Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com va néixer el 'cim-i-tomba'?

Quan va néixer aquest clàssic de Tossa de Mar?

Cim i Tomba del restaurant Castell Vell

Cim i Tomba del restaurant Castell Vell

Com altres plats tradicionals mariners, el cim i tomba de Tossa de Mar neix de la cuina d'aprofitament dels pescadors. De fet, l’origen del cim-i-tomba es troba profundament arrelat a la tradició marinera d’aquesta població.  

Abans, quan anar a pescar a la vela o a rem significava que serien fora de casa moltes hores, els pescadors de Tossa s’emportaven a la barca un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro. En un cistell també hi carregaven patates, cebes, alls, tomàquets i pebrots, oli i espècies (sal, pebre, safrà, etc.) i el pujaven a bord. Quan arribava l’hora de dinar, dins l’olla hi posaven la ceba i les patates a rodanxes, el pebrot i el tomàquet trinxats i uns grans d’all. 

Llavors hi afegien el peix de la pescada que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc.), hi tiraven un bon raig d’oli, ho cobrien d’aigua i ho deixaven coure a foc ràpid. Mentre, agafaven un morter i hi feien un allioli negat ben abundant, que posaven per sobre del peix quan aquest ja era cuit, deixant-ho bullir tot junt de 2 a 5 minuts més. Tot seguit ho treien del foc i ho tenien llest per menjar. Com veieu, era un plat de peix i vegetals molt primari però molt bo.

Voleu aprendre a fer-lo? Aquí teniu la recepta. 

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: