Troba la teva recepta

Hidratació i rehidratació. Aigua i sal. El fenomen físic de l’osmosi és més habitual del que ens podem imaginar, a la cuina: és present en processos tan quotidians com el dessalat del bacallà o la cocció d’un filet a la planxa.

  • L’osmosi és el procés pel qual l’aigua passa a través d’una membrana d’una solució més diluïda a una de més concentrada, tendint a equilibrar les concentracions. L’osmosi i la impregnació són dos termes diferents. La impregnació és un procés pel qual els aliments sòlids adquireixen sabors i aromes que penetren a través d’ells, com el fumat o els productes que s’envasen al buit, amb la finalitat que absorbeixin algun gust determinat. En canvi, l’osmosi fa referència el moviment de l’aigua i intervé en processos de deshidratació i rehidratació.

  • L’osmosi és un fenomen que a les cuines passa molt: en la hidratació i el dessalat del bacallà, en l’elaboració dels pernils, en la rehidratació de les panses, en l’elaboració de fons… És comú posar els aliments en salmorra per salar-los. El millor exemple és el del bacallà. En salar-lo, es deshidrata per l’efecte osmòtic de la sal. Després hi ha el procés de difusió, en passar la sal a l’aigua de remull. I una vegada que ha deixat anar la sal i es canvia l’aigua, torna a ocórrer un altre procés osmòtic, en absorbir l’aigua per rehidratar-se. Però no és un fenomen exclusiu de la sal, també pot intervenir-hi el sucre o alguna proteïna.

  • Entendre el procés d’osmosi ens ajuda a determinar quan és indicat salar els aliments. No tots són iguals ni pateixen els mateixos canvis. Per exemple: en marcar un filet de carn a la planxa, la sal deshidratarà la peça si s’afegeix amb molta antelació, igual que si es deixa marinant amb sal. El millor és salar i marcar la carn immediatament, o salar-la al final. No obstant això, existeixen altres aliments en què el fet de salar-los amb anticipació ajuda a concentrar el gust: alguns peixos i vegetals.

Preparació

  1. Per a les sardines: netegeu-les i filetegeu-les. Traieu-ne en falca, com una tira, les espines interiors, al llarg.
  2. Cobriu els filets en sal grossa, 20 min.
  3. Retireu-los, renteu-los, assequeu-los i reserveu-los en fred, coberts d’oli d’oliva.
  4. Escorreu-ne l’oli, talleu els filets de sardina a rombes i amaniu-los amb pebre negre.
  5. Per als daus vegetals: hidrateu la gelatina i escorreu-la. Escalfeu-la amb l’aigua, la sal i el pebre, només fins a dissoldre la gelatina. Espereu que la temperatura baixi i incorporeu-hi la brunesa de verdura (a quadradets molt petits). Deixeu-ho quallar en safates de 2 cm d’alt. Un cop fred i quallat, talleu-ho en cubs de 2 x 2 cm.
  6. Per a la maionesa: munteu una maionesa amb l’oli, l’ou, la sal i el pebre de Caiena, i lligueu-la amb una punta de goma xantana. Reserveu-ho en un biberó de cuina.
  7. Per a la lactonesa d’herbes: munteu l’oli i la llet com si fos per a una maionesa.
  8. Incorporeu-hi les herbes, picades finament (sense tornar-ho a triturar) i afineu-ho de sal i pebre. Reserveu-ho en un biberó de cuina.
  9. En una cullereta de snack, poseu el dau vegetal i, a sobre, un rombe de sardina, un punt de maionesa de Caiena, un punt de lactonesa d’herbes i un brot de cerfull. Serviu dues culleretes per persona.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

20 mar

Xerrada 'Què he d'esmorzar? Allò que diuen i allò que hauria de ser'

Moltes persones pensen que l’esmorzar és l’àpat més important del dia però els...

23 mar

Busquem l''Homo alimentarius'

Els dissabtes i diumenges, a les 13 h, Món Sant Benet estrena una activitat nova per trobar l’'Homo...

23 mar

Jornada d'observació del Plor de la Vinya

A mitjan març, la vida torna al Penedès i es pot observar un fenomen curt però interessant a les...

23 mar

Visita als Jardins de la Serreta i taller de planter

Els jardins de la Serreta són una finca al bell mig de Collserola on es treballa el conreu d’hortalisses...

Portada CUINA 225

COM A CASA! POSEM COPENHAGUEN A TAULA

  • Celebrem els 18 anys del CUINA!
  • Una arrosseria bistronòmica (i més)

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto