El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha creat els Premis Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya amb l'objectiu de reconèixer les qualitats dels millors olis d'oliva verge extra elaborats a Catalunya, i, així mateix, seleccionar els més destacats considerant les característiques sensorials que presenten, com a manifestació dels seus elevats atributs.
Aquest reconeixement es fa públic amb la voluntat de fomentar que la societat catalana conegui el producte i de contribuir a la promoció, la comercialització i el consum dels olis d'oliva verge extra de qualitat superior de Catalunya en el mercat alimentari i la restauració.
Els participants i les condicions
El premi es pot concedir a qualsevol empresa productora, envasadora i/o comercialitzadora degudament inscrita en el Registre d'Indústries Agràries i Alimentàries de Catalunya (RIAAC), si escau, que tingui la seu social a Catalunya, sigui quina sigui la forma jurídica i sempre que les oliveres estiguin ubicades també a Catalunya.
Per poder-hi participar, els olis que es presentin hauran de complir amb els requisits que estableix el Reglament delegat (UE) 2022/2104 de la Comissió, de 29 de juliol de 2022, relatius a aquest producte. Els que no estiguin degudament etiquetats o aquells que en l'etiqueta continguin termes que no s'ajustin a la normativa vigent no seran admesos.
Pel que fa a la recollida de mostres, es durà a terme per mitjà d'una empresa especialitzada en presa de mostres, que visitarà l'almàssera productora i n'extraurà dues mostres del dipòsit de l'oli que es presenti als premis en envasos de 500 ml, que s'identificaran i es precintaran. Tot el procés es farà mitjançant un sistema traçable de custòdia, enviament i geolocalització de les mostres que en garantirà la integritat.
Diferents categories i seixanta-vuit premiats
Els Premis Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya constaran de vuit categories i es donaran un total de seixanta-vuit premis.
Els olis presentats als premis seran avaluats per uns jurats constituïts amb aquesta finalitat. Hi haurà un jurat per a les categories de tast, format per les persones tastadores del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya. Un altre jurat serà l'encarregat dels premis al millor embalatge i estarà compost per un/a representant de la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, un/a representant de Barcelona Centre de Disseny i un/a representant de l'Associació Clúster del Packaging. Finalment, el jurat dels premis al millor maridatge, combinació culinària i versatilitat gastronòmica estarà format per un/a representant de la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, un/a representant de la Fundació Alícia i un/a representant del sector de la restauració.
Els premiats en cada una de les categories rebran un guardó i un diploma acreditatiu que els seran lliurats en el marc de la celebració de la gala Nit de l'OOVE Català.
Un pla per promoure l'oli d'oliva verge extra
La creació d'aquests premis és un dels compromisos assumits pel Departament d'Acció Climàtica mitjançant el Pla d'acció de l'oli d'oliva 2024-2026 per donar suport al sector.
El Pla inclou un total de cinc eixos i vuit accions que han de servir per assolir-los. En l'àmbit de la promoció de l'oli, es vol donar a conèixer l'excel·lència de l'OOVE català mitjançant l'organització d'aquests premis de l'oli de Catalunya i, així mateix, amb l'elaboració d'una guia dels millors olis i la celebració de la gala Nit de l'OOVE Català. En aquest camp, també s'inclou la divulgació de beneficis socials i mediambientals d'aquest tipus d'oli fent difusió quantitativa i concreta a través de fires, campanyes de publicitat a llocs públics, notícies, ràdio, etc., sobre l'impacte positiu que les oliveres tenen en el medi ambient. A més, per als més joves es divulga per mitjà de les xarxes socials i es duen a terme actuacions adreçades a les escoles i els instituts.
A més, el document, treballat amb tot el sector, proposa la reestructuració del sector cap a l'oleoturisme i un sistema de producció sostenible. Per això, es promourà la recerca i la transferència al reg de l'olivera i l'establiment d'un sistema d'ajudes per afavorir l'ús de l'aigua, es potenciarà la cooperació entre els agents del sector i es facilitarà l'adaptació de les finques a l'oleoturisme.
D'altra banda, la qualitat i el control de l'oli verge es veuran reforçats mitjançant la creació d'un pla de transferència específic per al sector de l'oli, amb el qual es vol fomentar una formació adreçada a donar resposta a les necessitats del sector de l'oli d'oliva català. Així, es preveu el disseny d'una formació de nivell universitari, per cobrir els perfils des del mestre d'almàssera fins a la fase de comercialització, i s'oferiran formacions als professionals actuals a fi que disposin del coneixement necessari per millorar-ne la qualitat.
En l'àmbit de la salut, el Pla durà a terme accions per promoure la cultura de l'oli d'oliva i impulsar l'ús de l'oli d'oliva verge extra català als serveis de menjadors i càterings, amb mesures com ara fomentar l'adquisició de l'OOVE en la contractació pública de menjars o impulsar actuacions adreçades a la gastronomia (Regió Mundial de la Gastronomia 2025): segells 'Aquí fem servir OOVE català', formació a xefs, etc.
Finalment, el Departament facilitarà la creació de l'Institut Català de l'Oli d'Oliva Verge Extra per part del sector i donarà suport a les primeres actuacions de l'institut. L'objectiu d'aquest institut ha de ser coordinar i gestionar totes les propostes que es duen a terme actualment al sector.