Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

L'envinagrat és un mètode de conservació d'aliments per efecte de la sal, un mitjà àcid o una fermentació. Està relacionat amb el marinat i l'escabetx, però tenen certes diferències. El marinat té com a finalitat donar gust o estovar productes abans d'un mètode de cocció i l'escabetx és un mètode de cocció i conservació.

  • No tots els envinagrats estan fermentats, però els fermentats són un tipus d'adobat o envinagrat. En general, s'envinagren vegetals, xilis, fruites verdes, olives… En els ingredients dels confitats trobem comunament la sal, el vinagre, herbes aromàtiques i espècies. Però en altres cultures hi trobem l'addició d'altres elements per enriquir el sabor i el valor nutricional i medicinal dels adobats, com és el cas de la mostassa, picants, arrels i salses de peix, entre molts d’altres.

  • El kimchi és un envinagrat que pertany als fermentats, és de procedència coreana i és una conserva molt interessant. És una barreja de vegetals prèviament salats i amanits que es fermentaran i aniran desenvolupant diferents sabors en el procés. És una font natural excel·lent de probiòtics i umami. A més, hi ha múltiples maneres de fer-ne. L'elaboració del kimchi requereix un procés de fermentació mínim de quinze dies, i l'ideal és fer-lo servir màxim fins a un mes després, perquè no tingui un gust tan fort.

  • Amb els envinagrats, podem fer, sobretot, plats vegetals. Hi ha una cultura pagesa d'envinagrar coliflor o pebrots verds d'estructura fina, com també la cultura chacinera d'envinagrar menuts de porc o de tonyina o bonítol. Els confitats són una manera fàcil i divertida d'amanir els plats. Podem acompanyar amb vegetals adobats, per exemple, un guisat de mongetes, un peix o una carn, una amanida, salses, sopes o fins i tot un simple entrepà. Cal tenir en compte, en el cas dels adobats per fermentació, que les temperatures de cocció els desposseeixen de les propietats probiòtiques.

Preparació

  1. Per a la base: poseu l'aigua i l'arròs en un cassó i deixeu que arrenqui el bull. Coeu-lo 15 min. Deixeu-ho refredar i tritureu-ho amb la Thermomix. Reserveu-ho.
  2. Barregeu la base d'arròs freda, la soja blanca, el sucre i la sal, i remeneu-ho fins que sigui homogeni. Preneu una petita mostra de la salsa i tritureu-la amb el pebre vermell i el gochutgaru; incorporeu-ho a la barreja anterior i remeneu-ho fins que es dissolgui completament.
  3. Tritureu la pera, el gingebre, l'all i l'escalunya i coleu-ho a través d'un teixit fi. Estrenyeu-ho amb la mà, amb guants, fins a extreure tot el líquid del triturat. Barregeu-ho amb la solució d'arròs i rebutgeu la fibra dels vegetals i la pera.
  4. Per a l'adobat: dissoleu la sal en l’aigua. Afegiu-hi els vegetals tallats a làmines mitjanament fines i deixeu-ho en salaó 6 h. Coleu-ho, aclariu-ho lleugerament i deixeu-ho escórrer molt bé.
  5. Poseu els vegetals escorreguts a la base kimchi ; han de quedar molt ben coberts del líquid. Reserveu-ho a la nevera un mínim de 15 dies, remenant-ho cada dia!
  6. Serviu els vegetals escorreguts i la salsa de l’adobat kimchi a part.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: