Quan van posar en marxa aquest restaurant situat en un antic molí d'oli de Cadaqués, Monty Aguiló, Vito Oliva i Valentina Audisio tenien clar que no volien apostar per un bar de tapes com els molts que ja hi ha en aquesta població de la Costa Brava.
En Monty i en Vito es coneixen de fa temps. Aguiló ha treballat amb Albert Raurich i amb Paco Pérez i ha viscut molts anys a Berlín i a Londres –on va conèixer la Valentina–, i fa un mes que, plegats, han obert Oli Bar, amb una proposta de cuina creativa d'inspiració clarament mediterrània que defensa i respecta el producte. No és el primer restaurant d'en Vito, a Cadaqués: ja hi té la Taverna Batalla i el restaurant Talla.
A la carta de l'Oli Bar, no gaire llarga però ben equilibrada, trobareu des d'una focaccia de romaní i mantega fumada i una ostra a la meunière per llepar-vos-en els dits fins a un mar i muntanya que és un mos deliciós: cruixent de cua de porc, gambes i oli de gingebre.
Menció a part per a dos plats que probablement són els menys mediterranis de la carta, però que val la pena tastar. D'una banda, l'ou a l'escocesa, amb botifarra negra de perol i allioli de menta és el fruit de tants anys de Monty al Regne Unit i una bona oportunitat per tastar una recepta que no se sol trobar a les nostres latituds. De l'altra, el llobarro marinat a la donostiarra, amb un pil-pil per sucar-hi pa.
I, parlant de producte, dos exemples del que trobareu a Oli Bar: la coliflor, cruixent, en crema i ratllada, tot alhora i en un sol plat, acompanyada amb Idiazábal i nous de macadàmia; i la beina verda, una amanida de mongeta tendra, fulles fresques i un amaniment de xerigot dels formatges –que també són a la carta– d'un productor de l'Empordà. I només en són dos exemples. Us costarà decidir-vos, amb temptacions com les faves i menta, el tàrtar de presa amb sobrassada, l'amanida de cranc amb herbes i flors o la d'apirave i truita…
A l'apartat de postres, tres opcions: una taula de formatges coronada amb una pera feta a la calç que és una delícia, una pannacotta amb romaní, mel i pi o un pastís de Guinness amb un toc molt suau de regalèssia. Guardeu-vos un racó per a les postres!
Tot plegat, ho podeu assaborir en un local que acull (encara hi és, al fons) un molí d'oli i presidit per una gran barra que permet fer l'àpat interactuant de manera constant amb l'equip de cuina. Si ho preferiu, també podeu seure a la taula, una mica més lluny de l'acció però amb una mica més d'intimitat.
Fem un vi?
A l’Oli Bar, la responsable dels vins és la Valentina, però per decidir com seria la carta, s’ha deixat assessorar per una amiga de la casa que a més és sommelier, Rocío López. Això sí, la premisa principal era que hi havia d’haver vins a copes que cobrissin tots els perfils de clients “des de vins naturals amb notes “funky” fins a clàssics de criança en fusta”, explica. Les dues van tastar molts de vins i es van interessar per les persones i el projecte que hi havia al darrere i amb tot, el resultat és una carta en la que cada referència explica una història. Una història personal, un relat vinculat a un raïm determinat o a una forma d’elaboració que creuen que val la pena mostrar als seus clients. Volen que ja sigui a través d’una copa —de l’àmplia oferta que tenen que arriba fins a quinze i es va actualitzant cada setmana—, o d’una ampolla, el vi sigui honest i transmeti el lloc de procedència.
Precisament per això, creuen que la proximitat mereix una atenció especial i per això és una carta que compta amb moltes referències de la DO Empordà i de les altres denominacions d’origen catalanes, però sense tancar-se a altres propostes de l’estat i d’altres zones del món.
- Oli Bar
- Guillem de Bruguera, 10. Cadaqués (Alt Empordà).
- Preu mitjà: 50 euros (sense begudes).