Els països asiàtics, americans i nòrdics són grans consumidors d'algues. I, d’uns anys ençà, nosaltres també ens hem anat acostumant a fer servir productes com nori, kombu, wakame, agar-agar i mongeta de mar, enciam de mar i raïm de mar. Però, alerta, no oblideu que les algues tenen un gust potent i cal fer-les servir amb prudència, a la cuina.
-
Podem trobar algues fresques amb un punt de sal, en salaó, seques, deshidratades, en pols i liofilitzades. La sal ajuda a mantenir-ne la qualitat. S’han de dessalar per cuinar-les. No són extremadament cares, el preu està relacionat amb la varietat. Són els vegetals del mar, tenen mil formes i un marcat sabor marí. Són riques en minerals, vitamines i proteïnes, i molt bones per a l’organisme, però, vigileu, el gran contingut de iode que tenen pot ser contraproduent per a persones amb problemes d’hipotiroïdisme.
-
Sense adonar-nos-en consumim algues en productes industrials que contenen agar-agar, carragenat o alginat. El famós brou japonès dashi es fa amb alga kombu, un potenciador de sabor natural. També a la cultura japonesa, es fa servir l’alga nori, seca i lleugerament torrada, per acompanyar elaboracions relacionades amb el sushi. Les algues del nostre litoral, la mongeta o l’enciam de mar, les podem afegir a les amanides, les sopes, els saltats, els arrossos, els fideus i les salses de peix. Les tècniques de la tempura o de fer croquetes també són aptes. Tingueu en compte, però, que les algues tenen un gust potent!
-
Les algues són una família extensíssima, no s’han investigat totes, però se sap que també n’hi ha de tòxiques. L indústria que treballa les algues les sotmet a salaó, deshidratació o liofilització. Probablement, les que trobem al mercat també es poden prendre fresques, però la sal, la deshidratació o la liofilització les converteixen en un producte amb seguretat alimentària que pot viatjar i es conserva bé.
Preparació
- Per als daus d’all negre (opcional): barregeu tots els ingredients; en un cassó al foc, feu que arrenquin el bull, tritureu-los amb un túrmix i reserveu-ho en un recipient petit. Espereu que qualli i talleu-ne dauets per afegir sobre la fideuada al moment de la degustació.
- Poseu els fideus a torrar al forn, a 150 ºC, 10 min, i reserveu-los. Els fideus han de quedar torrats de manera uniforme.
- En una paella d’uns 18 cm de diàmetre i amb un fil d’oli, sofregiu 1 min tots els vegetals del mar i de l’horta, tallats a la mida dels fideus.
- Incorporeu-hi els fideus torrats, salpebreu-ho i sofregiu-ho 30 s més.
- Afegiu-hi el brou vegetal ben bullent i deixeu-ho coure a foc potent 30 s. Poseu-ho al forn ben calent, a 200 ºC, i deixeu-ho coure 5 min.