Al juny estem en plena temporada de mel, un producte artesanal i de proximitat que forma part de la tradició catalana i que té una connexió profunda amb el territori i la seva biodiversitat. Per això, us proposem explorar la cadena de valor de la mel catalana i la seva importància dins de la gastronomia local.
Gust i salut
La mel és un producte natural que, a més de ser un dels ingredients més versàtils de la cuina catalana, té nombroses propietats beneficioses per a la salut. S'obté de la floració de les plantes i els arbres, a partir de la tasca de les abelles, que en recullen el nèctar i el converteixen en mel a les seves colònies. A Catalunya, la producció de mel forma part del patrimoni natural i gastronòmic i tant la tasca que fan les abelles com la recol·lecció de la mel per part dels apicultors destaquen per la seva contribució a la biodiversitat i a l’economia rural.
Catalunya, amb els seus ecosistemes diversos, produeix mels amb una gran varietat de sabors i característiques: des de les mels d’acàcia a les de romaní, passant per les de muntanya, cadascuna d’elles és un reflex fidel del paisatge i de la flora local. Aquestes mels, elaborades arreu del territori, s'agruparan ben aviat sota una marca col·lectiva, per garantir l’origen i la qualitat d’un producte lligat al paisatge i a la tradició apícola.
A més, si ens centrem en els aspectes nutricionals, la mel és una font natural de sucres com la fructosa i la glucosa, que ofereixen energia ràpida i té propietats antioxidants i antibacterianes, a més d'ajudar a enfortir el sistema immune.
Excel·lència apícola
Les abelles i la producció de mel han estat una part integral de la vida rural de Catalunya durant segles. Al país trobem diversos apicultors que cuiden les abelles i recol·lecten la mel de manera artesana, però aplicant tècniques modernes que ajuden a preservar la salut de les seves colònies i garantir la producció de mel de la millor qualitat. En aquest sentit, en els darrers anys s’han intensificat les iniciatives per fer valdre aquesta diversitat, com el reconeixement a les millors mels de Catalunya, un certamen que premia la qualitat i singularitat dels productes de proximitat.
De fet, al llarg dels anys, la feina dels apicultors ha anat lligada al respecte pel medi ambient i la biodiversitat i, per això, la creixent consciència sobre la necessitat de preservar les abelles i el seu hàbitat ha posat en valor la feina d'aquests professionals, essencials per a l’equilibri del nostre ecosistema.
Des de la base
Els mercats de proximitat són els llocs ideals per trobar mel de qualitat. Gairebé cada poble de Catalunya celebra mercats setmanals on tindreu l’oportunitat de comprar mels d’origen català directament dels apicultors locals. A més, els productors us explicaran de primera mà les característiques de cada tipus de mel i els mètodes de producció, creant una experiència única i completa.
D’altra banda, hi ha apicultors que fan venda directa dels seus productes, de manera que teniu l’opció de visitar-los, conèixer la seva feina i comprar mel de primera qualitat.
A la cuina
La mel és un ingredient clau a moltes receptes tradicionals catalanes. Des de la mel i mató, un dolç tradicional, simple però deliciós, fins a la seva incorporació en plats salats, com el confit d’ànec amb mel i taronja o en salses, infusions i begudes.
De fet, la versatilitat de la mel permet que es combini tant amb plats dolços com amb plats més elaborats i això el converteix en un ingredient versàtil que sempre val la pena tenir a mà.
12 mesos, 12 paisatges
Aquesta iniciativa, que busca posar en valor els productes de temporada de Catalunya coincidint amb la declaració com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, inclou la mel com un dels productes més emblemàtics de la nostra cultura gastronòmica.
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha impulsat diverses accions per millorar la qualitat i visibilitzar la mel catalana: des de la creació de la guia de les mels catalanes fins a l'impuls de la marca col·lectiva o la publicació Un llibre, una llavor, que al mes de maig s'ha dedicat a les abelles i la mel.
A través d'aquestes iniciatives, la mel es posiciona com un dels tresors gastronòmics del territori, que mereix ocupar un lloc destacat a la cuina i a la taula.
Podeu trobar-ne més informació a la web de la Generalitat de Catalunya.