Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia
Sopa de Lletres

Som Regió Mundial de la Gastronomia 2025

La majoria de sectors que formen el sistema alimentari del país, sense els quals, òbviament, no es pot parlar de gastronomia, hi tindran un paper fonamental

Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025

Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025 Joan Alturo

El Diccionari de la llengua catalana de l'IEC defineix gastronomia com el 'coneixement de tot el que té a veure amb la cuina, l'elaboració i composició dels plats, l'art de degustar i apreciar els menjars i les begudes'. 

També Brillat-savarin va definir la gastronomia com a coneixement, però, naturalment, fem servir la mateixa paraula per encabir-hi l'objecte d'aquest coneixement i la seva història, i ens serveix per referir-nos tant a l'estudi com al conjunt d'esdeveniments estudiats, igual que emprem psicologia per parlar de la ciència i també de l'ànima de les persones que investiga.

De la mateixa manera, per gastronomia entenem alhora la cuina mateix; els productes que mengem o bevem; qui, com i on són fets, i fins i tot els mecanismes del tast, els condicionants de valoració i tot l'univers simbòlic que s'hi relaciona.

És a dir, que una gastronomia només pot ser excel·lent si gaudeix d'un sistema virtuós, articulat, que relligui el paisatge natural i humà amb la producció, la logística, la transformació, la distribució, el consum i els seus valors en una cultura alimentària sana, sàvia, social, evolutiva, inclusiva, oberta i responsable. El jurat internacional que va visitar, avaluar i aprovar aquesta distinció per a Catalunya ressaltava en la notificació oficial que calen regions al món que custodiïn el menjar saludable, nutritiu i sostenible; que la nostra té la responsabilitat de continuar esforçant-se per construir col·laboracions entre els diferents sectors per salvaguardar la diversitat alimentària en el futur, i que hem d'aprofitar el títol per protegir i promoure aquest patrimoni.

Aprofitem per promoure'l ara i tot l'any 2025, però no oblidem que és encara més important protegir-lo i fer-lo evolucionar. Imagineu-vos si, mentre anéssim a fires internacionals per lluir patrimoni modernista, se'ns desmuntessin la Pedrera i altres joies arquitectòniques reconegudes per la Unesco o la seva gestió no s'adaptés a la modernitat.

Doncs això, cal treballar perquè l'any 2026 i els següents tinguem pageses, pastors, pescadores, aqüicultors, peixaters, artesans, indústria, restaurants, hostals, fondes i cases de menjar independents als pobles i els barris, agrobiodiversitat local, autonomia alimentària, un territori viu i endreçat, ciutats que alimentin i uns ciutadans que puguin, sàpiguen i vulguin menjar bé cada dia.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: