A l'estiu, la fruita dolça es converteix en la reina de taula. El color, l'aroma i el sabor ens anuncien que som en temps de collita, de mercats plens de vida i de plats frescos que celebren la temporada. Però darrere de cada nectarina, albercoc o poma, hi ha molt més que una simple delícia refrescant: hi ha una història de territori, d'innovació i de compromís amb la terra.
Un paisatge que es menja
A Catalunya, la fruita dolça no és només un conreu, sinó que forma part del nostre patrimoni. Comarques com el Segrià, l'Urgell, la Noguera, l'Empordà o el Baix Llobregat, entre moltes altres, acumulen generacions de coneixement agrícola que han convertit aquest sector en un dels grans motors de l'economia agroalimentària del país. De fet, segons Prodeca, el sector de la fruita representa un pilar estratègic d'exportació i projecció internacional per al territori català.
Aquest saber fer no només preserva varietats tradicionals, sinó que també impulsa noves línies d'innovació. És el cas de la poma Stellar, una varietat desenvolupada per l'IRTA que s'adapta perfectament als climes càlids, i que exemplifica la recerca com a eina essencial per garantir la viabilitat del sector primari.
Com més a prop, millor
Aquest vincle amb el territori pren forma també en iniciatives que connecten directament la pagesia amb el consumidor. Un exemple consolidat és el Mercat del Préssec d'Ordal, que enguany celebra el 20è aniversari com a espai de referència per a la venda directa de productes de qualitat. Cada cap de setmana d'estiu, aquest petit mercat concentra agricultors de la zona que ofereixen préssecs acabats de collir, sense intermediaris i amb el gust de les coses ben fetes.
Aquest tipus d'experiències ajuden a recuperar la relació amb el producte fresc i de temporada, i reivindiquen models econòmics locals més justos i sostenibles, ja que comprar fruita a peu de parada i directament del productor també és una bona manera de fer país.
Quan les àvies cuinen futur
Recuperar el llegat culinari i fer-lo dialogar amb el present és una altra manera de posar en valor la fruita dolça. En aquest sentit, iniciatives com les Gastrosàvies són imprescindibles. Es tracta d'un projecte impulsat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que posa al centre les dones que han transmès el coneixement gastronòmic a través de les generacions. En espais com la mostra i tast de plats amb poma celebrada a Barbens, aquestes àvies comparteixen receptes, històries i maneres de cuinar que donen sentit al rebost local.
Aquestes activitats també contribueixen a donar nova vida a varietats tradicionals, oferint alternatives creatives i saludables per consumir fruita més enllà del mos directe.
Educar el paladar des de petits
I no ens podem oblidar de l'educació alimentària, que també juga un paper clau en la consolidació d'hàbits saludables i en la promoció del consum de fruita de proximitat. La campanya 'M'agrada', impulsada pel Govern, n'és un bon exemple: adreçada a nens i nenes d'entre 3 i 12 anys, la iniciativa vol conscienciar sobre la importància de menjar fruita i hortalisses tant a l'escola com a casa, combinant activitats pedagògiques i sensibilització familiar.
Amb iniciatives com aquesta, es busca formar noves generacions que sàpiguen apreciar la qualitat dels productes locals i incorporar-los de manera habitual a la dieta.
Fruita amb denominació d'origen
Totes aquestes accions s'emmarquen dins el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, una distinció que posa en valor el nostre patrimoni agroalimentari i el compromís amb una alimentació arrelada, saludable i sostenible. Projectes com '12 mesos, 12 paisatges', que donen visibilitat als productes de temporada i al territori que els fa possibles, ajuden a articular un relat gastronòmic que parla d'identitat i de futur.
Podeu trobar-ne més informació a la web de la Generalitat de Catalunya.