Troba la teva recepta

L'envinagrat és un mètode de conservació d'aliments per efecte de la sal, un mitjà àcid o una fermentació. Està relacionat amb el marinat i l'escabetx, però tenen certes diferències. El marinat té com a finalitat donar gust o estovar productes abans d'un mètode de cocció i l'escabetx és un mètode de cocció i conservació.

  • No tots els envinagrats estan fermentats, però els fermentats són un tipus d'adobat o envinagrat. En general, s'envinagren vegetals, xilis, fruites verdes, olives… En els ingredients dels confitats trobem comunament la sal, el vinagre, herbes aromàtiques i espècies. Però en altres cultures hi trobem l'addició d'altres elements per enriquir el sabor i el valor nutricional i medicinal dels adobats, com és el cas de la mostassa, picants, arrels i salses de peix, entre molts d’altres.

  • El kimchi és un envinagrat que pertany als fermentats, és de procedència coreana i és una conserva molt interessant. És una barreja de vegetals prèviament salats i amanits que es fermentaran i aniran desenvolupant diferents sabors en el procés. És una font natural excel·lent de probiòtics i umami. A més, hi ha múltiples maneres de fer-ne. L'elaboració del kimchi requereix un procés de fermentació mínim de quinze dies, i l'ideal és fer-lo servir màxim fins a un mes després, perquè no tingui un gust tan fort.

  • Amb els envinagrats, podem fer, sobretot, plats vegetals. Hi ha una cultura pagesa d'envinagrar coliflor o pebrots verds d'estructura fina, com també la cultura chacinera d'envinagrar menuts de porc o de tonyina o bonítol. Els confitats són una manera fàcil i divertida d'amanir els plats. Podem acompanyar amb vegetals adobats, per exemple, un guisat de mongetes, un peix o una carn, una amanida, salses, sopes o fins i tot un simple entrepà. Cal tenir en compte, en el cas dels adobats per fermentació, que les temperatures de cocció els desposseeixen de les propietats probiòtiques.

Preparació

  1. Per a la base: poseu l'aigua i l'arròs en un cassó i deixeu que arrenqui el bull. Coeu-lo 15 min. Deixeu-ho refredar i tritureu-ho amb la Thermomix. Reserveu-ho.
  2. Barregeu la base d'arròs freda, la soja blanca, el sucre i la sal, i remeneu-ho fins que sigui homogeni. Preneu una petita mostra de la salsa i tritureu-la amb el pebre vermell i el gochutgaru; incorporeu-ho a la barreja anterior i remeneu-ho fins que es dissolgui completament.
  3. Tritureu la pera, el gingebre, l'all i l'escalunya i coleu-ho a través d'un teixit fi. Estrenyeu-ho amb la mà, amb guants, fins a extreure tot el líquid del triturat. Barregeu-ho amb la solució d'arròs i rebutgeu la fibra dels vegetals i la pera.
  4. Per a l'adobat: dissoleu la sal en l’aigua. Afegiu-hi els vegetals tallats a làmines mitjanament fines i deixeu-ho en salaó 6 h. Coleu-ho, aclariu-ho lleugerament i deixeu-ho escórrer molt bé.
  5. Poseu els vegetals escorreguts a la base kimchi ; han de quedar molt ben coberts del líquid. Reserveu-ho a la nevera un mínim de 15 dies, remenant-ho cada dia!
  6. Serviu els vegetals escorreguts i la salsa de l’adobat kimchi a part.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

19 gen

Visita guiada al Vinseum

Cada tercer dissabte de mes, a les 12 h, el Museu de les Cultures del Vi (Vinseum) ofereix una visita guiada a...

19-20 gen

II Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts

Coincidint amb la 35a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica, Sant Vicenç dels Horts acull la...

19-20 gen

Festa de Sant Antoni d'Alcanar 2019

Alcanar és un dels molts municipis catalans que celebren la seva festa per Sant Antoni. El cap de setmana...

20 gen

Fira del Fesol 2019

A Catalunya, per Sant Antoni se celebren moltes fires, i una de les més destacades és la de Santa Pau,...

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto