons la zona". "Cada bolet et parla d'un terroir", va resumir Kemerer.
Enguany, l'Andorra Taste professional ha comptat amb la presència de grans noms de la cuina internacional, entre els quals destaquen alguns dels xefs representants de la cuina alpina (aquesta edició els Alps han tornat a l'Andorra Taste com a territori convidat). Han visitat Andorra l'austríac Maximiliam Stock, la hispanomarroquina establerta a Suïssa Zineb Hattab o l'eslovè Uroš Štefelin, a més de xefs francesos i espanyols com Emmanuel Renault, Stéphane Tournié, Javier Olleros, Luis Alberto Lera i Francis Paniego.