Es considera artesania alimentària l'activitat d'elaboració de productes alimentaris subjectes a unes condicions durant tot el seu procés productiu que garanteixen als consumidors un producte final individualitzat, de bona qualitat i amb unes característiques diferencials, obtingudes gràcies a les petites produccions controlades per la intervenció personal artesana. Amb l'objectiu de fomentar aquesta activitat, el 30 d'abril, el Govern ha aprovat un nou decret d'artesania alimentària, que flexibilitza l'ús del terme artesà i reconeix les empreses artesanes alimentàries acreditades per la Generalitat de Catalunya, un reconeixement que poden demanar voluntàriament les empreses artesanes i que tindrà un distintiu específic que les identificarà.
Tot plegat, amb l'objectiu de reconèixer i fer visibles les empreses artesanes alimentàries que han acreditat que compleixen tots els requisits normatius i que, a més, compleixen els requisits addicionals establerts en aquest decret, posant en valor el compromís amb l'excel·lència. El distintiu és accessible a les empreses de qualsevol de les activitats incloses en el repertori d'oficis d'artesania alimentària.
Qui el pot demanar?
El distintiu d'Empresa Artesana Alimentària el podran sol·licitar, a partir del 31 de maig, quan entri en vigor el decret, les empreses alimentàries amb una activitat principal que es correspon amb els oficis següents:
- Fleca: elaboració de pa, pans especials i brioixeria.
- Pastisseria: elaboració de productes de confiteria, pastisseria, brioixeria i rebosteria, inclosos torrons i xocolates.
- Xurreria: elaboració de xurros i altres productes fregits, com ara patates, bunyols, xuixos, etc.
- Elaboració de gelats: elaboració de gelats, gelats de crema, gelats de llet, gelats de llet desnatada, gelats d'aigua, sorbets, granissats i postres gelades.
- Formatgeria o elaboració d'altres productes lactis: elaboració de formatges i altres productes lactis (iogurts, mantega, quefir, etc.).
- Carnisseria i cansaladeria xarcuteria: elaboració de productes carnis i menjars cuinats.
- Elaboració de melmelades, altres conserves vegetals i sucs de fruita: elaboració d'aliments a base de productes d'origen vegetal, com ara sucs de fruita i conserves vegetals (melmelades, triturats, purés, compotes, confitures, pastes, gelees i altres productes estabilitzats pels mètodes autoritzats).
- Bacallaneria: elaboració de bacallà amb curació tradicional amb sal, tot i que es permet la venda d'altres productes de salaó, de pesca i de conserva, i olives.
- Elaboració de cervesa: elaboració de la beguda alcohòlica que s'obté per fermentació de la civada i aromatitzada amb llúpol.
- Elaboració de begudes espirituoses: elaboració de begudes amb contingut alcohòlic procedent de la destil·lació de matèries primeres agrícoles (raïm, cereals, etc.). Pot ser per destil·lació o per maceració en alcohol.
Reconeixement al sector
El nou decret d'artesania alimentària manté la distinció de diploma de Mestratge en Artesania Alimentària i també aposta per guardonar i reconèixer la incorporació de talent jove.
A més, el text actualitza la regulació del Registre d'Artesania Alimentària de Catalunya i la composició i el funcionament de la Comissió d'Artesania Alimentària Catalana, per tal d'impulsar la participació de les institucions i les associacions professionals del sector.