Quan entreu a Chambacú, estigueu preparats per deixar-vos sorprendre, perquè, si el concepte de fusió entre la cuina africana i la sud-americana ja us sembla exòtic, la proposta de Santiago Sánchez us narrarà la història dels esclaus africans que, amb la colonització del continent sud-americà, hi van arribar i van deixar-hi empremta. De fet, el nom del restaurant fa referència al desaparegut barri de Cartagena de Indias on vivia una majoria de descendents dels esclaus alliberats.
La carta i el menú de degustació –amb una versió curta i una de llarga– proposen un viatge per la cuina de Mèxic, el Perú, Colòmbia i Veneçuela que també és un viatge a la història del continent i la influència de la cuina africana en els ingredients, les tècniques de cocció i les begudes.
Des del menjar de carrer, representat als aperitius del menú (ostres amb aguachile, sandvitx de chancho, taco de porc...), passant pels entrants (alvocat tatemado amb rovell i mole, sancocho de gallina) i els plats principals (cebiche calent de gamba, lletons a la brasa, costella amb tamarinde...), el que trobareu al Chambacú és el millor exemple que la cuina, a més d'una gran satisfacció, pot ser una lliçó d'història fantàstica.
I els vins?
Els vins de Chambacú estan a l'alçada de la proposta gastronòmica que s'hi ofereix, i, a més, amb una aposta forta pels vins catalans. La responsable és la sommelier Daniela Cedeño, veneçolana formada a Catalunya que ha decidit que els vins que serveixen a copes seran tots catalans. En total en són vuit i d'alt nivell com Recaredo i Alta Alella, per exemple, amb preus que van dels sis als vuit euros. Copes que tant se serveixen a la part del restaurant com a l'altra més informal.
La carta inclou 46 referències de moment –la voluntat és superar la seixantena, però esperen a veure quina serà l'evolució de la clientela– i es completa amb vins de l'estat, de la Ribera Sacra i Rioja entre d'altres, vins de França i amb menor mesura de Sud-àfrica, Xile i l'Argentina. De moment no ofereixen maridatge formal per als menús de degustació perquè l'estan acabant de perfilar, però deixeu-vos aconsellar per la Daniela que, a més dels vins, ha sabut trobar l'encaix amb altres begudes exòtiques i que acompanyen perfectament els plats de Santiago Sánchez.
Per exemple, una relectura de la chicha morada, una beguda ancestral peruana que la serveixen en forma de còctel sense alcohol; el tepache, originari de Mèxic, que s'elabora fermentant pela de pinya tropical amb sucre morè, o una kombutxa de fulla de coca. Tota una explosió de gustos.
- Chambacú
- Muntaner, 185. Barcelona
- Preu mitjà: 70 euros