Troba la teva recepta

El 'coliva' és un pastís dolç que agrada molt als nens i nenes, i també als més grans, a Romania. Tothom amb qui hem parlat en guarda un record entranyable. Els encanta! Ara bé, resulta si més no sorprenent que una menja tan llaminera sigui precisament la que se serveix durant els funerals... Efectivament, les cerimònies fúnebres pel ritu ortodox romanès conserven alguns detalls curiosos. D'entrada, els assistents a l'ofici fan un petó a la persona difunta per acomiadar-se'n i després presenten el condol als familiars. Durant el servei religiós, el sacerdot vessa unes gotes de vi i oli d'oliva sobre el finat abans de tancar el taüt, i torna a abocar una mica de vi i aigua per damunt de la tomba quan s'hi ha enterrat el fèretre. En acabat, família i amics es reuneixen per beure i menjar plegats, i allà se serveix el 'coliva' i tothom gaudiex. 

Si parlem de la mort és perquè l'Església ortodoxa romanesa consagra el diumenge següent al de Pentecosta a Tots Sants, reconeguts o no, màrtirs o no. Amb aquesta celebració, es clou un període litúrgic que comença per Pasqua i continua amb l'Ascensió i la Pentecosta, fins al diumenge de Tots Sants. 

Preparació

  1. Renteu nou vegades els grans de blat. Cada vegada que els renteu, heu de dir un parenostre i el nom del difunt o de la difunta per a qui es fa el pastís.
  2. Poseu l’aigua a bullir. Quan arrenqui el bull, poseu-hi els grans de blat i deixeu-los a foc lent fins que s’evapori la major part de l’aigua.
  3. Afegiu-hi el sucre i continueu-ho bullint fins que els grans de blat i el sucre formin una pasta espessa. Deixeu-ho refredar. 
  4. Afegiu a la pasta els sobres de sucre de vainilla, l’essència de rom i les nous tallades. Barregeu-ho amb una cullera de fusta.
  5. En una safata, poseu una capa llisa de farina de galeta i, a sobre, la pasta de blat i sucre. Alliseu-ho amb una espàtula.
  6. Empolseu-ho amb més farina de galeta i alliseu-ho. Feu-hi una creu amb les nous. Reserveu-ho a la nevera fins a l’endemà.   

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

15 nov

Concerts als cellers modernistes: Cooperativa de Sarral

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i alguns cellers modernistes del projecte 'Muntanyes modernistes'...

16 nov

Tallers Món Sant Benet 2019

Cada cap de setmana, del dissabte 19 d'octubre al 29 de gener, el monestir de Sant Benet i la Fundació Alícia...

14 oct - 17 nov

II Sants fa Xup Xup

Des del 14 d'octubre fins el 17 de novembre, 19 establiments dels barris de Sants i Hostafrancs s'uneixen per engegar...

04 oct - 17 nov

II Festival Cordeví

Durant aquesta tardor, del 5 d'octubre al 17 de novembre se celebra la segona edició del Festival Gastronòmic...

Portada Cuina 233

VIETNAM. L'ÚLTIM SECRET DEL REBOST ASIÀTIC

  • Panellets d'autor
  • Rosa Vallespí

UN ANY DE CUINA PER 19,90€ I DE REGAL LA REVISTA APART

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto