Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els països asiàtics, americans i nòrdics són grans consumidors d'algues. I, d’uns anys ençà, nosaltres també ens hem anat acostumant a fer servir productes com nori, kombu, wakame, agar-agar i mongeta de mar, enciam de mar i raïm de mar. Però, alerta, no oblideu que les algues tenen un gust potent i cal fer-les servir amb prudència, a la cuina.

  • Podem trobar algues fresques amb un punt de sal, en salaó, seques, deshidratades, en pols i liofilitzades. La sal ajuda a mantenir-ne la qualitat. S’han de dessalar per cuinar-les. No són extremadament cares, el preu està relacionat amb la varietat. Són els vegetals del mar, tenen mil formes i un marcat sabor marí. Són riques en minerals, vitamines i proteïnes, i molt bones per a l’organisme, però, vigileu, el gran contingut de iode que tenen pot ser contraproduent per a persones amb problemes d’hipotiroïdisme.

  • Sense adonar-nos-en consumim algues en productes industrials que contenen agar-agar, carragenat o alginat. El famós brou japonès dashi es fa amb alga kombu, un potenciador de sabor natural. També a la cultura japonesa, es fa servir l’alga nori, seca i lleugerament torrada, per acompanyar elaboracions relacionades amb el sushi. Les algues del nostre litoral, la mongeta o l’enciam de mar, les podem afegir a les amanides, les sopes, els saltats, els arrossos, els fideus i les salses de peix. Les tècniques de la tempura o de fer croquetes també són aptes. Tingueu en compte, però, que les algues tenen un gust potent!

  • Les algues són una família extensíssima, no s’han investigat totes, però se sap que també n’hi ha de tòxiques. L indústria que treballa les algues les sotmet a salaó, deshidratació o liofilització. Probablement, les que trobem al mercat també es poden prendre fresques, però la sal, la deshidratació o la liofilització les converteixen en un producte amb seguretat alimentària que pot viatjar i es conserva bé.

Preparació

  1. Per als daus d’all negre (opcional): barregeu tots els ingredients; en un cassó al foc, feu que arrenquin el bull, tritureu-los amb un túrmix i reserveu-ho en un recipient petit. Espereu que qualli i talleu-ne dauets per afegir sobre la fideuada al moment de la degustació.
  2. Poseu els fideus a torrar al forn, a 150 ºC, 10 min, i reserveu-los. Els fideus han de quedar torrats de manera uniforme.
  3. En una paella d’uns 18 cm de diàmetre i amb un fil d’oli, sofregiu 1 min tots els vegetals del mar i de l’horta, tallats a la mida dels fideus.
  4. Incorporeu-hi els fideus torrats, salpebreu-ho i sofregiu-ho 30 s més.
  5. Afegiu-hi el brou vegetal ben bullent i deixeu-ho coure a foc potent 30 s. Poseu-ho al forn ben calent, a 200 ºC, i deixeu-ho coure 5 min.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada CUINA 275

EL NADAL A LES TEVES MANS

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Francesc Fortí i Francina Suriñach

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto