Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Al llarg de tot el litoral català, les olles de peix, els peixos amb suc i els populars suquets són el llegat de les cuines dels pescadors. Parlem d’elaboracions que tradicionalment es feien a bord de les barques i a les cases, i que ara també trobem en molts restaurants, especialment a la costa. 

De suquets n’hi ha tantes versions com cuiners i, a més del peix, tenen un element destacat, la picada, que pot incloure, a més de fruita seca, altres ingredients, com ara espècies, galetes, safrà, all i julivert, xocolata, vi, fetge... La seva funció és sumar sabor i aroma, però també espessir i lligar el suquet. De fet, la picada és un dels elements més singulars de la cuina catalana, aquell toc final que dona personalitat a un plat cuinat, sigui de peix, de carn o de verdura. De fet, moltes picades, en les diferents versions, s’han acabat convertit en salses amb nom propi: el romesco, l’almadroc i el pesto en són bons exemples.

Més d'un suquet, a Catalunya

Com explicava el gran Josep Pla, els guisats tradicionals els han inspirat els productes de l’entorn, i, per això mateix, un suquet del litoral més al nord sol expressar-hi un sofregir molt confitat de ceba i poc tomàquet, mentre que els suquets tradicionals del litoral central són més lleugers i amb més presència de tomàquet. En canvi, si viatgem al litoral sud del país, els suquets tenen una textura més espessa, aportada per les ametlles i les avellanes, a més d’un color molt característic que hi aporten les nyores.

Preparació

  1. Renteu els musclos sota l’aixeta i fixeu-vos que estiguin tancats. Traieu-ne la barba lateral i poseu-los al foc, en una olla, amb una mica d’aigua. Deixeu-los just fins que s’obrin i retireu-los. Coleu el suc, reserveu-lo i reserveu també els musclos, amb la clova a què estan adherits.
  2. Netegeu el rap i feu-ne daus. Saleu-los i enfarineu-los. 
  3. Poseu un raig d’oli a la cassola, que en cobreixi tot el fons, i segelleu-hi el peix per totes les bandes. Reserveu-lo. 
  4. A la mateixa cassola, fregiu-hi, fins a un punt daurat i per tandes, els alls, la polpa de les nyores, el pa sec, les ametlles i les avellanes, el julivert i els tomacons pelats. 
  5. Poseu-ho tot en un pot amb el vi blanc i tritureu-ho.
  6. Aboqueu la picada a la cassola i afegiu-hi les patates, pelades i esqueixades. 
  7. Incorporeu-hi el suc dels musclos i acabeu de cobrir les patates amb aigua mineral. 
  8. Salpebreu-ho i coeu-ho 15 min.
  9. Quan les patates siguin toves, poseu-hi els talls de rap que havíeu reservat i el suc que han desprès. 
  10. Deixeu-los coure 1 min amb les patates i aparteu la cassola del foc. Afegiu-hi els musclos i ja ho podeu servir.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: