Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

La papillota és ideal per a les coccions al forn o al vapor, però també es pot fer a la planxa, a la brasa o a la paella. El resultat més interessant d’aquesta tècnica s’obté quan cadascun dels elements que s’embolcallen ha expressat el seu sabor al resultat final, des del producte principal cuinat, fins a la guarnició i l’amaniment. Ara, trieu: paper, fulla o silicona!

  • Amb la tècnica de la papillota s’aconsegueixen coccions lleugeres, tendres i hidratades, pel vapor que s’hi concentra durant la cocció. També protegeix el producte cuinat i concentra i amalgama els sabors amb els altres elements que l’acompanyen. Podem preparar una papillota amb diversos tipus de paper: de barba, d’estrassa, sulfurat-siliconat, d’alumini, etc. També amb diverses fulles (hi aporten aromes): de plàtan, de figuera, de pàmpol, de moresc o de maguey, de bleda, d’espinac, d’hojasanta, etc. Al mercat actualment hi ha estris de silicona creats per cuinar a la papillota.
  • Es pot cuinar a la papillota des de peix i carn, fins a vegetals i fruites (o formatges). En cuines ben diverses d’arreu del món és molt comú coure a la papillota amb fulles. Per exemple, a Mèxic amb fulles de moresc, a Tailàndia amb fulles d’arròs glutinós... Els asiàtics fan carn i arròs a la papillota.
  • No s’obté el mateix resultat coent a la papillota que al buit. A la papillota es busquen coccions ràpides i fixar el sabor fresc dels aliments. Al buit es fan coccions llargues a baixa temperatura, com a solució tècnica per a qüestions tan diferents com el sabor, la textura, la conservació, l’estocatge o el transport.
  • Com en totes les tècniques culinàries, cal aplicar-hi coneixement i voluntat d’assolir l’excel·lència. Per tant, és molt important investigar el temps de cocció i estar molt atents a cada cocció, per continuar afinant el resultat. El temps sempre està relacionat amb els productes que cuinem, així com el gruix i la quantitat.

Preparació

  1. Per a l’agredolç: en un cassó petit, poseu el sucre i el vinagre i coeu-los a foc lent fins que el volum es redueixi a la meitat. Deixeu-ho refredar i reserveu-ho en un biberó de cuina.
  2. Per a la papillota: sobre una fulla de figuera ben neta (o dues, si són petites), untada lleugerament amb oli per cada cara, i per la part vellutada de la fulla, poseu una quarta part dels trossos de formatge i 6/4 de figues. Tanqueu les fulles formant un paquet i fixeu-les amb els escuradents.
  3. Poseu les papillotes en una safata de forn plana i coeu-les al forn calent, a 200 ºC, 5 min.
  4. Retireu els escuradents de les papillotes i poseu-ne una a cada plat; presenteu-les a taula encara calentes. Obriu lleugerament cada papillota i amaniu-la amb un bon fil d’agredolç.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada CUINA 275

EL NADAL A LES TEVES MANS

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Francesc Fortí i Francina Suriñach

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto