Troba la teva recepta

Hidratació i rehidratació. Aigua i sal. El fenomen físic de l’osmosi és més habitual del que ens podem imaginar, a la cuina: és present en processos tan quotidians com el dessalat del bacallà o la cocció d’un filet a la planxa.

  • L’osmosi és el procés pel qual l’aigua passa a través d’una membrana d’una solució més diluïda a una de més concentrada, tendint a equilibrar les concentracions. L’osmosi i la impregnació són dos termes diferents. La impregnació és un procés pel qual els aliments sòlids adquireixen sabors i aromes que penetren a través d’ells, com el fumat o els productes que s’envasen al buit, amb la finalitat que absorbeixin algun gust determinat. En canvi, l’osmosi fa referència el moviment de l’aigua i intervé en processos de deshidratació i rehidratació.

  • L’osmosi és un fenomen que a les cuines passa molt: en la hidratació i el dessalat del bacallà, en l’elaboració dels pernils, en la rehidratació de les panses, en l’elaboració de fons… És comú posar els aliments en salmorra per salar-los. El millor exemple és el del bacallà. En salar-lo, es deshidrata per l’efecte osmòtic de la sal. Després hi ha el procés de difusió, en passar la sal a l’aigua de remull. I una vegada que ha deixat anar la sal i es canvia l’aigua, torna a ocórrer un altre procés osmòtic, en absorbir l’aigua per rehidratar-se. Però no és un fenomen exclusiu de la sal, també pot intervenir-hi el sucre o alguna proteïna.

  • Entendre el procés d’osmosi ens ajuda a determinar quan és indicat salar els aliments. No tots són iguals ni pateixen els mateixos canvis. Per exemple: en marcar un filet de carn a la planxa, la sal deshidratarà la peça si s’afegeix amb molta antelació, igual que si es deixa marinant amb sal. El millor és salar i marcar la carn immediatament, o salar-la al final. No obstant això, existeixen altres aliments en què el fet de salar-los amb anticipació ajuda a concentrar el gust: alguns peixos i vegetals.

Preparació

  1. Per a les sardines: netegeu-les i filetegeu-les. Traieu-ne en falca, com una tira, les espines interiors, al llarg.
  2. Cobriu els filets en sal grossa, 20 min.
  3. Retireu-los, renteu-los, assequeu-los i reserveu-los en fred, coberts d’oli d’oliva.
  4. Escorreu-ne l’oli, talleu els filets de sardina a rombes i amaniu-los amb pebre negre.
  5. Per als daus vegetals: hidrateu la gelatina i escorreu-la. Escalfeu-la amb l’aigua, la sal i el pebre, només fins a dissoldre la gelatina. Espereu que la temperatura baixi i incorporeu-hi la brunesa de verdura (a quadradets molt petits). Deixeu-ho quallar en safates de 2 cm d’alt. Un cop fred i quallat, talleu-ho en cubs de 2 x 2 cm.
  6. Per a la maionesa: munteu una maionesa amb l’oli, l’ou, la sal i el pebre de Caiena, i lligueu-la amb una punta de goma xantana. Reserveu-ho en un biberó de cuina.
  7. Per a la lactonesa d’herbes: munteu l’oli i la llet com si fos per a una maionesa.
  8. Incorporeu-hi les herbes, picades finament (sense tornar-ho a triturar) i afineu-ho de sal i pebre. Reserveu-ho en un biberó de cuina.
  9. En una cullereta de snack, poseu el dau vegetal i, a sobre, un rombe de sardina, un punt de maionesa de Caiena, un punt de lactonesa d’herbes i un brot de cerfull. Serviu dues culleretes per persona.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

26 mai

Diumenges de Vins. Entre el mar i la muntanya

Contrast i potència. Així es defineix una nova edició dels Diumenges de Vins, el cicle de tasts...

26 mai

Mostast. Els vitralls de l'església d'Alella

Mentre els adults gaudeixen de l'Enotast, els més petits troben el seu espai al Mostast, un taller didàctic...

17-26 mai

Gastrotour Salou 2019

La Costa Daurada és sinònim de bona cuina. Per difondre-la, diversos bars i restaurants participaran...

26 mai

Et portem a l'hort: hort medieval, des dels pagesos fins als càtars i la Cort

Tomating organitza una sèrie de sessions per tal que la gent pugui descobrir, aprendre i gaudir de la vida...

Portada 228 Neta

UNIVERS PINTXO. TOT EL QUE CAP EN UNA BROQUETA!

  • Viatge al sud-est asiàtic
  • El bon temps s'instal·la a les taules del jardí

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto