Pomes, peres, clementines, mongetes o fesols són aliments bàsics de la Dieta Mediterrània i que, a més, tenim la sort de poder gaudir amb el segell de qualitat diferenciada DOP-IGP.
Pomes, peres i clementines
Dins de la IGP Poma de Girona, es poden triar pomes entre les varietats Golden, Red Delicious, Gala o Granny Smith, produïdes en un clima mediterrani, amb temperatures suaus i fresques i amb contrasts molt marcats entre el dia i la nit que, acompanyats d’una humitat relativa i una insolació elevada durant el final de l’estiu, permeten que la fruita agafi una bona coloració i un alt contingut en sucres. Les pomes, que són una excel·lent font de fibra si ens les mengem crues i sense pelar, també es poden gaudir en postres més elaborades, des dels típics pastissos fins als més moderns rotllets de poma, i fins i tot en guisats i rostits, plats als quals aporta un toc dolç i versàtil.
Les varietats admeses en la DOP Pera de Lleida són Llimonera, Blanquilla i Conference. Les peres de la DOP presenten un gust característic a causa d’un alt nivell de sucres i una gran sucositat, sabor i aromes. Tot això, com a conseqüència de la seva producció en un clima característic que és molt favorable per al cultiu de la pera, degut a la combinació de baixes temperatures i boires a l’hivern, i d’alta insolació amb temperatures elevades a l’estiu, amb una pluviometria anual molt minsa. Les peres tenen un contingut en aigua molt elevat, gairebé un 85% del seu pes, cosa que les fa molt adients com a aliment diürètic i desintoxicant, però, a més, tenen un gran sabor que ens permet gaudir-les crues com un berenar molt saludable, en forma de pastís, de melmelades o acompanyant els estofats de carn, per donar el toc de lleugeresa al plat.
En el nostre recorregut, no ens podem oblidar de les clementines. La clementina procedeix d’un arbre híbrid entre la mandarina comuna i la taronja amarga. A la IGP Clementines de les Terres de l’Ebre, tenim per escollir entre tres varietats delicioses, amb una gran qualitat gustativa: la mandarina fina, la mandarina Hernandina i les Clemenules. Les característiques organolèptiques de les clementines de la IGP són conseqüència, d’una banda, de les condicions edafoclimàtiques de la zona del Baix Ebre i el Montsià, i de l’altra, de les condicions de conreu utilitzades. A més, són conegudes les seves propietats digestives i tòniques, que fan que siguin molt interessant per a la neteja i la depuració dels òrgans digestius.
Mongetes i fesols
No s’entén la Dieta Mediterrània sense els llegums, i nosaltres també els tenim amb segell de qualitat diferenciada.
La DOP Mongeta del Ganxet ens ofereix una mongeta tradicional, que, des del punt de vista organolèptic, destaca per una pell molt poc perceptible, una cremositat elevada i persistent i un sabor extremament suau i característic. El seu nom es deu a la forma arronyonada i de ganxo que té. Pel sabor i la textura suau que la caracteritza, és el complement ideal per a una infinitat de plats, des del típic empedrat i les amanides d’estiu, fins a guisats de carn i cassoles amb verdures d’hivern; a més a més, són una important font natural d’àcid fòlic i fòsfor per al nostre organisme.
LA DOP Fesols de Santa Pau ens permet gaudir d’uns fesols de varietats tradicionals (Tavella Brisa, Setsetmanera i Gra Petit), produïdes en les terres volcàniques de la Garrotxa. Des del punt de vista organolèptic, les tres varietats autoritzades destaquen, una vegada cuites, per tenir una pell poc perceptible, una farinositat entre baixa i mitjana i un sabor suau. Aquests aspectes es deuen al tipus de sòl, derivat de roques eruptives, i a la maduració en condicions de temperatures moderades.
Tot i que la recepta més tradicional consisteix a preparar-los amb botifarra, la cuina actual ens permet fer unes combinacions espectaculars, com, per exemple, el gaspatxo de fesols.